Vier jaar vegan: 10 dingen daarover

Dit jaar is het vierde jaar dat ik als veganist door het leven ga. Waarom en hoe ik de switch maakte, wat me op viel en wat me meeviel? Ik vertel het je in dit artikel en zet 10 zaken op een rij over hoe ik veganisme ervaar! Oh, en die lekkere taart op de foto? Dat is de vegan slag-droom-taart waarvan je het recept hier kunt vinden!

Waarom veganisme?

Op 1 april 2017 deed ik voor de tweede keer mee aan de VeganChallenge, daarbij daag je jezelf aan om 30 dagen lang te kiezen voor plantaardig. Het ging me zo goed af deze tweede keer dat ik me toen de einddatum in het zicht kwam afvroeg: wat nou als ik dit gewoon blijf doen? Ik wist dat ik ooit voor veganisme wilde kiezen. Het leek me alleen zo’n gigantisch grote stap. Zoveel moeten laten, zoveel moeten missen, uitzoeken, aanpassen: dat komt nog wel een keer als ik er klaar voor ben. Maar toch zette ik de stap en zo werd ik officieel vanaf 1 april 2017 veganist. Daarvoor was ik zo’n 29 jaar vegetariër, dat werd ik uit mezelf op mijn tiende jaar na het zien van een item op tv over slachthuizen en ik de link legde tussen die lieve mooie dieren en dat wat er ‘s avonds op mijn bord lag.

Onderstaande edit op 8 december 2021, ik plaatste dit artikel oorspronkelijk in augustus 2021:

En ik ben hartstikke trots: ik ben vanaf nu ambassadeur van de VeganChallenge! Ik sta vierkant achter dit initiatief. Ben je nieuwsgierig naar de vegan lifestyle? Dan is de VeganChallenge wat mij betreft dé manier op kennis te maken ermee. Daag jezelf uit om een maand lang zonder dierlijke ingrediënten te eten en te drinken. Zie het als een leuke ontdekkingsreis, je zult andere smaken leren waarderen en je gaat zoveel lekkers proberen! En heel fijn: je zit nergens aan vast, het is gratis en je krijgt hulp bij vragen via de speciale Facebook pagina en Instagram. Niet twijfelen, gewoon doen!

Het wordt steeds makkelijker

Er bestaat een quote waarin ik mezelf zo herken: I could never go vegan, said every vegan before going vegan. En zo verliep dat ook wel zo’n beetje bij mij: op 1 april 2017 maakte ik de stap van vegetariër naar veganist. Enkele maanden ervoor werd ik door Margriet geïnterviewd over mijn vegetarische lifestyle en zei:

Ik merk dat ik me de laatste jaren steeds bewuster van word van wat ik in mijn mond stop. Daardoor sluit ik niet uit dat ik ooit veganist zal worden. In oktober heb ik meegedaan aan de VeganChallenge, waarbij je een maand lang plantaardig eet. Hoewel het me ontzettend meeviel, is de stap om vegan te worden nu nog te groot voor mij. (bekijk het hele interview op deze pagina).

Het is vandaag op de dag dat ik schrijf 1606 dagen geleden (dat berekende ik zojuist via een calculator) dat ik de stap heb genomen en ik kan je verzekeren dat ik nooit meer anders wil. Ja, in het begin is het wennen en ik maakte ‘foutjes’, zoals uit automatisme een chai latte bestellen zonder erbij te vragen naar plantaardige melk, maar ieder begin is moeilijk en al met al ging het me goed af. Ik voel me er prima bij! Hieronder deel ik 10 dingen over hoe ik veganisme ervaar en dingen die me opgevallen zijn na ruim 4 jaar. Schroom niet om jouw bevindingen en ervaringen te delen in de reacties!

10 dingen na ruim 4 jaar veganisme

1. Het zorgt voor meer creativiteit in de keuken

Logisch, want je hebt minder ingrediënten tot je beschikking. Veganisme heeft me veel vindingrijker gemaakt. Wanneer ik trek heb in iets wat niet vegan is, dan maak ik het gewoon na op plantaardige wijze! Inmiddels is dat één van de dingen die ik het liefste doe: het veganizen. Oftewel het maken van een plantaardige versie van eten en drinken dat dat van oorsprong niet is. Zo maakte ik bijvoorbeeld Baasbroodjes oftewel mijn vegan versie van kaasbroodjes, Vienetta, lahmacun (Turkse pizza’s) en varianten van Aardappel Anders. Allemaal vegan en minstens zo lekker!

