Vraag maar raak #1

Via Instagram hou ik regelmatig een vragenrondje: via een vragensticker kun je dan een vraag stellen en vervolgens probeer ik zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Omdat die Stories maar 24 te zien zijn en lang niet iedereen die de website bezoekt een Instagram account heeft, leek het me een leuk idee om de vragen voortaan hier te beantwoorden.

Overzichtelijker

Wel zo overzichtelijk! Daarnaast zullen er ook volgers op Instagram zijn die juist niet zin hebben in een hele reeks antwoorden op vragen achter elkaar. En het voordeel van het beantwoorden van vragen hier op de website is dat ik meer kwijt kan dan in 1 story. En heb je geen Instagram maar wil je wel een vraag stellen? Stuur de vraag dan per mail, dan neem ik ‘m mee in het volgende deel!

Vegan producten

Wat is je favo recente vegan ontdekking? Een gerecht en in de supermarkt?

Deze chips die ik hier liet zien:

En qua gerecht deze smashed potatoes:

Welk vegan product ontbreekt er volgens jou in de supermarkt en zou je graag willen zien?

Twee dingen die me te binnen schieten:

 • Kala namak, klik hier mocht je het niet kennen
 • Vegan marshmallows

En verder: we mogen zeker niet klagen over het groeiende aanbod van vegan producten in de supermarkt! Waar ik nog veel kansen zie en zelf meer keuze zou willen is het koelverse maaltijden schap. Dat aanbod is heel beperkt. Er zijn best veel vegan kant en klare maaltijden, zie dit overzicht dat ik maakte, maar ik mis koelverse maaltijden als: vegan lasagne, vegan ‘prakkies’, vegan bami met saté. Gewoon lekkere goeie maaltijden voor na een drukke dag of bij geen zin om te koken. Meer vegan gemak!

Ik mis krentenbollen! Waar kan ik die kopen?

Ik weet niet of ze ze nog steeds verkopen maar ik kocht ze zelf een tijd geleden nog bij Ekoplaza, waar ze rozijnenbolletjes heten. En die waren heel lekker!

Hoe ga je om met de vele toevoegingen in vegan producten uit de supermarkt?

Dat is niet per se heel anders dan bij niet-vegan producten. En vaak is het zo dat wanneer een ingrediëntenlijst lang is, men er van uit gaat dat het dus ongezond(er) is. Hoeft niet altijd zo te zijn net zo min dat e-nummers niet per se slecht zijn. Want ook iets natuurlijks als bijvoorbeeld rode biet wordt aangegeven als e-nummer en dat is zelfs zo bij vitamine C! Balans is belangrijk denk ik: gebruik je gezonde verstand en eet genoeg groente en fruit naast kant en klare/minder gezonde producten.

Favoriete koekje dat te koop is in de supermarkt?

Het verschilt per moment maar voor nu zou ik zeggen: Punselie’s! En kijk hier voor een net bijgewerkt overzicht van andere heerlijke vegan koekjes, taart en cake uit de winkel.

In welk product zit iets dierlijks waarvan de meeste mensen dat niet weten?

Leuk idee voor een artikel, ga ik maken! Voor nu zo uit mijn hoofd:

 • Sandwichspread: melkpoeder
 • Knapperbolletjes voor in de soep: melk en ei
 • Veel paprikachips: melk
 • Rivella en Taksi: melk
 • Pepermunt: gelatine (gelukkig zijn er ook soorten zonder, maar let goed op!)

Veganisme

Waarom ben je vegan? Voor het milieu of voor de dieren?

I’m in it for the animals. En op jonge leeftijd al vegetariër, op de foto zie je mij als jong meisje met onze schapen en lammetjes, waarvan ik toen al echt niet kon begrijpen hoe je zulke lieve grappige mooie dieren kan eten. En nog steeds begrijp ik dat niet!

De dieren die wij hadden rondlopen rond ons huis stierven pas wanneer het hun tijd was uit ouderdom, ze hoefden niks meer of minder dan lekker rondscharrelen en eten. Een prachtig leven dus! En wat was ik gek op ze.

Hoe lang ben je al vegan?

Sinds 1 april 2017 ben ik veganist en daarvoor sinds mijn 10e jaar vegetariër.

Hoe ga je er mee om dat je vriend niet veganist is?

