Aardappelkroketjes (vegan en glutenvrij!)

Aardappelkroketjes heb ik volgens mij altijd alleen gegeten als diepvriesvariant. Ik wilde wel eens weten hoe ze smaken wanneer je zelf maakt, from scratch. Ik kan je vertellen: geweldig lekker. Wanneer je deze hebt geproefd, wil je nooit de kroketjes uit de diepvries meer! 

Glutenvrij

Omdat ik de laatste tijd merk dat er steeds meer vraag is naar glutenvrije recepten, besloot ik deze kroketjes helemaal glutenvrij te maken. Ik kondigde dit aan via Instagram Stories en kreeg zoveel leuke reacties, dat ik me heb voorgenomen heb dit vaker te doen. Vegan, glutenvrij en lekker!

Ingrediënten voor ongeveer 24 stuks

500 gram aardappelen

1 theelepel zout

1/2 theelepel nootmuskaat

20 gram maizena *

20 gram plantaardige margarine, op kamertemperatuur **

25 gram kikkererwtenmeel

12 eetlepels plantaardige melk, zoals ongezoete sojamelk

glutenvrij paneermeel ***

olie, om te frituren ***

Tips

* de meeste maizena soorten zijn glutenvrij. Ik gebruik die van Koopmans, die meldt dat het glutenvrij is.

** ik gebruik de plantenmargarine van het huismerk van Albert Heijn

*** ik gebruik dit glutenvrije paneermeel dat je kunt kopen bij grotere filialen van Albert Heijn

**** ik gebruikte hiervoor zonnebloemolie

Bereidingswijze

  • Schil en kook de aardappelen gaar.
  • Stamp de aardappelen fijn en laat iets afkoelen zodat je het kunt kneden.
  • Meng het zout, nootmuskaat, maizena en margarine door de gestampte aardappelen. Kneed met je handen een aantal minuten tot het een gladde structuur heeft en kneed tot een bal.
  • Verdeel het aardappeldeeg in 24 gelijke balletjes. Het is handig om de balletjes te wegen op en weegschaal zodat ze allemaal even groot zijn.
  •  Rol de balletjes iets uit op een snijplank met je hand en druk de zijkanten aan zodat ze een langwerpige vorm krijgen.
  • Meng het kikkererwtenmeel met de melk tot een papje en schenk dit in een diep bord.
  • Strooi in een tweede diep bord een laag paneermeel.
  • Haal de kroketjes door het kikkererwtenmeel-melk mengsel en rol ze vervolgens door de paneermeel en leg op een bord.
  • Herhaal dit daarna nog een keer met alle kroketjes zodat ze twee laagjes krijgen. Bij 1 laag barstten de kroketjes namelijk bij mij open tijdens het frituren.
  • Frituur de kroketjes tot ze beginnen te kleuren, dit duurt ongeveer 20 tot 30 seconden. Doe dit in een frituurpan of stevige pan met een laag olie. Ik gebruikte hiervoor mijn Creuset pan.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Lekker bij de maaltijd of als snack met vegan mayonaise of mosterd.

Of ze in de airfryer kunnen weet ik niet, maar ik vermoed van wel. Mocht je het proberen: laat het hieronder weten!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

5 reacties

  • Reply Chantal

    Toeval bestaat niet! 1 van onze dochters roept nu al een paar weken dat ze zin heeft in aardappelkroketjes! Dus deze ga ik zeker maken! Dankjewel weer!

    27 september 2018 at 09:39
  • Reply Manon

    Hey, denk je dat deze ook in de airfryer kunnen?

    16 december 2019 at 20:02
    • Reply Suzanne

      Hi, ik heb dat niet geprobeerd dus kan het niet met zekerheid zeggen.

      17 december 2019 at 10:45
  • Reply Mathieu

    In de air fryer ging prima! Wat wij deden: 1x 6 minuten op 180 graden in meerdere porties zodat de kroketjes elkaar niet raakten. Daarna nog 1x 6 minuten op 200 graden (gestapeld). Ze kwamen er krokant uit 🙂

    17 januari 2021 at 20:09
    • Reply Suzanne

      Dank je voor het laten weten!

      17 januari 2021 at 20:42

    reageer