2. Het voelt goed

En nee, niet op een ‘ik ben beter dan de rest gevoel’. Ik bedoel het gevoel dat ik persoonlijk ervaar wanneer ik bijvoorbeeld een koe zie. Of een varken. Of welk dier dan ook. “I come in peace, ik respecteer je, hoe klein of hoe groot je ook bent. En ik zal je nooit pijn doen of opeten.” Het geeft me echt een goed gevoel om niet meer te kiezen voor dierenleed. En het ging niet overnight. Het had tijd nodig. En veel dingen wist ik gewoonweg niet. Ook ik dacht jarenlang ‘maar een kip hoort toch eieren te leggen, wat is het probleem?’ of ‘een koe moet elke dag gemolken worden, drinken we dat niet, dat is pas zonde’. Echt, ik wist het niet, zoals zoveel mensen. Er is zoveel verborgen leed. Ik kocht lange tijd eieren met het meeste aantal beter leven sterren. En kocht biologische kaas met vegetarische stremsel. Ik kocht mijn geweten af met sterren en keurmerken toen ik wel wat meer begon te ontdekken over de waarheid. En nu ik dat niet meer doe en kies voor veganisme voelt het goed. Dit is mijn mening en hoe ik het ervaar.

3. Je ontdekt zoveel nieuws

Ik heb de afgelopen jaren kennis gemaakt met zoveel voor mij nieuwe producten, vooral uit de Aziatische supermarkt. Of producten die ik al eerder kon maar nu veel meer waardeer. Enkele favorieten die onmisbaar zijn in mijn keuken:

 • miso – ik maakte er zalige vegan mac and cheese mee en met miso kun je sowieso dat hartige van kaas nabootsen.
 • kikkererwten – van hummus tot cookie dough en van meringues tot chocolademousse: kikkererwten inclusief het vocht wanneer je kiest voor blik zijn zo veelzijdig en voedzaam! Het vocht heet aquafaba, lees er hier meer over en kijk onderaan de pagina voor de recepten die je ermee kunt maken.
 • havermelk – mijn favoriete plantaardige variatie op melk all time. Het heeft dat volle, zachte en romige van de koemelk waar ik ruim 4 jaar geleden voorgoed afscheid van nam.
 • kala namak – een must in de vegan keuken. Kala namak wordt ook wel zwart zout genoemd en heeft een zwavelachtige geur waarmee je heel goed ei kunt namaken. Klik hier om er meer over te lezen en kijk onderaan de pagina om te zien wat je ermee kunt maken!

4. Melk zit in meer producten dan ik me ooit heb beseft

Het is echt bizar in hoeveel producten melk zit, waarbij je het niet zou verwachten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • sandwichspread, in vrijwel de meeste soorten
 • in veel soorten paprikachips
 • de frisdrank Rivella
 • gele rijst

5. Je zin in kaas neemt écht af

In kaas zit caseïne. Eindigt op ine net als caffeïne en nicotine en kan net zo verslavend werken. Van veel mensen hoor ik dan ook ‘ik zou het niet kunnen hoor, ik hou teveel van kaas’. En dat snap ik, ik was er ook dol op. Tot ik me verdiepte in hoe kaas gemaakt werd en hoeveel leed er bij komt kijken. En wat stremsel precies is en waar dat vandaar komt, uit de maag van pasgeboren kalfjes. Lekker he? Voor mij een reden om voorgoed afscheid te nemen van kaas. En ja echt: je zin er in neemt af naar mate je het niet meer eet. Echt! En tegenwoordig zijn er zulke goede alternatieven verkrijgbaar die zo ontzettend veel op the real thing lijken! Probeer eens de kazen van Max & Bien of Nature & Moi of maak het eens zelf. En sta open voor nieuwe smaken. Echt. Een alternatief zonder dierenleed smaakt duizend maal beter.

7. Vegan is niet per se duurder

Helaas geldt dat niet altijd buiten de deur, want vaak zijn vegan opties in restaurants duurder dan de niet-vegan versie of moet je bijvoorbeeld extra betalen wanneer je vegan mayonaise wil in plaats van gewone. Thuis kun je het echter zo duur of juist betaalbaar maken zoals je zelf wil, veel huismerken hebben prima producten die ‘accidentally vegan’ zijn en je kunt veel lekkers zelf maken. Burgers op basis van kikkererwten bijvoorbeeld, die veel goedkoper uitpakken dan kant en klare uit de winkel. Bekijk ook de serie Budget Vegan waarvoor ik snel weer eens nieuwe delen ga maken! Kijk hier voor het laatste deel en onderaan de pagina voor de delen ervoor.

