Worteltaart bliss balls met pompoenkruiden en cashewglazuur met MCT olie

Het is een hele (lekkere!) mond vol: worteltaart bliss balls met pompoenkruiden en cashewglazuur. Je maakt ze in een letterlijke handomdraai, ze zijn heel verantwoord en superlekker. En voor een extra energie kick voegde ik er ook MCT olie aan toe. Een pittige opkikker voor tijdens of na een herfstwandeling bijvoorbeeld!

Herfstgevoel

Na veel wakkerliggen en slecht en licht slapen door plakkerige benauwde hitte verwelkom in de herfst met open armen. Koele lucht, knisperende herfstblaadjes, steeds langere donkere avonden met veel kaarsjes en gezelligheid: ik heb zo naar je uitgekeken! Het liefst dompel ik me volledig onder in pumpkin spice. Verwacht daarom de komende tijd veel lekkers met specerijen als kaneel en gember!

MCT olie

Mijn energielevel is veel lager tijdens de zomermaanden. Herfst- en wintermensen herkennen dit vast: er leek maar geen einde te komen aan de klamme zomer. Op warme dagen waarbij de temperaturen stijgen boven de 25 graden komt er maar weinig uit mijn handen. En door die korte nachten met veel woelen en wakker liggen is mijn slaapritme behoorlijk verstoord. Vitakruid stuurde me onlangs iets nieuws op: MCT olie. Ik had er wel eens van gehoord en was er al een poosje benieuwd naar: wat fijn dat ik het kon uitproberen! Maar wat is het? MCT olie wordt gemaakt uit kokosolie en is een middellange-keten vetzuur. Het lichaam neemt deze type vetzuren snel op waardoor de olie razendsnel als energiebron dient. Nou, dat kon ik wel gebruiken: wat een goede timing!

Vitakruid gebruikt hiervoor 100% natuurlijke kokosolie zonder palmolie en de olie kom uit kokosnoten die duurzaam en non-GMO zijn. Lees er hier alles over en via die link kun je het ook bestellen! Je kunt MCT olie zo innemen maar het ook verwerken in bijvoorbeeld koffie, smoothies, havermout of zoals ik hier heb gedaan als ingrediënten in een no-bake lekkernij. Er wordt geadviseerd MCT olie tot maximaal 175 graden te verhitten en is dus minder geschikt om in of mee te bakken.

Bliss balls

Bliss balls is de Engelse term voor een verantwoord tussendoortje die je maakt met ingrediënten zoals bijvoorbeeld havermout, gedroogd fruit en specerijen. Je mengt alles met behulp van een hakmolen of keukenmachine en vervolgens draai je er balletjes van. Ideaal voor trek onderweg en gewoon lekker bij de koffie of thee.

Hakmolen

Om alle ingrediënten fijn te malen is een hakmolen ideaal. Welke in precies gebruik kun je hier zien. Snij de dadels van te voren wel in kleinere stukjes om het vastlopen van de hakmolen te voorkomen.

Pumkin spice mix

Pumkin spice, everything nice. Van dit kruidige mengsel met onder andere kaneel, gember en nootmuskaat maak ik tegenwoordig iedere herfst een grote hoeveelheid waar ik vervolgens van alles mee maak, zoals pumpkin spice latte of als toevoeging door koekjesbeslag. En ook in deze bliss balls smaakt het heerlijk! Hoe je het maakt lees je hier.

Worteltaart

De ingrediënten zijn geïnspireerd op die van worteltaart: natuurlijk met wortel, walnoten, vanille en rozijnen.

Cashewglazuur

De cashewglazuur is optioneel, maar wel heel lekker! Hou er wel rekening mee dat de cashewnoten zacht moeten zijn. Dit bereik je door ze te weken: dit kan in een bakje water voor een nachtje of een kwartiertje in kokend heet water.

Afdrukken

Worteltaart bliss balls met pompoenkruiden en cashewglazuur

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Benodigdheden

  • hakmolen of keukenmachine
  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 20 stuks 1x

Ingrediënten

Scale

bliss balls

  • 100 gram wortel (ongeveer 2 winterwortels)
  • 100 gram dadels
  • 100 gram walnoten
  • 2 theelepels vanille extract
  • 1 eetlepel Vitakruid MCT olie
  • 2 theelepels pumpkin spice mix (of kaneel)
  • 50 gram havermout
  • 50 gram rozijnen

cashewglazuur

  • 75 gram ongezouten cashewnoten, geweekt voor een nacht in water of een kwartiertje in kokend heet water
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels maple syrup of ander vloeibaar zoetmiddel naar keuze
  • scheutje water

Bereidingswijze

  • Maal de wortel tot kleine stukjes met een hakmolen of keukenmachine en zet apart.
  • Maal de havermout tot meel in een hakmolen of keukenmachine en zet apart.
  • Snij de dadels in kleine stukjes om het vastlopen van de hakmolen of keukenmachine te voorkomen.
  • Voeg alle ingrediënten toe aan de hakmolen of keukenmachine en meng.
  • Draai er balletjes van van ieder ongeveer 20 gram. Je hebt dan als het goed is zo’n 20 balletjes in totaal.
  • Meng alle ingrediënten voor het glazuur in een hakmolen of keukenmachine en voeg eventueel wat water toe als het nog te dik is.
  • Je kunt de balletjes dopen in de glazuur of het aanbrengen met een mesje/lepeltje of zoals ik deed het overscheppen in een spuitzak en daarmee streepjes trekken over de bliss balls.
  • Bewaar in de koelkast, enkele dagen houdbaar.

De MCT olie van Vitakruid kreeg ik opgestuurd om te proberen.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star