Vraag maar raak #2

Via Instagram hou ik regelmatig een vragenrondje: via een vragensticker kun je dan een vraag stellen en vervolgens probeer ik zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Omdat die Stories maar 24 te zien zijn en lang niet iedereen die de website bezoekt een Instagram account heeft, leek het me een leuk idee om de vragen voortaan hier te beantwoorden. Hierbij het tweede deel!

Overzichtelijker

Wel zo overzichtelijk! Daarnaast zullen er ook volgers op Instagram zijn die juist niet zin hebben in een hele reeks antwoorden op vragen achter elkaar. En het voordeel van het beantwoorden van vragen hier op de website is dat ik meer kwijt kan dan in 1 story. En heb je geen Instagram maar wil je wel een vraag stellen? Stuur de vraag dan per mail, dan neem ik ‘m mee in het volgende deel!

Vegan producten

Hoe zit het met ijshoorntjes? Zijn deze vaak vegan of niet?

Dat is een lastige, dat verschilt namelijk! Vraag het bij twijfel dus altijd na bij de ijsboer waar je een ijsje koopt. Het hoornje na de kassa’s bij IKEA was bijvoorbeeld niet veganistisch, maar inmiddels wel. Je ziet het er niet vanaf, dus vraag altijd naar de ingrediënten. Voor een aantal vegan opties van vegan ijshoorntjes uit de winkel kun je op deze pagina kijken.

Welke vegan kaas raad je aan? Liefst eentje zonder die vieze plakkerige textuur.

Niet is zo persoonlijk als smaak. En dat is zeker het geval bij vegan kaas heb ik gemerkt. Wanneer ik bijvoorbeeld een story plaats op Instagram met een kaassoort die ik heb gebruikt om een tosti te maken krijg ik gegarandeerd DM’s met goedbedoelde tips van ‘veeeeel lekkerdere vegan kazen’ of dat hij/zij de vegan kaas die ik lekker vind, juist smerig vindt. Probeer zelf vegan kazen uit is mijn advies. Er verschijnen er steeds meer. Persoonlijk vind ik de vegan kazen van Simply V erg goed, deze kun je onder andere kopen bij Jumbo.

Veel vegan producten zitten in een plastic verpakking. Vind ik best lastig, hoe ga jij daar mee om?

Dit is niet anders dan producten die niet vegan zijn en is wat mij betreft een issue/probleem dat volledig los staat van veganisme. Ik probeer het plasic gebruik te beperken waar ik kan, maar ben van mening dat het van ‘hoger hand’ zal moeten komen om echt verschil te maken. Er gaan binnenkort twee heel goeie nieuwe maatregelen in: zo verdwijnen de gratis plastic zakjes om groente en fruit mee te verpakken en zal je zelf je herbruikbare zakjes mee moeten nemen naar de supermarkt en daarnaast wordt er vanaf 1 juli 2021 ook statiegeld gerekend op kleine plastic flesjes. Daardoor zullen er een heleboel minder in de natuur belanden!

Waar kun je de producten van Beleaf kopen?

De lekkere vegan producten van Beleaf zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn. Kijk hier voor mijn Taste Test van de Beleaf barista amandeldrink!

Veganisme

Hoe kijk jij naar paardrijden en veganisme?

Ik vind dit een heel lastige, ik heb zelf totaal geen ervaring met paardrijden en ben er niet in thuis. Ik verwijs graag naar een artikel hierover die je hier kunt lezen.

Wat vind je het vervelendste aan een vegan dieet?

Allereerst: veganisme is geen dieet naar mijn mening, maar een levensstijl. Er zitten veel voordelen aan maar natuurlijk ook minder leuke kanten. Het vervelendste vind ik persoonlijk dat ik het nooit iedereen naar zijn/haar zin kan maken. Zo vindt een groep mij te radicaal ‘en nu wel erg ver gaan’ en staat er aan de andere kant een vinger wijzende groep die vinden dat ik mezelf geen vegan mag noemen omdat ik in hun ogen het niet goed doe, bijvoorbeeld omdat ik onze katten geen vegan kattenvoer geef maar vlees en vis. Ik moet er wel bij zeggen dat ik er steeds beter mee om kan gaan en met niet meer persoonlijk aan trek, maar het kan soms best vermoeiend zijn me weer te moeten verantwoorden over een keuze waar ik niemand kwaad mee doe.

Moet je er dingen voor laten of afzeggen?

Tja, voor laten: ja, natuurlijk alle lekkernijen waar dierlijke ingrediënten in zitten zoals kaas, maar dat voelt allang niet meer als opgave. Ik zou niet meer anders willen en het kost me ook vrijwel geen moeite! En afzeggen nee, dat heb ik nog niet meegemaakt.

B12 voor kinderen, welke is het beste?

Over vitamine gebruik verwijs ik altijd door naar mensen die ervoor geleerd hebben zoals plantaardig dietist Lobke Faasen!

Kookt jouw vriend in dezelfde pannen vlees als in waar jij jouw eten maakt?

Ja, daar sta ik ook niet bij stil. De pannen worden na gebruik goed afgewassen en ik zie dat echt niet als een issue. Trouwens, in restaurant is dat niet anders, tenzij je naar een volledig vegan restaurant gaat natuurlijk.

Tips voor vega(n) & vleesetend stel? Ik zeg toekomstige kids geen vlees, hij wel.

Lastig! Veel mensen hebben het idee dat vlees hoort in een gezonde levensstijl en vooral bij opgroeiende kinderen. Dat is echt achterhaald en niet waar, zolang je zorgt dat je kind op andere manieren aan zijn/haar voedingsstoffen komt is het juist hartstikke gezond om voor plantaardig te kiezen. Hier zou ik informatie inwinnen via betrouwbare bronnen, zoals Proveg die dit artikel heeft gepubliceerd hierover.

Hoe lang duurt het voordat je vegan kaas echt lust en dus meer dan 1/2 plakje wegkrijgt?

Er staat geen tijd voor. Dat is bij iedereen anders, hoe vaak je vegan kaas eet en je persoonlijke smaak. Probeer los te laten dat vegan kaas 1 op 1 moet gaan smaken voor jou als de kaas die je hiervoor at. Ontdek nieuwe smaken en sta ervoor open. Ik was als vegetariër dol op kaas maar ben nu, zo’n 4 en half jaar als veganist, volledig gewend aan de structuur en smaak van vegan kazen. Ze worden ook steeds beter en er komen steeds meer merken op de markt, dus probeer vooral veel uit!

Wat gebruik jij als alternatief voor bijvoorbeeld gerookte kip in pastasalades of op broodjes?

Gelukkig liggen de supermarkten vol met producten en ingrediënten die je kunt vervangen voor de dierlijke variant. Kipstukjes zijn er bijvoorbeeld ook vegan, van veel huismerken van supermarkten en merken als de Vegetarische Slager bijvoorbeeld.

Is vegan eten vaak ongezond? Zie vaak superveel dingen met suiker en e-nummers.

Dit is een enorm misverstand. E-nummers hebben een slechte reputatie en ja, er zijn heel slechte ja, maar achter een heel groot gedeelte e-nummers gaan volledig natuurlijke ingrediënten schuil! Bijvoorbeeld E100, dat is geelwortel. Of E162, dat zijn rode bieten! En dat er veel suiker in zit is niet anders dan snacks die niet vegan zijn. Vegan staat niet gelijk aan gezond. Je hebt talloze producten die vegan zijn, maar inderdaad vol suiker zitten zoals ijs, chips en drop. Maar dat is ook het geval met de dierlijke varianten en het heeft dus niks met veganisme te maken!

Hoe zit het met e-nummers die ‘mogelijk’ van dierlijke afkomst zijn? Vermijd je die ook?

Jazeker. Bij twijfel check ik altijd bij de fabrikant. Een bekend nummer is E471, die kan van zowel dierlijke als plantaardige oorsprong zijn. Maar dat komt zelden voor. In de jaren dat ik nu veganist ben en dat check, is het nog nooit voorgekomen dat het dierlijk bleek te zijn.

Persoonlijk

Wat is je favo spot in Rotterdam?

Favo vegan spot? Toch wel Spirit. Vanwege het heerlijke vegan eten maar vooral vanwege de sfeer. Ik voel er niet bekeken of opgejaagd. Je kunt er een fijn rustig plekje zoeken om rustig te eten of wat te drinken of buiten op het terras met mooi weer. Het is niet er niet hip of happening, het is er gewoon fijn. En het eten dus, bij het buffet kun je zelf opscheppen en ze hebben er heerlijke soepen met brood. En ook zalige vegan taartjes en andere lekkernijen: ga er zeker eens heen wanneer je in de buurt bent! Spirit zit ook in Amsterdam.

Kun jij goed tekenen?

Dat zal ik niet van mezelf zeggen, wel dat ik het heel leuk vind om te doen en het me steeds maar weer voorneem er meer mee te doen! Dit zijn twee voorbeelden van tekeningen die ik gemaakt heb:

Illustraties: Suzanne den Toom

Illustratie: Suzanne den Toom

Heb jij een vraag?

Via Stories op Instagram plaats ik vanaf nu in de eerste week van de maand (als het lukt de eerste dag) een vragensticker. Of stel je vraag per mail via [email protected] en dan neem ik ‘m mits de vraag nog niet eerder is gesteld in deze serie mee.

Dit artikel is een onderdeel van de serie Vraag maar raak. Kijk hieronder voor de andere delen:

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer