Vegan Challenge: hoe is het gegaan?

Vandaag is de laatste dag van de Vegan Challenge aangebroken en zit daarmee mijn maand lang zonder dierlijk eten en drinken er op. Hoe is het gegaan? Heb ik het wel 100% volgehouden? Heb ik veranderingen aan mijn lichaam gemerkt? En vooral: ga ik deze vegan lifestyle voortzetten? Lees snel verder!

Lastig buiten de deur
Wat het me het meest is opgevallen, en wat ik ook wel had verwacht: wat is het lastig om vegan te zijn buiten de deur. De keuzes zijn zo beperkt! Thuis is het geen probleem en heb ik zelf in de hand wat er op mijn bord komt. Maar in restaurants, café’s en koffietentjes… Vaak heel lastig! Wanneer ik van te voren wist waar ik die dag ongeveer naar toe ging zocht ik van te voren zo veel mogelijk uit waar ik voor een vegan optie terecht kon. Nu heb ik een heel lieve (vleesetende) vriend die me enorm heeft gesteund met deze challenge. Maar wat als je niet zo’n begrijpende back-up hebt? Ik voelde me soms al bezwaard om een goed uitziend eettentje voorbij te lopen omdat ze geen vegan opties hadden.

Hemels voor vega(n)s: bij Spirit in Rotterdam kun je je bordje (of meeneembakje) vullen met de heerlijkste gerechten van het vega en vegan buffet. En alles is zo waanzinnig lekker! <3

Hier is het wel hemels voor vega(n)s: bij Spirit in Rotterdam kun je je bordje (of meeneembakje) vullen met de heerlijkste gerechten van het vega en vegan buffet. En alles is zo waanzinnig lekker! <3

Meer keuze
Er zou wat mij betreft echt meer keuze mogen komen voor vegans in restaurants en plekken als benzinestations. Het voelt gewoon als luxe wanneer er ‘ja’ geantwoord wordt op mijn vraag of de cappuccino ook met sojamelk kan. Daarmee denk ik meteen mijn grootste struikelblok: koffie. Ik drink die met geklopte warme melk, tijdens deze maand met sojamelk. Prima te doen, hoewel het bij mij wel voor tegensputterende darmen oplevert. Ik heb verschillende soorten plantaardige melk geprobeerd en de meest neutrale en meest ‘te doen’ vond ik de ongezoette sojamelk van het huismerk van Albert Heijn.

sojamelk-koffie

Ook qua prijs vond ik die het fijnst, wat ook niet onbelangrijk is. Maar mijn darmen zijn het zat merk ik: sojamelk zorgt bij mij voor een opzette buik en verstopping. Ik weet dit na deze maand in ieder geval bijna zeker.

Twee en halve foutjes
Het ging goed. Ik ben maar twee en halve keer de fout in gegaan, wat ik zelf netjes vind! De eerste fout was meteen al op de eerste dag van de Vegan Challenge althans, dat denk ik. Halverwege een patatje met pindasaus realiseerde ik me dat ik niet had gecheckt of de pindasaus melk bevatte. Ik besloot het te laten gaan en verder te genieten van de patat. Ik reken dit dus maar als een half foutje. De twee keren erna had ik, ook weer buiten de deur, een drankje besteld met koemelk er in. Een keer een chai latte en de keer erna een cappuccino. Kan gebeuren.

Groot gemis
Eerlijk? Het viel me mee. Ik heb lekker en gevarieerd gegeten. Eigenlijk at ik vaak maaltijden die ik als vegetariër ook al at. Alleen heb ik een aantal dingen toch wel heel erg gemist. Op nummer 1 melk in de koffie. Op nummer 2 kaas. En op nummer 3 ei. Ik eet niet vaak ei, maar een gebakken eitje op brood vind ik soms het lekkerste wat er is. En kaas dus. Gewoon op brood. Geraspt over de pasta. Smeltende mozzarella op een ciabatta uit de oven met pesto, courgette en tomaat. Enzovoort.

Ga ik ermee door?
Ik denk dat het al duidelijk is: nee. Ik schat mijn leefstijl in op zo’n 75% vegan. De overige 25% waar melk, ei en kaas (met vegetarisch stremsel waar mogelijk) in zit, maken mij toch de vegetariër die ik al zo’n 28 jaar ben. Wel ben ik blij dat ik de Vegan Challenge ben aangegaan en ben trots dat ik het heb volgehouden. Ik ben me nu een stuk bewuster van wat ik eet en mijn respect voor mensen die wel 100% vegan leven is nog meer gegroeid. Maar voor mij is het, op dit moment althans nog geen levensstijl waar ik me helemaal fijn bij voel.

