Okonomiyaki

Okonomiyaki is een gerecht uit de Japanse keuken dat bestaat uit een soort hartige pannenkoek van witte kool en andere groenten getopt met onder andere vlees of vis, lente ui, gedroogd zeewier, mayonaise en gebakken uitjes. Ik maakte een heerlijke vegan versie!

Okonomiyaki

De naam okonomiyaki is een samenstelling van ‘okonomi’ en ‘yaki’ wat vrij vertaald ‘bak/kook wat je wilt’ betekent. De donker gekleurde saus bovenop kun je zelf maken, zie recept hieronder of kiezen voor een kant en klare saus die bij Amazing Oriental verkrijgbaar is. Ik heb ‘m geprobeerd en vind het een heel lekkere saus! Wel prijzig voor € 4,55 maar het wel waard.

Afdrukken

Okonomiyaki

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 5 reviews

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 stuks 1x

Ingrediënten

Scale

pannenkoekjes

  • 300 gram witte kool
  • 1 wortel
  • 1/2 ui
  • 100 gram bloem
  • 200 ml. lauw water
  • zwarte peper
  • zeezout
  • olie, om in te bakken

saus

  • 100 gram ketchup
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels mirin (Japanse rijstwijn) of vervang door witte wijn of azijn

toppings

  • 2 eetlepels vegan mayonaise (eventueel in een spuitzak om strepen mee te trekken)
  • twee eetlepels gebakken uitjes
  • 1 á 2 eetlepels fijngemalen nori vel
  • 1 lente ui, in dunne ringetjes gesneden

Bereidingswijze

  • Snij de witte kool in dunne reepjes.
  • Rasp de wortel.
  • Snipper de ui.
  • Maak de saus door de ingrediënten te mengen en een paar minuten te verwarmen in een steelpan, roer goed door!
  • Verhit wat olie in een wok of hapjespan en bak de witte kool, wortel en ui een paar minuten tot de groenten zacht worden.
  • Laat de groenten afkoelen en doe in een kom.
  • Maak in een schaaltje een papje van de bloem en het water en voeg dit toe aan het groentemengsel.
  • Breng het beslag op smaak met zwarte peper en zeezout.
  • Verhit wat olie in een koekenpan met goede anti-aanbaklaag.
  • Schep een kwart van het beslag in de koekenpan en vorm met een spatel in een ronde vorm. Ik vond het handig om een deksel van een kleine pan op de pannenkoek te drukken.
  • Druk de pannenkoek met het deksel of een spatel zo plat mogelijk, zodat het compact wordt en niet uit elkaar valt.
  • Bak de pannenkoek aan beide kanten op hoog vuur tot het goudbruin begint te kleuren.
  • Herhaal met de rest van het beslag.
  • Leg een pannenkoek op een bord en verdeel er wat van de saus over.
  • Verdeel er dan wat vegan mayonaise over, dit kan met een spuitzak. Heb je die niet, gebruik dan een vork.
  • Verdeel tenslotte de gebakken uitjes, fijngemalen norivel en lente uitjes er over en serveer.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

11 reacties

  • Reply Esther

    Wauw, zo’n lekker recept! Geen tijd gehad voor een foto, ik moest eten :-))






    14 augustus 2021 at 00:37
    • Reply Suzanne

      Fijn om te lezen! 🙂

      16 augustus 2021 at 11:54
  • Reply Bob

    Ontzettend lekker gerecht! Ga ik zeker vaker maken!






    12 september 2022 at 13:12
    • Reply Suzanne

      Goed om te lezen! 🙂

      12 september 2022 at 13:20
  • Reply Mars

    Ziet er heerlijk uit! Is dit een succes zonder ei?






    18 september 2022 at 19:53
    • Reply Suzanne

      Het is zeker een succes zonder ei!

      18 september 2022 at 21:29
  • Reply Isabel

    Top recept! Echt super lekker!






    26 maart 2023 at 15:34
    • Reply Suzanne

      Wat fijn om te horen!

      27 maart 2023 at 10:58
  • Reply Nynke

    Super lekker, vandaag gemaakt! Sausje ook super simpel maar erg lekker.






    28 mei 2023 at 12:54
  • Reply Juna

    Is het recept voor 2 of 4 personen? Ga het snel proberen!

    24 januari 2024 at 20:12
    • Reply Suzanne

      Het recept is voor 4 stuks, ik vind het altijd lastig om bij dit soort gerechten een portie grootte aan te geven. Zelf eet ik er meestal 2, maar dit hangt af van hoeveel trek je hebt! 🙂

      29 januari 2024 at 11:11

    reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star