Sabih

Sabih at ik voor het eerst in restaurant Falafeltof in Antwerpen. Sindsdien is het één van mijn favorieten! Van oorsprong stamt Sabih het af van Irakese immigranten en nu is het minstens zo bekend en populair als shoarma en falafel in Israël. Het gerecht is hier nog niet zo bekend, maar wat mij betreft mag daar snel verandering in komen. 

Sabih, ook wel sabich genoemd is een pita gevuld met hummus, aubergine, hardgekookt ei, peterselie en een mengsel van tomaat en komkommer met een mango chutney. Ik maakte een vegan versie zonder het ei en die is minstens zo lekker!

Ingrediënten, hoeveelheden naar smaak

  • pitabroodjes
  • hummus
  • olie, om te bakken
  • aubergine
  • blok tofu, uitgelekt en in blokjes gesneden
  • bloemkool
  • augurken
  • tomaten
  • komkommer
  • peterselie, fijngehakt
  • mango chutney *
  • ik koos de premium mango chutney van Geeta’s. Deze is vegan en te koop in de meeste supermarkten.

Geeta's premium mango chutney

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de bloemkool in kleine roosjes en stort ze in een plat bakblik. Druppel er een beetje olijfolie overheen en meng met je handen zodat alle bloemkoolroosjes bedekt zijn met olie. Bak in de oven voor 15-20 minuten tot de bloemkool gaar is, dit kan korter of langer duren, afhankelijk van je oven, hou het dus goed in de gaten.
  • Snij de aubergine in zo dun mogelijke plakken, bestrijk ze met olie en grill ze in een grillpan tot er grillstreepjes ontstaan. Heb je geen grillpan dan is een koekenpan ook prima.
  • Bak de blokjes tofu in wat olie rondom bruin in een koekenpan.
  • Snij de komkommer, tomaat en augurk in kleine blokjes.
  • Rooster de pitabroodjes in een broodrooster en snij voor de helft open. Besmeer de pita’s aan één kant van binnen met hummus.
  • Vul de pitabroodjes met tofu, aubergine. Vul vervolgens aan met de bloemkool, komkommer, tomaat, augurk en top met de mango chutney.
  • Lekker met deze makkelijke ovenfriet.

Variatietip

Vervang de pitabroodjes door mini tortilla wraps.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Femke

    Misschien kun je ook nog eens een versie met tahina en zhug maken? In Israël eten ze dit met drie sauzen: tahina, zhug en amba.

    8 juni 2019 at 19:21
  • reageer