Vegan rendang

Rendang is een van oorsprong Minangkabaus gerecht dat overal in Indonesië wordt geserveerd. Het is een gerecht dat meestal gemaakt wordt met rundvlees en kruiden en wordt gestoofd in kokosmelk. Ik maakte een heerlijke veganistische versie! 

TVP in plaats van rundvlees

Om het rundvlees te vervangen heb ik TVP gebruikt, oftewel textured vegetable protein. Grote kans dat je dit weinig zegt, want dit ingrediënt is helemaal niet zo bekend. Dat zou het wat mij betreft wel moeten zijn, want het is een ideale vervanger voor vleessoorten als rund. Je koopt het in de toko en het is heel voordelig! Lees hier meer over TVP, wat het precies is, wat het kost en natuurlijk wat je er allemaal nog meer mee kunt. Mocht je dit niet willen gebruiken of er niet aan kunnen komen kun je de TVP vervangen voor een andere vleesvervanger. Wat dacht je van de stukjes als van rund van het AH huismerk? Je kunt ook gebakken tempeh of tofu gebruiken. Lees over die laaste twee hier meer.

Afdrukken

Vegan rendang

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

  • 3 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper, zaadjes verwijderd en in stukjes gesneden
  • 4 cm. verse gember
  • 2 eetlepels pindakaas met stukjes noot
  • 1 eetlepel gemalen kurkuma
  • 1 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • olie, om in te bakken
  • 1 zak TVP meat slices of vleesvervanger naar keuze voor 4 personen, zie notities
  • 2 stengels citroengras, gehalveerd in de lengte
  • 300 ml. water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 100 gram geconcentreerde kokoscréme, zie notities

 

Bereidingswijze

  • Wanneer je tvp gebruikt, week die dan als eerste in een bak met lauw warm water voor ongeveer 20 minuten. Spoel de tvp af onder de kraan in een vergiet en laat uitlekken. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de stukjes, snij ze doormidden en zet ze apart.
  • Meng de sjalotten, knoflook, rode peper, gember, pindakaas, kurkuma, komijn en koriander in de keukenmachine tot een dikke pasta.
  • Verhit wat olie in een wok of grote braadpan en bak de tvp stukjes (of andere vleesvervanger naar keuze) in een minuut of 5 aan beide kanten tot ze beginnen te kleuren. Haal uit de pan en zet apart.
  • Schep de kruidenpasta in de pan en bak en minuut of 5. Voeg het de stukjes tvp (of bereide vleesvervanger naar keuze) citroengras, het water, het bouillonblokje en de geconcentreerde kokoscréme toe en breng zachtjes al roerende aan de kook.
  • Zet het vuur lager en laat een minuut of 20 zachtjes koken, roer regelmatig door.
  • Verwijder het citroengras en serveer. Lekker met rijst en sperziebonen!

Notities

  • Dit is een blok kokosvet, ik heb de helft van dit blok van 200 gram gebruikt
  • Bijvoorbeeld 2 schaaltjes stukjes als van rund van Albert Heijn

Dit recept is gebaseerd op dit recept voor Beef rendang.

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply Angela

    Vraagje kan ik deze rendang ook in de slowcooker maken? en evt met Jackfruit?

    26 oktober 2018 at 12:20
    • Reply Suzanne

      Ik heb zelf geen slowcooker dus kan je daartegen antwoord op geven.

      26 oktober 2018 at 12:24

    reageer