Vegan madeleines

Deze vegan versie van het Franse cakeje madeleine bewijst maar weer dat je dierlijke ingrediënten zoals eieren zo makkelijk kunt vervangen en je niet in hoeft te leveren op smaak. Na een aantal pogingen kwam ik tot de perfecte versie: stevig aan de buitenkant, luchtig van binnen en heerlijk zoet. Voor een twist doop ik de helft in gesmolten chocolade, nog lekkerder!

Ei vervangen

Hoe vervang je dan ei? Dat kan op vele manieren. Mijn persoonlijk favoriet in baksels is in de meeste gevallen appelmoes. En nee, daar proef je niets van terug! Benieuwd naar meer manieren om ei te vervangen? In dit artikel zette ik ze op een rijtje!

Madeleines

Wat is nu precies een madeleine en waar komt de naam vandaan? Good old Wikipedia legt het als volgt uit:

Een madeleine is een kleine schelpvormige cake afkomstig uit Commercy in Lotharingen. Het deeg wordt gemaakt van meel, poedersuiker, boter, eieren, natriumbicarbonaat, citroenschil en rum en wordt met een spuitzak in een bakblik in de vorm van een sint-jakobsschelp gespoten. De madeleine is in en buiten Frankrijk zeer geliefd en wordt ook op grote schaal industrieel vervaardigd. “Madeleine” zou in de 18e eeuw een boerin zijn geweest, die bij het onverwacht bezoek van hertog Stanislaus Leszczyński deze cakejes zou hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had.

Madeleine bakvorm

Om de cakejes de typische schelp vorm te geven gebruik je een madeleine bakvorm. Ik kocht de mijne een tijd terug bij Søstrene Grene maar je kunt ze ook bij bijvoorbeeld Bol.com bestellen zoals deze:

Noot: dit is een affiliate link, dat houdt in dat wanneer jij dit product koopt, of iets anders op bol.com via deze link ik een klein percentage ontvang over het totaalbedrag van jouw bestelling. Die inkomsten gebruik ik weer voor Wat eet je dan wel, denk aan de hosting en het onderhoud van de website en de boodschappen die ik doe voor de recepten! Bedankt voor je support. <3

Afdrukken

Vegan madeleines

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 24 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
  • 200 gram plantaardige boter zoals The Flower Farm bakken zonder palmolie
  • 60 ml. plantaardige melk, zoals ongezoete amandelmelk
  • 180 gram appelmoes
  • 125 gram suiker
  • 1 eetlepel Dr. Oetker citroenrasp, of gebruik het sap en rasp van 1 biologische citroen
  • 200 gram tarwebloem
  • half zakje bakpoeder (8 gram)
  • snufje zout
  • 50 gram pure chocolade
  • 1 theelepel kokosolie

Bereidingswijze

  • Smelt de plantaardige boter in een steelpan.
  • Voeg de plantaardige melk, appelmoes, suiker en citroenrasp toe en roer door tot de suiker is opgelost.
  • Zeef de tarwebloem en bakpoeder boven een kom, voeg het zout toe en meng.
  • Voeg het natte mengsel toe aan het droge mengsel en roer tot een egaal beslag.
  • Laat een kwartiertje rusten en verwarm ondertussen de oven op 190 graden.
  • Smelt de chocolade en voeg de kokosolie toe. De kokosolie zorgt ervoor dat de chocolade mooier weer hard wordt.
  • Vul de madeleine bakvorm met beslag en bak in ongeveer 8 minuten goudbruin.
  • Laat de madeleines na het bakken afkoelen op een rooster.
  • Doop de madeleines naar smaak voor de helft in chocolade en laat de chocolade hard worden.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply romina

    Hoi, Hoe vervang ik de appelmoes? M’n zoontje is allergisch aan appel en banaan. is er nog een fruitpuree die goed werkt in baksels?

    9 april 2021 at 16:32
    • Reply Anne

      Er staat een link vermeld, hoe je ei kunt vervangen. Mijn dochter is ook allergisch voor appel. Banaan is ze overheen gegroeid. Succes

      11 april 2021 at 10:22

    reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star