8. Edelgistvlokken zijn wél lekker

De eerste keer dat ik een plakje edelgist kocht in de supermarkt vond ik de geur ervan zó vies. Ze deden me denken aan gedragen sokken in de wasmand op een hete dag, niet best dus. Tot ik dé edelgistvlokken der edelgistvlokken ontdekte, die voor mij alles veranderden: die van Holland & Barrett. Die zijn zelfs zo lekker, dat ik er af en toe zo een lepeltje van eet. En ik maak er heerlijk sauzen en gerechten mee en strooi het standaard over zelfgebakken popcorn. Mocht je nog niet overtuigd zijn, probeer het dan nog een keer en koop een zak van dat merk. Lees er hier meer over en kijk onderaan de pagina voor al het lekkers dat ik er mee gemaakt heb.

9. You can’t win

Dit is er één die ik mezelf probeer in te prenten wat me steeds beter lukt. Vooral in het begin kon ik me kritiek enorm aantrekken. Inmiddels weet ik na ruim 4 jaar veganisme: you can’t win. Je kunt het nooit goed doen bij iedereen. Want zo sta ik in het midden tussen twee kampen: er is een groep die van mening is dat ik ‘nu wel erg ver ga’ want ‘nee ook geen kaas en nope, geen honing’. Aan de andere kant is er een groep veganisten die mijn lifestyle afkeuren. Want nee, ik geef onze katten geen vegan voeding en het überhaupt houden van huisdieren kan voor sommigen al discussie opleveren. Om nog maar te zwijgen over mijn keuzes in voeding. Afijn: gelukkig trek ik me daar steeds minder van aan en kies ik mijn geheel eigen pad daarin, wat ik een ieder kan aanraden!

10. De perfecte veganist bestaat niet

Daarop aansluitend: sommige dingen accepteer ik zoals ze zijn. Waar ik geen invloed op heb, daar sta ik niet te lang bij stil. Neem als voorbeeld een verdoving bij de tandarts. Ik heb geen idee, zit daar iets dierlijks in? De kans is groot. Of de medicijnen die ik voorgeschreven krijg bij een ontsteking, bevatten die gelatine of zijn ze op dieren getest? Ik vrees van beiden dat het het geval is. Daar waar ik zelf geen invloed op heb, accepteer ik. Dat is voor mij het grijze gebied wat mij geen 100% perfecte veganist maakt. Maar ik doe mijn best waar ik kan en dat maakt al zoveel verschil.

Meer lezen? Kijk dan op deze pagina met links naar artikelen op de website over veganisme, het proces, vegan producten en handige tools die je hierbij kunnen helpen.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

13 reacties

 • Reply Jolanda

  Dankjewel voor puntje 9 en 10! Die zijn nog wel het belangrijkste.

  23 augustus 2021 at 16:28
  • Reply Suzanne

   Graag gedaan en helemaal mee eens!

   24 augustus 2021 at 11:00
 • Reply Marina

  Ik heb destijds je tips van de Aziatische supermarkt opgevolgd en zo een verassing wat daar allemaal te koop is, oke niet alles was geslaagd maar toch. Dank je wel voor het delen en ik lees het graag. Ik heb nog wat stapjes te maken.

  23 augustus 2021 at 16:45
  • Reply Suzanne

   Wat leuk om te lezen! 🙂

   24 augustus 2021 at 11:00
 • Reply Mieke

  Hee Suzanne,en alle andere hele en part-time vegans. Ik haal heel wat inspiratie van je site! Wat mij het meeste aanspreekt? Het positieve en bewuste. De quote van punt 10 is voor mij goud! Dat straal jij met je site ook helemaal uit!Daardoor geen “lesje” vegan maar uit oprechte ervaring geschreven 😉

  23 augustus 2021 at 17:52
  • Reply Suzanne

   Wat super tof, dank je wel!

   24 augustus 2021 at 10:28
  • Reply Isolde Blum

   Mee eens! door wateetjedanwel.nl en de bijbehorende insta ben ik juist uit nieuwsgierigheid meer vegan gaan eten en ik kan mezelf sindsdien dan ook een imperfecte vegan noemen😂☺️

   30 augustus 2021 at 13:35
 • Reply .

  Gefeliciteerd en heel goed gezegd!

  23 augustus 2021 at 23:19
 • Reply hobs

  10/10 voor jouw creativiteit hoe je dingen weet te veganizen. En het ziet er ook altijd lekker uit!

  24 augustus 2021 at 00:40
  • Reply Suzanne

   Dank je wel voor dit mooie compliment!

   24 augustus 2021 at 10:15
 • Reply Ivonne

  Ik vind je site geweldig!

  17 december 2021 at 11:01
  • Reply Suzanne

   Dank je wel Ivonne!

   17 december 2021 at 11:17

  reageer