Als veganist eet ik uiteraard geen eieren, maar ik kon vroeger altijd wel erg genieten van een eitje. Gekookt, gebakken, gevuld of roerei: ik vond het allemaal heerlijk. Gelukkig hoef ik de smaak niet te missen, want door het gebruik van de juiste ingrediënten kun je de smaak en geur van ei heel goed nabootsen! In de bijna 4 jaar dat ik nu veganist ben heb ik veel geëxperimenteerd met plantaardige variaties van ei. In dit artikel laat ik je 10 heerlijke recepten zien, nog net op tijd voor Pasen. Egg-cellent! Enne, zoek je eitjes van chocolade? Die zette ik hier op een rij voor je!
Kala namak
Een onmisbaar ingrediënten bij het nabootsen van ei is kala namak, ook wel zwart zout genoemd. Dit is een zwavelachtig zout dat meestal roze of grijs gekleurd is en gerechten de typische smaak en geur geeft. Je kunt het kopen in toko’s, sommige biologische supermarkten zoals Ekoplaza en natuurlijk online. Lees er hier meer over!
Vegan ei in gerechten
Om ei te vervangen is het belangrijk om te bepalen of je de functie of werkelijk de smaak en geur van ei wil nabootsen. Wil je bijvoorbeeld een cake bakken zonder ei, dan kun je bijvoorbeeld appelmoes gebruiken. Kijk hier voor een lijst met ingrediënten om ei te vervangen.
Tien lekkere gerechten met vegan ei – klik op de foto’s om de recepten te bekijken
1. Eiersalade
Een favoriet die ik regelmatig maak: vegan eiersalade. In een handomdraai klaar!
Ook lekker in een pitabroodje:
2. Vegan gekookte eieren
Lekker op een bolletje met plantaardige Filet Americain
Of om een Russisch slaatje mee te garneren
geen reacties