Boerenkoolsalade met spruitjes en amandel

Boerenkool ken je natuurlijk van de winterse stamppot, maar wist je dat je het ook prima rauw kunt eten? Deze vezelrijke groente bevat veel goede voedingsstoffen en heeft een hoog gehalte aan ijzer en calcium.

Saladbar at home

Op de vraag ‘wat is je lievelingseten?’ heb ik niet echt een favoriet. Ik vind zoveel gerechten lekker! Maar als ik dan iets moet kiezen is het toch wel een buffet/saladebar met een gevarieerd aanbod van salades en gerechten die je zelf kunt opscheppen. Hier in Rotterdam kom ik daarvoor graag bij Spirit (is er ook in Amsterdam) en in Amerika keek ik mijn ogen uit bij het buffet bij Whole Foods, zoals je hier kon zien. En precies door die laatste werd ik geïnspireerd een mini saladebar voor onszelf thuis te maken met 3 salades die ik daar at.

In dit artikel zie je het recept voor de eerste salade van het buffet: boerenkoolsalade met spruitjes en amandel. Een stevige salade vol smaak, die de dag na het maken nóg lekkerder smaakt nadat alle ingrediënten de tijd hebben gekregen om goed in de boerenkool te trekken.

Kijk hier voor de noodlesalade en hier voor de spitskoolsalade met misodressing.

Parmezaanse Baas

Voor een lekkere hartige smaak heb ik Parmezaanse Baas toegevoegd, oftewel mijn zelfgemaakt vegan alternatief voor Parmezaanse kaas. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kant en klare versie uit de winkel.

Extra’s en toppings

Bij de saladebar heb ik een aantal extra’s geserveerd om het compleet te maken:

  • geroosterde pitabroodjes in driehoekjes gesneden
  • falafel
  • gebakken blokjes gerookte en gewone tofu
  • augurken
  • komkommer
  • cherrytomaatjes
  • olijven
  • extra miso dressing van de salade met spitskool die nog volgt

Afdrukken

Boerenkoolsalade met spruitjes en amandel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 - 6 personen 1x

Ingrediënten

Scale

dressing

  • 8 eetlepels olijfolie
  • 4 theelepels mosterd
  • 2 theelepels agavesiroop of vloeibaar zoetmiddel naar keuze
  • het sap van 2 citroenen
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • snuf zwarte peper
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt of geperst

salade

  • 150 gram spruitjes
  • 150 gram fijngesneden boerenkool
  • 50 gram amandelen
  • 25 gram vegan parmezaanse kaas of Parmezaanse Baas

Bereidingswijze

  • Maak de dressing door de ingrediënten ervoor te mengen met een garde.
  • Maak de spruitjes schoon door het onderste stukje eraf te snijden en ze te wassen onder koud stromend water.
  • Snij de spruitjes in zo dun mogelijke plakjes met een scherp mes.
  • Doe de boerenkool met de spruitjes in een schaal.
  • Schenk de dressing erbij en ‘masseer’ in de boerenkool met je handen. Zo worden de vezels van de boerenkool minder stug.
  • Hak amandelen grof met een mes of in een hakmolen en meng deze door de salade samen met de vegan Parmezaanse kaas.
  • Bewaar de salade in een goed afgesloten in de koelkast, ongeveer een dag of 4 houdbaar.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star