Heb jij ook meegedaan aan de Vegan Challenge of was jij al vegan? Ik ben heel benieuwd, laat een reactie achter hieronder!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

6 reacties

 • Reply Claire

  Wat leuk om te lezen! Ik heb hetzelfde als wat jij hebt: 75% vegan. En dat vind ik eigenlijk al knap. Het gaat erom dat je je best doet en bewust bent over hoe iets op je bord komt. Buitenshuis vegan eten is volgens mij alleen easy in Amsterdam. In Zwolle (waar ik woon) kan je bijna vegan eten bij Bagels & Beans. Daarbij is het met een studentenbuget aardig prijzig!

  31 oktober 2016 at 09:48
 • Reply Sanne

  Wat super leuk om te lezen! En je volgen tijdens de vegan challenge vond ik ook heel leuk :). Wat goed ook dat je tot deze conclusie komt! Ik snap het ook wel! Een eitje vond ik ook altijd lekker, maar ik heb niet zo veel met kaas of melk in m’n koffie (juist van gewone melk in koffie kreeg ik buikpijn en sojamelk loste dat op! Wat rot dat je er zo’n buikpijn door kreeg!). Nu ik vegan eet ben ik wel super nieuwsgierig naar vegan kaas en zelf kaas maken, maar dat is nog wat uitzoekwerk. Leuk dit! Fijn dat je zo tot een conclusie komt die gewoon helemaal bij je past 🙂 want dat is natuurlijk super belangrijk. Liefs!

  31 oktober 2016 at 11:19
 • Reply Marieke

  Leuk om te lezen, is inderdaad heel snel gegaan! Ik heb een tijdje vegan gegeten, en vond dat op zich best goed te doen, met dezelfde ‘problemen’ als waar jij tegenaan loopt. Hoewel ik niet eens aan de vegan challenge heb meegedaan ben ik me door blogs zoals dat van jou wel weer meer van bewust dat er heel vaak ook een vegan alternatief is. Daar ga ik weer vaker naar zoeken!

  31 oktober 2016 at 15:25
 • Reply Bianca

  Leuk om te lezen! Ik vind het ook een prestatie dat je maar een paar kleine foutjes hebt gemaakt, ondanks dat buiten de deur eten lastig was.

  31 oktober 2016 at 17:48
 • Reply Maaike

  Interessant op je ervaringen te horen! Volgens mij moet ik maar blij zijn dat ik geen koffie drink, haha. Koffie met sojamelk klinkt nog erger dan gewoon koffie… Ik mis zelf kaas en ei niet, maar ik at het sowieso al vrij weinig, dus als je van kaas geniet snap ik het wel. Schijnt ook het meest verslavend te zijn, of zo. Maar ik vind 75% ook al heel wat!

  31 oktober 2016 at 19:34
 • Reply Wendy

  Hi Suzanne, allereerst de complimenten voor je prachtige site & leuke blog! Em wat tof dat je hebt meegedaan met de challenge!

  Ik ben nu een half jaar vegan (op wat kleine foutjes na, heel herkenbaar ;)). Ik was super verslaafd aan kaas en mijn gekookte eitje was heilig. Ook de melkchocolade van Tony’s vond ik onweerstaanbaar. Ik ben me bewust dat ik dit in de verleden tijd schrijf, maar eerlijk gezegd nog wel mis. Het is duidelijk dat het bij mij dus niet de smaak is waarom ik vegan ben geworden, maar het dierenleed dat onlosmakelijk is verbonden met de productie van eieren, het letterlijk uitmelken van koeien is voor mij zo’n eye (of ‘ei’;)) opener geweest, dat dit niet opweegt tegen het gemis. Ik kan niet een ‘beetje’ tegen dierenleed zijn. Ja, ik heb heeeeel soms mijn moeilijke momenten en ik sluit niet uit dat ik ooit nog eens een eitje eet dat door een blij erfkipje is gelegd, maar ik voel me wel bevrijd van de uitbuiting van dieren en de massa productie van melk, kaas en eieren. Maar goed dit is zo’n persoonlijke keuze en ook echt een proces. Ik was hiervoor 8 jaar vegetariër en dat is ook met vallen en opstaan gegaan. 😉

  Liefs Wendy

  1 november 2016 at 17:13
 • reageer