Hoe je ei kunt vervangen

Er kunnen allerlei redenen zijn om geen eieren te eten. Misschien ben je veganist en eet je daarom geen dierlijke producten zoals ei. Of misschien ben je er allergisch voor. Of misschien sta je nu met je iPad aan het aanrecht in de stress: je komt er halverwege het voorbereiden van het beslag van een cake achter dat je helemaal geen eieren meer in huis hebt. Hoe dan ook: eieren zijn absoluut onmisbaar in de keuken. De alternatieve opties voor ei in recepten zijn eindeloos: ik behandel op deze pagina mijn persoonlijke favoriete tried-and-tested. Belangrijk is om eerst te kijken naar waar je eieren precies voor wil vervangen: voor een zoet of hartig baksel, of daadwerkelijk om je trek in ei te stillen? Ik zet het voor je op een rij. Eitje!

BANAAN
Banaan werkt als bind- en verdikkingsmiddel. Je kunt er prima ei mee vervangen in baksels als cake, muffins en brownies.
1 ei = 1/2 gepureerde/fijngeprakte banaan

APPELMOES
Appelmoes is toepasbaar als eivervanger in baksels en pannenkoekjes.
1 ei = 1/4 cup/60 ml. appelmoes

CHIA
Chiazaadjes wellen in water en kunnen heel goed een ei vervangen in zoete baksels. Meng de zaadjes met het water en laat even staan voor je het verder gebruikt.
1 eetlepel chiazaadjes + 3 eetlepels warm water = 1 ei

LIJNZAAD EI
Dit wordt ook wel een flax egg genoemd, naar de Engelse benaming flax seed voor lijnzaad. Gebruik gebroken lijnzaad, meng het met het water en laat het paar minuten staan voor je het verder gebruikt.
1 eetlepel gebroken lijnzaad + 3 eetlepels water = 1 ei

EGG REPLACER
Deze kant en klare ei-vervanger is handig om in huis te hebben: je kunt het kopen bij biologische en sommige gewone supermarkten. Een bekend merk is No Egg, dit kost rond de 3 euro en de inhoud staat gelijk aan 66 eieren. Maak met een bepaalde hoeveelheid van deze ei-vervanger een papje met water en vervang zo ei in baksels, het is een goed en makkelijk rijsmiddel.
1 teaspoon No Egg + 2 tablespoons water = 1 ei (dit verschilt per merk)

SILKEN TOFU
Met deze zachte tofu soort, die je bij Aziatische supermarkten kunt kopen kun je prima ei vervangen in hartige gerechten zoals quiche of hartige scones. Pureer of prak de tofu fijn voor gebruik.
1/4 cup/50 gram silken tofu = 1 ei

TOMATENPUREE
Tomatenpuree kan prima dienen als vervanger voor ei in hartige gerechten en dient als bindmiddel. Je kunt hier ook aardappelpuree of pompoenpuree voor gebruiken, maar ik geef zelf de voorkeur aan tomatenpuree (uit blik) qua gemak en ik heb dit meestal in huis.
50 gram tomatenpuree = 1 ei

EIER-GERECHTEN (wordt binnenkort aangevuld!)

KALA NAMAK
Kala namak wordt ook wel zwart zout genoemd, wat apart is: het is namelijk roze van kleur. Dit ingrediënt wordt veel gebruik in de Indiase maar ook de algemene vegan keuken: het bevat een klein percentage zwavelzout en heeft daarom een typische ei-geur. Je kunt Kala namak gebruiken om bijvoorbeeld een vegan omelet, scramled tofu of ‘eiersalade’ een eismaak en geur te geven. Kala namak kost een paar euro per zakje en kun je online kopen en bij sommige Aziatische supermarkten. Zelf zag ik het onlangs nog liggen bij de kruiden in Wah Nam Hong hier in Rotterdam in de Markthal.

Enkele gerechten gemaakt met kala namak:

EIERSALADE VERSIE 1

EIERSALADE VERSIE 2

SILKEN TOFU
Silken tofu kun je ook als ei-vervanger in gerechten gebruiken, maar ook op zichzelf is dit een prima ingrediënten om bijvoorbeeld omelet mee te maken.

VEGAN OMELET

TOFU
Met stevige tofu, zoals je die in blokvorm in de meeste supermarkten kunt vinden bij de vleesvervangers kun je prima scrambled eggs/roerei mee namaken.

SCRAMBLED EGGS

TOFU SCRAMBLE MET SPINAZIE EN TOMAAT

Zoals gezegd zijn er nog meer ingrediënten die kunnen dienen als vervanger voor ei. PETA zette er een heleboel op een rijtje. Ik plaats op deze pagina alleen de vervangers die ik zelf heb geprobeerd en waar ik achter sta en je aan kan raden. Wordt continu aangevuld en bEI-gewerkt! 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Share:
reageer

geen reacties

reageer