Pumpkin spice latte

Sinds gisteren kun je bij Starbucks weer terecht voor hét drankje van het najaar: de pumpkin spice latte! Bestel ‘m zonder slagroom en met plantaardige melk en dan is ‘ie helemaal vegan! Geen Starbucks in de buurt of geen gelegenheid om er naartoe te gaan? Geen nood, je kunt thuis een heerlijke copycat versie maken. In dit artikel laat ik je in stappen zien hoe!

Foto: Starbucks

Grotere hoeveelheid

En dan meteen een hoeveelheid voor een heleboel pumpkin spice lattes: ik heb zowel de kruidenmix als de pompoenmix in bulk gemaakt. De specerijenmix kun je ook voor andere recepten gebruiken, zoals door pannenkoekbeslag of door het beslag voor het bakken van een bananenbrood. Het geeft een lekkere kruidige smaak, dankzij de specerijen als kaneel, nootmuskaat en gember. De pompoenmix kun je in een goed afgesloten pot in de koelkast bewaren. Hoe lang precies moet ik zelf nog ondervinden, maar terwijl ik dit schrijf staat ‘ie twee dagen in de koelkast en is het nog prima. Ik schat in dat je de mix een dag of 5 goed afgesloten kunt bewaren. Daarnaast is de mix heel goed in te vriezen, dan is het uiteraard veel langer houdbaar! Wil je echt maar een paar pumpkin spice lattes, halveer dan de hoeveelheden of deel ze door 3 of 4 bijvoorbeeld.

Pumpkin spice mix

Deze melange kun je lang bewaren in een goed afgesloten pot. Ik kocht de kaneel, gember en piment in grootverpakking bij Amazing Oriental, maar je kunt alles natuurlijk ook in de gewone supermarkt kopen.

Afdrukken

Pumpkin spice mix

Dit recept is goed voor een hoeveelheid van 100 gram en ik heb de hoeveelheden in zowel gewogen grammen als maatlepels hieronder genoteerd.

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale

In grammen

  • 60 gram gemalen kaneel
  • 15 gram gemalen gember
  • 5 gram gemalen nootmuskaat
  • 15 gram gemalen piment
  • 5 gram gemalen kruidnagel

Liever maatlepels gebruiken? Hou dan deze samenstelling aan:

  • 8 tablespoons gemalen kaneel
  • 3 tablespoons gemalen gember
  • 1 1/2 tablespoons gemalen nootmuskaat
  • 2 tablespoons gemalen piment
  • 2 teaspoons gemalen kruidnagel

Bereidingswijze

Meng alle specerijen en bewaar in een goed afgesloten pot.

Pompoen mix

Voor de pompoen mix ging ik voor gemak. Natuurlijk kun je een zelf een pompoen schillen, ontdoen van de pitten en in stukken snijden maar ik gebruikte de handige ingevroren pompoen uit de supermarkt. Dit was ook omdat ik op dat moment geen geschikte pompoen kon vinden. 🙂 Het pakte goed uit: de hoeveelheid die ik hiermee heb bereid tot pompoenmix is prima en past precies in de lege conservenpot die ik hiervoor had.

Afdrukken

Pumpkin spice latte

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 1 zak met 450 gram bevroren pompoenstukjes (huismerk AH)
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel pumpkin spice mix naar recept hierboven
  • scheutje water

Bereidingswijze

  • Stoom de pompoenblokjes in ongeveer 5 minuten gaar in een stoommand, de blokjes zijn gaar wanneer je er makkelijk met een vork in kunt prikken.
  • Pureer de pompoenblokjes in een keukenmachine, kijk hier voor welke ik daarvoor gebruik.Deze hoeveelheid past er precies in!
  • Doe de pompoenpuree, suiker en pumpkin spice in een steelpan en meng met een lepel.
  • Voeg een klein scheutje water toe.
  • Verwarm een minuut of 10 op laag vuur, roer regelmatig door.
  • Laat de mix afkoelen en doe in een goed afsluitbare pot.
  • Bewaar in de koelkast, houdbaar voor ongeveer 5 dagen. Je kunt het ook invriezen, het handigste is om dit in een ijsblokjes houder te scheppen en zo in porties in te vriezen.

Pumpkin spice latte

Nu heb je de pumpkin spice mix en de pompoenmix. Zo maak je vervolgens een heerlijke pumpkin spice latte:

Afdrukken

Pumpkin spice latte

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 75 gram pompoenmix
  • 220 ml. warme plantaardige melk zoals amandel- of havermelk
  • scheutje vanille siroop, dit is optioneel
  • 60 ml. espresso of sterke koffie
  • plantaardige slagroom, ik vind zelf deze lekker
  • extra pumpkin spice mix, om te bestrooien

Bereidingswijze

  • Doe de pompoenmix en eventueel vanille siroop in een hittebestendig glas of mok.
  • Schenk er een klein scheutje plantaardige melk bij en roer tot een egaal mengsel en schenk de espresso of sterke koffie erbij.
  • Schenk de warme plantaardige melk erbij.
  • Spuit of schep er als laatste plantaardige slagroom over en bestrooi met een beetje extra pumpkin spice mix en serveer.

Lekker met speculoos rolls met kaneelglazuur, kijk hier voor het recept!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

  • Reply L

    Hi! Super leuke post! Maar helaas is de PSL van Starbucks niet vegan! Er zit namelijk zuivel in de siroop die ze hiervoor gebruiken 🙁
    Gelukkig heb je een leuk recept toegevoegd om deze toch te kunnen drinken!

    13 september 2021 at 09:01
    • Reply Suzanne

      Hi, voorheen was dit het geval. Maar de PSL van Starbucks is wel vegan, mits je ‘m zonder slagroom en met plantaardige melk bestelt. Ik heb dit bevestigd gekregen van Starbucks zelf. 😉

      13 september 2021 at 09:07
  • Reply Tineke

    Wow! Dat was lekker! En fijn dat je hiermee meteen een hele pot in de koelkast hebt. Zelfs mijn man heeft genoten van de latte terwijl hij altijd roept dat hij niet van pompoen houdt. Dank voor het recept!

    16 oktober 2021 at 17:13
  • reageer