Plaatpannenkoek met aardbei en chocolade

Dit gerecht kwam ik tegen in een Amerikaans tijdschrift. Het heet in het Engels sheet pancakes en ik vond dit zo’n goed idee dat ik een vegan versie ervan heb gemaakt! Het voordeel van deze vorm van pannenkoeken maken is dat je in één keer een grote hoeveelheid kunt bereiden en het bakken gebeurt in de oven zonder kliederboel in de keuken.

Wat je overhoudt kan in de vriezer, dus ook nog handig voor een snel ontbijt. En varieer vooral met de ingrediënten, zo deed ik er chocolade en aardbei door maar wat dacht je van:

  • fijngehakte noten
  • geraspte kokos
  • gedroogd fruit zoals cranberries
  • ander diepvriesfruit zoals blauwe bessen of kersen

Afdrukken

Plaatpannenkoek met aardbei en chocolade

Benodigdheden

  • 2 platte bakblikken van ieder ongeveer 30 cm. x 20 cm. en heb je er maar 1? Halveer dan de hoeveelheden van het recept.
  • bakkwastje
  • 2 vellen bakpapier
  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 12 stukken 1x
Scale

Ingrediënten

  • (kokos)olie, om in te vetten
  • 480 ml. ongezoete plantaardige melk, zoals sojamelk of havermelk
  • 2 tablespoons (30 ml.) citroensap
  • 120 gram appelmoes
  • 1 teaspoon vanille extract
  • 60 gram gesmolten plantaardige margarine, zoals AH plantenmargarine
  • 400 gram bloem
  • 40 gram suiker
  • 2 teaspoons bakpoeder
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon zout
  • 100 gram diepvries aardbeien
  • 50 gram Dr. Oetker chocolate chips

Bereidingswijze

  • Maak ‘karnemelk’ door de plantaardige melk goed te mengen met het citroensap. Ik deed dit door het mengsel in een glazen pot te schenken en met de deksel er op goed te schudden. Zet de pot vervolgens tien minuten apart.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Vet de bakblikken licht in met wat (kokos)olie met een bakkwastje en bekleed het vervolgens met een vel bakpapier. Door de olie blijft het papier goed op zijn plek.
  • Druk het bakpapier goed aan en bestrijk licht met wat olie met het bakkwastje. Zet de bakblikken apart.
  • Meng het plantaardige melk-citroensap mengsel met de appelmoes, vanille extract en de helft van de gesmolten margarine in een kom.
  • Meng in een andere kom de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda en zout.
  • Meng het natte en droge mengsel kort tot 1 geheel.
  • Snij de bevroren aardbeien in kleine stukjes, laat ze hiervoor iets ontdooien of hak ze grof in een keukenmachine.
  • Meng de stukjes aardbei en chocolate chips door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de 2 bakplaten.
  • Bak de plaatpannenkoeken zo’n 11 tot 13 minuten in de oven.
  • Haal uit de oven en verdeel met een bakkwastje de rest van de gesmolten boter over de plaatpannenkoeken.
  • Zet ze dan terug in de oven en bak nog zo’n 2 minuten tot ze goudbruin kleuren.
  • Snij in stukken en serveer.

Notities

Veganized versie van dit recept.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer