Vegan Bulgogi

Bulgogi is een Koreaans gerecht met rundvlees. Letterlijk betekent bulgogi vuurvlees. Ik heb een heerlijke vegan versie gemaakt met één van mijn favoriete vleesvervangers!

Vleesvervanger

Als alternatief voor rundvlees heb ik als vervanger voor TVP gekozen. Dat is de afkorting voor Textured Vegetable Protein, oftewel plantaardig eiwit met textuur. Als je me wat langer volgt weet je dat dit één van mijn favoriete vleesvervangers is. Het is ideaal voor gerechten als deze waarvan je wilt dat de vleesvervanger stevig en een beetje taai als biefstuk is. En daar voldoet deze TVP aan! Eerder maakte ik er ook gerechten als Boeuf Bourguignon en rendang mee.

Je kunt het kopen in de Aziatische supermarkt en het heeft wat mij betreft nog meer voordelen:

  • het is een betaalbare vleesvervanger. Een zak kost gemiddeld € 3,49 en daar kun je veel mee. Omdat het gedroogd is, moet je het laten weken in water en zo zet het uit. Je hebt dan veel vleesvervanger voor weinig geld.
  • Het heeft vrijwel geen smaak, maar het neemt de smaak aan van datgene waar je het in marineert.
  • Het is lang houdbaar en het is handig om op voorraad te hebben. Ik heb hier meestal wel een paar zakken van in de voorraadkast, zo heb ik altijd een vleesvervanger in huis.

Lees hier meer over TVP!

Heb je geen Aziatische supermark in de buurt of gebruik je liever een andere vleesvervanger? Dan kun je ook kiezen voor:

  • Vivera plantaardige no beef reepjes
  • Smaakt Bio Seitan naturel (in glazen potje)

Afdrukken

Vegan Bulgogi

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 personen 1x

Ingrediënten

Scale
  • 1 zak TVP beef slices (of vleesvervanger naar keuze)
  • 80 ml. sojasaus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 theelepel geraspte verse gember
  • 2 teentjes fijngehakte knoflook
  • 2 theelepels suiker
  • 1 bosui, in dunne ringetjes gesneden

Bereidingswijze

  • Doe de TVP in een grote kom en schenk er kokend heet water bij, zoveel dat de TVP onder water staat.
  • Laat 20 minuten weken en giet in een vergiet af.
  • Spoel met koud water in het vergiet en laat uitlekken.
  • Knijp zo veel mogelijk vocht uit de plakjes TVP en knip ze doormidden.
  • Maak de marinade door alle overige ingrediënten te mengen.
  • Neem ongeveer 1/5 van de marinade en voeg dit toe aan de stukjes TVP.
  • Laat een kwartiertje marineren en bak dan in wat olie in een wok voor een minuut of 10 tot de plakjes beginnen te kleuren.
  • Doe de stukjes in een schaal, voeg de rest van de marinade toe en schep om.
  • Serveer met rijst, groente naar keuze zoals gewokte paksoi, kimchi, sesamzaadjes en extra ringetjes bosui.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star