Veel vragen over het feit dat ik een relatie heb met Fabien, die niet veganist is. Ik leerde Fabien kennen toen ik nog vegetariër was en het is nooit een probleem geweest. Hij is heel geïnteresseerd in wat ik allemaal maak en eet en wil alles proeven. Thuis eet hij vrijwel altijd met me mee en dat is uiteraard altijd vegan. Ik verwacht niet van hem dat hij ook veganist wordt, dit is zo’n persoonlijke keuze. Ik ben hem juist dankbaar voor zijn support voor mij en Wat eet je dan wel! Hij houdt altijd rekening met mij qua vegan eten als we ergens zijn, heeft geduld als ik wat meer moeite moet doen om ergens een vegan optie te vinden en hij checkt altijd verpakkingen voor om te zien of het vegan is. Overigens is het ook zo dat hij geheel uit zichzelf veel minder vlees is gaan eten en hij onlangs is gestopt met het eten van vis. Als zoiets uit iemand zelf gaat is dat toch veel mooier dan dat het opgelegd wordt?

Hoe kijk je als veganist aan tegen het hebben van huisdieren, zoals een hond of kat?

Deze vraag werd ook meerdere keren gesteld. Er zijn veganisten die tegen het houden van huisdieren zijn. Ik vind het zelf een ingewikkelde. Ik ben opgegroeid met dieren en een leven zonder ze lijkt me echt niks. Wel vind ik het heel belangrijk dat de dieren die bij ons wonen niet gefokt zijn maar bijvoorbeeld uit een asiel komen.

Vroeg me af of je zelf een rijbewijs hebt/wat vind je van vegans die auto rijden?

Ik heb zelf verkeers/auto angst en heb geen rijbewijs. Ik heb geen oordeel over mensen wie wel auto rijden. Voor mij persoonlijk is veganisme het niet eten, drinken, dragen of gebruiken van dierlijke producten.

Ik hoorde dat er dierlijke producten in de lijm van enveloppen zit, klopt dat? Hoe ga je hier mee om?

Ja, lijm kan gemaakt zijn met bijvoorbeeld botten. Niet alleen enveloppen, maar zoveel producten in ons dagelijks leven bevatten dierlijke stoffen. Zoals de koppen van lucifers, veel soorten kaarsen, zeep, wasverzachter zoals laatst te zien was in deze aflevering van de Keuringsdienst van waarde… het is bizar. Toch probeer ik er zelf niet al teveel bij stil te staan, dat is niet te doen. Kiezen voor plantaardig waar je kunt en de meest betrouwbare bron daarvoor vind ik zelf de Vegan Wiki pagina’s waar je kunt zien of een product wel of niet vegan is.

Hoe ga je om met reacties op je veganistische dieet?

Gelukkig komt dat echt maar zelden voor. Ik maak gewoon heel duidelijk dat ik geen behoefte heb in discussie, ik ‘hap’ niet snel dus dan is de lol er voor de tegenpartij snel af.

Welke vitamines slik jij extra bij? Vitamine B12 en ijzer ook?

Jazeker! Een paar jaar geleden heb ik me laten adviseren hierover door zowel een diëtiste als huisarts na bloedonderzoek. Wat je nodig hebt is zo persoonlijk. Maar als veganist zijn vitamine B12, ijzer en vitamine D sowieso verstandig. Die slik ik zelf, naast vegan Omega capsules, calcium en soms magnesium en zink. Tijd voor een ge-updated artikel hierover, die volgt binnenkort!

Hoe kijk jij naar (duurzaam gevangen) vis? Is toch heel wat anders dan de bio-industrie?

Daarvoor verwijs ik naar dit artikel van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, waarin heel helder wordt uitgelegd wat er mis is met het eten van vis en hoe keurmerken vaak niets zeggen.

Zou je eieren van de kippen uit eigen tuin eten? Zo nee, waarom niet?

Ook hiervoor verwijs ik naar een artikel waarin dat duidelijk wordt uitgelegd op de website van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Ik sluit me hier helemaal bij aan: geen ei voor mij! Op zoek naar ei vervangers? Kijk dan eens hier, ei is zo onnodig!

Koop jij wel producten als er sporen van melk of eieren in kunnen zitten?

Ja, dat is voor mij geen probleem, kijk hier voor het artikel dat ik over dit onderwerp schreef!

Beste vegan herinnering?

Niet per se beste maar een fijne recente die me nu te binnen schiet. Een tijdje geleden stond ik in een winkel in de rij voor een kassa. Twee dames voor me. Het ging over een product en toen ze de ene dame “dat zag ik laatst op Wat eet je dan wel”. Mijn grijns kon niet breder, dat snap je! Zo tof om in het ‘wild’ te horen (of op te vangen) dat mensen iets hebben aan de rubriek vegan in de supermarkt bijvoorbeeld. Spread vegan knowledge. I love it!

Hoe hou je vegan eten vol?

Dat kost me (echt, eerlijk waar) geen enkele moeite! Want sinds ik me niet meer blind staar op wat ik niet meer ‘mag’ en me richt op wat wel en ik steeds beter word in vegan versies maken van waar ik trek in heb gaat het zonder nadenken. En daarnaast: ik hoef maar één keer te denken aan de vreselijke omstandigheden waarin zoveel arme dieren leven dat de trek in dierlijks direct verdwijnt. Ik wil nooit meer anders dan vegan!

Drink je ook alleen vegan wijn?

Jazeker! Veel wijnen zijn helaas niet vegan. Bij het klaren van die wijnen worden dierlijke stoffen als eiwit, vissenlijm of gelatine gebruikt. Gelukkig zijn er steeds meer vegan wijnen verkrijgbaar! Ik drink niet vaak, maar als ik een wijntje drink vind ik het zeker belangrijk dat ook dat vegan is.

Wat eet je dan wel

Hoe vaak test je een recept voor je het online zet gemiddeld?

Dat verschilt heel erg. Gelukkig lukt het meeste in 1 keer. Maar soms twijfel ik of kan het toch nog beter. De vegan quiche Lorraine van laatst heb ik wel 3 keer gemaakt tot ik tevreden was!

Waarom is het logo van Wat eet je dan wel eigenlijk een kers?

Ik ben in 2013 begonnen met Wat eet je dan wel. Ik vond toen een kers wel cute en besloot die te gebruiken. Er zit geen diepe gedachtegang achter haha. Inmiddels is ‘ie wel veranderd door de jaren heen, van stock afbeelding naar handgetekend door iemand voor mij! Het geeft me een vrolijk gevoel als ik ernaar kijk. Precies wat ik wil uitstralen met Wat eet je dan wel: positiviteit!

Ga je een kookboek uitbrengen?

Wat leuk dat je het vraagt! Een kookboek is absoluut een droom waarvan ik hoop dat die uit komt!

Waarom maak je geen video’s meer?

Meerdere vragen werden hierover gesteld! Ik ben al een poosje niet actief op YouTube maar daar gaat zeker verandering in komen! Er waren 2 redenen voor:

 • ik heb me een tijdje gefocust op de Reels (korte video’s) op Instagram
 • er was een gigantische maandenlange verbouwing in het pand vlak bij ons huis dat voor zoveel herrie zorgde dat filmen niet te doen was. Binnenkort wil ik weer video’s gaan maken, klik hier om je te abonneren op het Wat eet je dan wel YouTube kanaal!

Persoonlijk

Hoe oud ben je?

Ik ben 42 jaar.

Heb je een doel voor 2021 die je wilt behalen of angst die je wilt overwinnen?

Verschillende doelen, vooral op zakelijk gebied! Zoals eindelijk de Wat eet je dan wel merchandise lanceren.

Hoe gaat het met het water/thee drinken naar aanleiding van de 75 Hard Challenge?

Ik drink niet meer zoveel water, voelde me er echt heel goed bij maar qua toiletbezoeken gewoonweg niet te doen! Lees hier en hier alles over mijn ervaring met de 75 Hard Challenge.

Heb jij een vraag?

Via Stories op Instagram plaats ik vanaf nu in de eerste week van de maand (als het lukt de eerste dag) een vragensticker. Of stel je vraag per mail via [email protected] en dan neem ik ‘m mits de vraag nog niet eerder is gesteld in deze serie mee.

Dit artikel is een onderdeel van de serie Vraag maar raak. Kijk hieronder voor de andere delen:

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

 • Reply hobs

  Leuk om te lezen. Ik vroeg me wel af, wat heeft autorijden met veganisme te maken?

  20 mei 2021 at 01:08
  • Reply Vera

   Ja daar ben ik ook wel benieuwd naar! Je kunt natuurlijk niet alles omtrent duurzaamheid onder de vegan noemer plaatsen.

   21 mei 2021 at 07:47
  • Reply Suzanne

   Persoonlijk staat veganisme voor mij voor het niet eten, drinken, dragen of gebruiken van dierlijke producten. Sommige mensen gaan een stap verder en zien autorijden, een belasting op het milieu ook als onderdeel ervan. Voor mij staat het er los van, in elk geval! 🙂

   21 mei 2021 at 09:41

  reageer