VeganChallenge: tips en recepten

Morgen is het weer zo ver: dan gaat de VeganChallenge van start. Duizenden mensen beginnen dan aan de uitdaging om 30 dagen lang veganistisch te eten en drinken. Geen vlees of vis, maar ook geen zuivel, eieren of andere dierlijke producten. Vorig jaar in april deed ik voor de tweede keer mee. Dat was ook meteen de laatste keer: het beviel me zo goed dat ik besloot om definitief te kiezen voor veganisme! In dit artikel deel ik tips die jou kunnen helpen om de VeganChallenge succesvol te volbrengen.

Niet in één keer

Pas bij de tweede VeganChallenge ging bij mij de knop voorgoed om: ik wilde niet meer terug naar boter, kaas en eieren. Die eerste keer wilde ik dat wel: ik omschreef veganisme toen als een jas die me nog niet paste maar ik op een dag wel wilde dragen. Ik wist vrijwel zeker dat ik ooit van vegetariër zou overstappen naar het veganisme maar wanneer? Over die eerste VeganChallenge schreef ik een terugblik, klik op de afbeelding hieronder of hier om die te lezen.

Knop om

Aan het einde van de tweede VeganChallenge die ik vorig jaar in april aan ging, ging er een knop om. Ineens was het heel erg do-able. Het grootste verschil voor mij zat in de vervanger voor melk die ik dagelijks in mijn koffie drink. Ik ben verknocht aan warme opgeklopte melk in mijn bakkies koffie en ben niet te genieten wanneer ik die niet kan drinken. Ik heb heel wat plantaardige melk geprobeerd. Sojamelk en dan de ongezoete versie schuimt heel goed en smaakt ook prima. Nadeel: ik krijg er een opgezette buik en tegensputterende darmen van. Maar toen was er de gouden tip die ik kreeg via Instagram: probeer eens de barista versie van de havermelk van Oatly. Ik was meteen om, want het schuimt perfect en smaakt geweldig. Even voor de duidelijkheid: ik word hier niet voor betaald! En dan nog zou je niets dan mijn eerlijke mening lezen trouwens.

Inmiddels is er een nieuwe favoriet ontstaan: ook een havermelk van Oatly, maar dan de gekoelde! Dit is geen specifieke barista versie en hij is een stukje goedkoper. Ik vind ‘m erg lekker. Deze melk is romig en vol én schuimt minstens zo goed als de barista versie en je hoeft ‘m dus niet alleen voor in de koffie te gebruiken, maar ook bijvoorbeeld door de havermout of om cakes mee te bakken! Voor mij reden om grotendeels over te stappen op de gekoelde versie. Nadeel is wel dat je niet echt een voorraadje in huis kunt hebben, waardoor ik wel de houdbare barista in de kast blijf houden voor het geval dat.

Klik of swipe hieronder naar rechts om de video’s te zien die ik in Instagram Stories had geplaatst.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Vegan Plantbased Lifestyle ? (@wateetjedanwel) op

Tips

Beperkt tot een aantal, want geloof me, inmiddels heb ik er wel 100!

Allereerst: maak het niet te moeilijk. Je gaat een nieuw eet- en drinkpatroon aan, dat is heel wat. Probeer niet te ingewikkeld te denken: je hoeft echt niet per se stad en land af om toch een behoorlijke én lekkere vegan maaltijd op tafel te zetten. Natuurlijk, het kán. Maar ook in de gewone supermarkt kun je prima terecht voor een plantaardige maaltijd. Maak het niet te ingewikkeld en daar bedoel ik mee: probeer te eten zoals je normaal doet. Eet je normaal als voorbeeld graag spaghetti bolognese, maak die dan zoveel mogelijk als je gewend bent. Waarschijnlijk is zowel de spaghetti als de tomatensaus die je gebruikt al vegan en hoef je alleen het gehakt te vervangen door een plantaardige versie. Die kun je vinden bij de vleesvervangers.

Ik vergelijk het met sommige mensen die zich voornemen om vanaf maandag op een dieet te gaan. Die gaan dan van te voren allemaal dingen in huis halen die ze normaal niet eten, zoals zakken worteltjes, rijstwafels en flessen mineraalwater. De eerste dag gaat het prima, de tweede dag wat minder en de derde dag kun je geen rijstwafel meer zien en snak je naar het voedsel dat je gewend bent. De stap naar veganisme is een verandering in je leefstijl, dus hou alles zoveel mogelijk zoals het is zodat de kans dat je het volhoudt het grootst is. Geloof me, het is geen makkie. Het is wennen, je loopt tegen veel struikelblokken en in veel gevallen onbegrip van anderen aan. Maar in the end is het het zo waard. Echt.

Let op je vitamines

Hier zijn de meningen over verdeeld. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts. In principe mis je als vega/vegan maar 1 vitamine en dat is vitamine B12, omdat deze voornamelijk in dierlijke producten voorkomt. Zelf slik ik deze dagelijks bij evenals een capsule met vegan visolie. Lees daar alles over in dit artikel. Je krijgt trouwens korting op de vegan visolie capsules wanneer je die via de link in dat artikel bestelt! Yay!

Kijk niet naar wat je niet ‘mag’, maar verbaas je over wat je allemaal weg ‘mag’ eten!

Naast alle superlekkere producten die je gewoon in de supermarkt kunt kopen en dat varieert van hamburgers tot kipnuggets en van filet americain tot drop, zijn ook veel gerechten en snacks zelf vegan te maken. Veganizen is zelfs mijn nieuwe hobby geworden. Ik vind het zo leuk om van van alles een plantaardige versie te maken! Zoals wat dan? Nou, wat dacht je bijvoorbeeld van:

Vegan bapao

Papaya zalm

Vegan peanut butter magnums

Chili fries

Vegan roze koeken? Bijna niet van de echte te onderscheiden, zo lekker!

Vega fish and chips

Kokosmakronen

Vegan pide

Nog meer inspiratie?

Bekijk mijn eetdagboeken! Daarin laat ik zien wat ik zoal eet en drink. Klik hier voor alle delen!

Aanbod vegan producten

Hier op wateetjedanwel.nl vind je de rubriek Vegan in de supermarkt, waarin ik regelmatig laat zien welke producten ik allemaal heb gekocht en geprobeerd die ik gewoon bij winkels als Albert Heijn en Jumbo heb gekocht. Bekijk hier alle delen van deze serie. Maar bekijk ook zeker de serie Vegan in de Turkse supermarkt, Vegan in de Aziatische supermarkt en de Vegan shoplogs voor producten uit overige winkels zoals IKEA en Action.

Illustratie: Suzanne den Toom

Wil je echter een volledig overzicht van vrijwel alle producten die veganistisch zijn in de winkel, dan raad ik je deze Vegan Wikipedia pagina aan, waar alles netjes per productgroep weergegeven wordt. Deze pagina’s worden trouwens ook heel actueel gehouden!

Ingrediënten onder de loep

Als beginnend veganist kunnen de vele termen je doen duizelen. Edelgistvlokken? Kala namak? Silken tofu? Don’t worry. Ik heb ze op een rijtje gezet in de serie Ingrediënten onder de loep en laat je zien wat het is, wat je er mee kunt en waar je het kunt kopen.

Veelgestelde vragen rondom veganisme

En voor de veelgestelde vragen rondom veganisme kun je de Vegan FAQ bekijken. Waarom eten vegans geen honing bijvoorbeeld? Ik leg het je uit!

Weet waar je het voor doet

In dit geval waarschijnlijk: omdat je jezelf wil uitdagen. Omdat je wil kijken of je het vol kunt houden om je 30 dagen te onthouden van dierlijke producten. Is je ambitie echter om na die 30 dagen ook veganist te blijven, is het belangrijk je goed te realiseren waar je het voor doet.

Mijn muse Bonbon, die overigens niet vegetarisch is, maar wel graag poes-eert voor wateetjedanwel.nl

Nobody’s perfect

Fouten maken we allemaal. Ook ik ben een aantal keren de vegan mist in gegaan. Bleek er bijvoorbeeld toch honing in mijn bestelde drankje te zitten of wat me in het begin overkwam: bestelde ik gedachtenloos toch een cappuccino met koemelk. Of toen ik een vegetarische paté op brood had gedaan en er na het eten achter kwam dat er eiwit in zat. Die dingen gebeuren en kun je bijna niet voorkomen. Je bent ook maar een mens en in mijn ogen een supertoffe als je alleen al probeert om 30 dagen het veganisme uit te proberen.

Succes!

Voor iedereen die de uitdaging aan gaat (laat het me hieronder weten!) heel veel succes gewenst!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

10 reacties

 • Reply Irma Boerlage

  Suzanne misschien gek vraagje maar als je nog geen vegetarier bent is het dan moeilijker om direct naar veganist over te gaan?

  Er is nog nooit een tekst zo pakkend geweest als No food with a face please

  Komt nu dagelijks in mn koppie voorbij?En ben daarover gaan nadenken

  Ik vind je tips heel fijn
  Xx

  22 september 2017 at 12:06
  • Reply Suzanne

   Wat leuk dat je het overweegt! De stap naar vegan lijkt me wel een grote, maar het is zeker te doen. Zolang je wil, kun je alles. 🙂 En de VeganChallenge is een mooie manier om het te proberen, Als je vragen hebt weet je me te vinden!

   22 september 2017 at 22:52
 • Reply R

  Ik ga in oktober de veganchallenge doen en heb er erg zin in. Ben nu vegetariër en merk wel dat het soms vervelend kan zijn. De opmerkingen (“Eet je nogsteeds geen vlees?” “Wow wil je dat echt je hele leven volhouden?” “Je weet echt niet wat je mist nu je geen vlees meer eet” etc.), maar ook de discussies die mensen beginnen maar ik helemaal niet wil voeren.. Hoe ga jij hiermee om?
  Ik zie er tegenop mn opa en oma uit te moeten leggen dat ik ook niet al hun chipjes en kaas meer eet. Toen ik vega werd 2 jaar terug waren ze zelfs tegen me aan het zeggen dat ik wel op mn gezondheid moest letten en dergelijke ?

  23 september 2017 at 15:03
  • Reply Suzanne

   Aah lastig he, die opmerkingen. Ik weet precies hoe je je voelt! Tegenwoordig probeer ik het onderwerp te veranderen of gewoonweg te zeggen dat ik geen zin heb in discussie. Je komt er toch niet uit vaak. En wat betreft je opa en oma, dat is echt bezorgdheid zo te horen. Goedbedoelde bezorgdheid! En een heel andere generatie, die wellicht een heel verkeerd beeld van vega(n) heeft, dat je er ziek van wordt, dat je melk nodig hebt, enzovoort. Achterhaalde beelden ervan. Misschien een leugentje om de vrede te bewaren door te zeggen dat je advies hebt gekregen van je huisarts en je vitamine bijslikt (wat natuurlijk sowieso een goed idee is). Vaak stelt dat wel gerust. Ik wens je veel succes met de VeganChallenge!

   25 september 2017 at 23:09
 • Reply Mevrouw Marloes

  Ik wil in oktober graag meedoen met de veganchallenge, gewoon om een keer te proberen (ben al heel lang vegetariër). Alleen heb ik twee jaar geleden een erg b12-tekort gehad en nu ben ik bang dat dat weer terugkomt (slik wel b12pillen). Heb je tips om dan gezond de veganchallenge door te komen?

  25 september 2017 at 18:00
  • Reply Suzanne

   Slikte je toen helemaal geen B12? Ik heb dat namelijk zelf ook gehad, toen ik nog tiener was. Ik at heel slecht en vooral: slikte totaal geen B12. Ik kreeg toen zelfs injecties, omdat het zo’n groot tekort was. Ik denk dat als je B12 slikt en je verder gewoon gevarieerd eet er niks aan de hand is, hoor! Bij twijfel gewoon even overleggen met je huisarts. Leuk dat je van plan bent om mee te doen, succes alvast! 🙂

   25 september 2017 at 21:29
   • Reply Mevrouw Marloes

    Nee, toen inderdaad helemaal niks. Heb helaas die injecties ook gehad. Dat stelt me gerust! 🙂 Dan kan ik gewoon meedoen. Dank je!

    25 september 2017 at 22:52
 • Reply Tineke

  Ja vandaag begonnen hoor??
  Gaat me lukken, ben al weken aan het oefenen haha. En vanaf maart ’17 gestopt met vlees!!

  1 oktober 2017 at 15:58
 • Reply Angelina

  Hallo Suzanne,

  Inmiddels is het 16 sept 2019 en ga ik meedoen met de vegan challenge per 1 okt a.s. Ik ben nu ruim een jaar vega (in huis al geen melk, eieren en kaas) maar wel bijv. koek met deze ingredienten. Ik ga dus de uitdaging aan. Ik wilde ff zeggen dat ik vaak op je site kom en dat ik de komende maand dus nog vaker zal komen voor tips en inspiratie. Keep up the good work!!!! Je helpt mensen zoals ik.

  17 september 2019 at 11:31
  • Reply Suzanne

   Wat super om te lezen, dank je wel! En veel succes met de Vegan Challenge!

   17 september 2019 at 12:46

  reageer