Vegan is the future: alle nieuwtjes op een rij #11

Maart zit er bijna op, maar het was een maand vol nieuws en ontwikkelingen op plantaardig gebied. Ik zet ze in dit artikel voor je op een rij!

Documentaire I could never go vegan

Volgende maand gaat de documentaire I could never go vegan in première, om te beginnen vanaf 19 april in bioscopen in Engeland en Ierland. In deze documentaire worden enkele van de vele argumenten die men gebruikt tegen veganisten zowel onderzocht als weerlegd. De film is geregisseerd door Thomas Pickering, zelf veganist. Volgens hem is deze film een must see voor iedereen die dit argument ‘ik zou nooit veganist kunnen worden’ roept. Argumenten als ‘waar haal ik dan eiwitten vandaan?’ en ‘vegan eten is duur’ komen aan bod. Na de bioscoop release zal deze documentaire ook online te zien zijn, details hierover worden later bekend gemaakt. Bekijk de trailer hieronder:

Recepten op verpakkingen maaltijdmixen standaard vega

Een mooie stap dankzij het verzoek van Wakker Dier aan fabrikanten om de recepten op de verpakkingen van maaltijdmixen vegetarisch of vegan te maken. Negen fabrikanten geven hier gehoor aan en zullen de verpakkingen aanpassen waarbij de helft volledig vega of vegan wordt: Conimex, Fairtrade Original, Jumbo, Knorr, Koh Tai, Patak’s en PLUS. Bij Grand’Italia en Lassie was dit al het geval. Ook Albert Heijn en Maggi geven plantaardige tips bij recepten op de verpakking, maar gaan dit niet uitbreiden naar de helft van allemaal. De enige die weigert aan dit verzoek mee te doen is Honig. Op deze pagina van Wakker Dier zie je een overzicht met wanneer de meewerkende fabrikanten dit tot uitvoer gaan brengen.

Geen vlees meer in de aanbieding bij Jumbo en geen plastic om bepaalde groenten

Geweldig nieuws vanuit het hoofdkantoor van Jumbo: zij beloven als eerste Nederlandse supermarkt te stoppen met aanbiedingen op vers vlees. Vanaf eind mei vind je daar geen van/voor aanbiedingen meer voor rund-, varkens-, en kippenvlees. Nog meer goed nieuws: Jumbo stopt met het verpakking in plastic van de komkommers, rode paprika’s van Nederlandse grond en later ook de bosuitjes.

Foto: Jumbo

Plantaardig alternatief voor octopus

Revo Foods heeft een bijzonder plantaardig alternatief ontwikkeld namelijk voor octopus genaamd The Kraken! Deze tentakels zijn de eerste veganistische ter wereld en zijn tot stand gekomen na een crowdfunding actie die 1,1 miljoen euro opleverde. Het gaat op dit moment om een limited edition met een heel beperkte oplage van een paar honderd verpakkingen om te zien hoe de consument hierop reageert. De plantaardige octopus kan gebakken, gefrituurd en geroosterd worden. Tof dat het bestaat, persoonlijk zou ik ‘m aan me voorbij laten gaan, en jij?

Vegan filiaal van supermarkt Rewe in Berlijn

In Oostenrijk was er van supermarktketen Billa een filiaal met geheel plantaardig assortiment. En vanaf dit voorjaar komt er van supermarkt Rewe ook een geheel vegan vestiging in Berlijn, op het terrein van de voormalige Veganz supermarkt aan de Warschauer Brücke in Berlijn-Friedrichschain. Hieronder een foto van de supermarkt Rewe waar ik graag kom, deze is gevestigd in Kranenburg. Kijk hier voor mijn andere favoriete winkels en supermarkten in Duitsland!

Plantaardige opties goedkoper dan vlees

Burger King in Duitsland is de campagne “Plant-Based for Everyone” begonnen door de plantaardige items op het menu goedkoper te maken dan die met vlees om zo vegan eten toegankelijker te maken! Ook zullen de plantaardige beef-style burgers de vorm van een bloem krijgen. Eerder maakte Burger King de plantaardige nuggets en chicken-style burgers al makkelijk te herkennen door peterselie toe te voegen aan de paneerlaag.

Het goedkoper aanbieden van plantaardige items op het menu is iets dat ook IKEA in haar restaurants toepast, zo zag ik deze uiting van de week in het restaurant in IKEA:

Ook na de kassa zie je dat de plantaardige opties goedkoper zijn dan die met vlees of zuivel. Zo kost een softijsje met zuivel € 0,99 en het vegan aardbeien ijsje € 0,75.

Eerste vegan theater in Engeland geopend

In Groot-Brittanië wordt binnenkort het allereerste veganistische theater geopend, in de buurt van Canterbury in Kent. Het Garlinge Theater is gelegen vlakbij een biologische boederij. Iedereen die het theater bezoekt, huurt of er werkzaam is mag ter plaatse geen dierlijke producten eten of drinken. Het theater is een samenwerking tussen acteur Alison Harris, haar partner en Swale-raadslid Terry Thompso evenals het hoofd van de nieuwe school, James Osbiston.

Volgens de eigenaren zal het theater alleen ethisch verantwoord eten en drinken serveren. Ze zullen er ook voor zorgen dat het zo lokaal mogelijk is. Wethouder Thompson zei over de redenering achter het feit dat het theater veganistisch is: “We moeten wreedheid en industriële landbouw terugdringen. Waar we naartoe moeten gaan is een organisch en niet-wreed systeem dat land vrijmaakt voor voedselproductie.” Thompson, die al 22 jaar veganist is, zei dat ze niet bij elke productiepromotie reclame zouden maken voor het veganistische aspect van het theater, maar dat dit ‘onderliggend zal zijn, zodat mensen vragen kunnen stellen’. Het theater zal via zijn producties ook geld inzamelen voor liefdadigheidsinstellingen voor dieren. Het zal volgende maand zijn deuren openen.

Bekijk deze website voor meer informatie.

Chocolade duurder

Het is misschien slim om nog even snel je favoriete chocolade in te slaan, want door de tegenvallende oogst is dat fors duurder geworden en er wordt verwacht dat de prijzen voorlopig blijven stijgen! Veel mensen hebben trouwens nog steeds het idee dat chocolade niet vegan is. Gelukkig is dat lang niet altijd zo: er zijn veel soorten die wel vegan zijn. Er bestaat zelfs vegan witte chocolade! Enkele voorbeelden en aanraders:

Repen

 • AH biologisch reep puur orange
 • Alter Eco diverse repen
 • Céréal reep pure chocolade minder suikers
 • Chokay reep Almond Sea Salt
 • Hamlet cooking chocolade
 • Hands off My Chocolate diverse repen
 • iChoc reep wit nougat, white barista art, salty pretzel, choco cookie, almond orange, super nut
 • Jumbo vegan choc wit, classic of hazelnoot
 • Jumbo reep puur, puur hazelnoot, extra puur, intense puur
 • Lindt reep smooth, hazelnut
 • Maître Mathis reep wit, koffie, crisp, natural
 • Ritter Sport reep marsepein
 • Swiss reep 72% cacao dark
 • Tony’s reep puur, puur koffie, puur romige hazelnoot crunch
 • Verkade reep extra puur, extra puur hazelnoot, kook chocolade

Rotsjes en andere chocolaatjes

 • BitesWeLove crunchy peas dark chocolate
 • Droste chocolade pastilles puur
 • Hands off My Chocolate Bites (o.a. een vegan versie van M&M’s!)
 • Jumbo pure chocoladerotsjes
 • KitKat vegan
 • Lonka sinaassnippers
 • Love Raw cream wafer bar (vegan versie van Kinder Bueno)
 • Tony’s Lil’Bits puur sinaasappel chocokoek
 • Yogi & Yousef’s verse dadels pure chocolade

Bekijk hieronder alle delen uit deze serie:

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

 • Reply Nienke

  Wat een leuke rubriek! Dank voor de interessante en hoopvolle berichten.

  29 maart 2024 at 20:12
 • reageer