Pumpkin spice latte

Wanneer ik aan de herfst denk, denk ik automatisch aan Pumpkin Spice Latte: hét populairste drankje van het seizoen bij koffieketen Starbucks. In Amerika is ‘ie een maand eerder gelanceerd, omdat naar het schijnt veel mensen er meer dan ooit aan toe zijn tijdens dit bewogen jaar. Hier in Nederland moeten we er langer op wachten en zal het pas ergens in september te verkrijgen zijn. Gelukkig heb ik een lekker recept voor je om je eigen PSL thuis te maken!

Foto: Starbucks

Grotere hoeveelheid

En dan meteen een hoeveelheid voor een heleboel pumpkin spice lattes: ik heb zowel de kruidenmix als de pompoenmix in bulk gemaakt. De specerijenmix kun je ook voor andere recepten gebruiken, zoals door pannenkoekbeslag of door het beslag voor het bakken van een bananenbrood. Het geeft een lekkere kruidige smaak, dankzij de specerijen als kaneel, nootmuskaat en gember. De pompoenmix kun je in een goed afgesloten pot in de koelkast bewaren. Hoe lang precies moet ik zelf nog ondervinden, maar terwijl ik dit schrijf staat ‘ie twee dagen in de koelkast en is het nog prima. Ik schat in dat je de mix een dag of 5 goed afgesloten kunt bewaren. Daarnaast is de mix heel goed in te vriezen, dan is het uiteraard veel langer houdbaar! Wil je echt maar een paar pumpkin spice lattes, halveer dan de hoeveelheden of deel ze door 3 of 4 bijvoorbeeld.

Pumpkin spice mix

Deze melange kun je lang bewaren in een goed afgesloten pot. Ik kocht de kaneel, gember en piment in grootverpakking bij Amazing Oriental, maar je kunt alles natuurlijk ook in de gewone supermarkt kopen.

Afdrukken

Pumpkin spice mix

Dit recept is goed voor een hoeveelheid van 100 gram en ik heb de hoeveelheden in zowel gewogen grammen als maatlepels hieronder genoteerd.

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

In grammen

  • 60 gram gemalen kaneel
  • 15 gram gemalen gember
  • 5 gram gemalen nootmuskaat
  • 15 gram gemalen piment
  • 5 gram gemalen kruidnagel

Liever maatlepels gebruiken? Hou dan deze samenstelling aan:

  • 8 tablespoons gemalen kaneel
  • 3 tablespoons gemalen gember
  • 1 1/2 tablespoons gemalen nootmuskaat
  • 2 tablespoons gemalen piment
  • 2 teaspoons gemalen kruidnagel

Bereidingswijze

Meng alle specerijen en bewaar in een goed afgesloten pot.

Pompoen mix

Voor de pompoen mix ging ik voor gemak. Natuurlijk kun je een zelf een pompoen schillen, ontdoen van de pitten en in stukken snijden maar ik gebruikte de handige ingevroren pompoen uit de supermarkt. Dit was ook omdat ik op dat moment geen geschikte pompoen kon vinden. 🙂 Het pakte goed uit: de hoeveelheid die ik hiermee heb bereid tot pompoenmix is prima en past precies in de lege conservenpot die ik hiervoor had.

Afdrukken

Pumpkin spice latte

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • 1 zak met 450 gram bevroren pompoenstukjes (huismerk AH)
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel pumpkin spice mix naar recept hierboven
  • scheutje water

Bereidingswijze

  • Stoom de pompoenblokjes in ongeveer 5 minuten gaar in een stoommand, de blokjes zijn gaar wanneer je er makkelijk met een vork in kunt prikken.
  • Pureer de pompoenblokjes in een keukenmachine, kijk hier voor welke ik daarvoor gebruik.Deze hoeveelheid past er precies in!
  • Doe de pompoenpuree, suiker en pumpkin spice in een steelpan en meng met een lepel.
  • Voeg een klein scheutje water toe.
  • Verwarm een minuut of 10 op laag vuur, roer regelmatig door.
  • Laat de mix afkoelen en doe in een goed afsluitbare pot.
  • Bewaar in de koelkast, houdbaar voor ongeveer 5 dagen. Je kunt het ook invriezen, het handigste is om dit in een ijsblokjes houder te scheppen en zo in porties in te vriezen.

Pumpkin spice latte

Nu heb je de pumpkin spice mix en de pompoenmix. Zo maak je vervolgens een heerlijke pumpkin spice latte:

Afdrukken

Pumpkin spice latte

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • 75 gram pompoenmix
  • 220 ml. warme plantaardige melk zoals amandel- of havermelk
  • scheutje vanille siroop, dit is optioneel
  • 60 ml. espresso of sterke koffie
  • plantaardige slagroom, ik vind zelf deze lekker
  • extra pumpkin spice mix, om te bestrooien

Bereidingswijze

  • Doe de pompoenmix en eventueel vanille siroop in een hittebestendig glas of mok.
  • Schenk er een klein scheutje plantaardige melk bij en roer tot een egaal mengsel en schenk de espresso of sterke koffie erbij.
  • Schenk de warme plantaardige melk erbij.
  • Spuit of schep er als laatste plantaardige slagroom over en bestrooi met een beetje extra pumpkin spice mix en serveer.

Lekker met speculoos rolls met kaneelglazuur, kijk hier voor het recept!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer