#75 Hard Challenge: ik doe mee!

Mocht je me volgen op Instagram en Youtube had je het wellicht al gezien: ik ben gisteren begonnen aan een uitdaging, de 75 Hard Challenge om precies te zijn! Wat het is, waarom ik meedoe en hoe het tot nu toe gaat lees je in dit artikel! UPDATE: ik ben weer begonnen op 4 juli 2022!

Update 2022

Ik ben op maandag 4 juli weer begonnen met de 75 hard Challenge, klik hier om er meer over te lezen!

Wat is de 75 Hard Challenge?

Deze challenge is ontwikkeld door de succesvolle zakenman Andy Frisella. In het kort: wanneer je aan deze challenge meedoet, ga je voor 75 aaneengesloten dagen zowel fysiek als mentaal een uitdaging aan. Je moet dagelijks 5 opdrachten doen en dat zal als resultaat hebben dat je erna fitter zal zijn en lekkerder in je vel zult zitten. De bedenker heeft deze uitgebreide podcast erover geplaatst op zijn website die de moeite waard is om te beluisteren!

5 dagelijkse opdrachten

Vijf opdrachten dus, die je iedere dag moet uitvoeren. Dat zijn:

 1. Iedere dag 2 x 45 minuten sporten waarvan minimaal 1 keer buiten, ongeacht het weer.
 2. Iedere dag 1 gallon water drinken, dat is omgerekend 3,75 liter.
 3. Zoals hij zelf zegt ‘pick a diet and stick to it’, kies een dieet en hou je er aan. Daarnaast zijn er een aantal dingen verboden tijdens deze challenge: alcohol, frisdrank, taart en koekjes.
 4. Lees elke dag 10 pagina’s uit een non-fictie boek waar je iets aan zult hebben, zoals een boek op zakelijk gebied of persoonlijke groei.
 5. Maak iedere dag een foto van jezelf.

Waarom doe ik mee?

Deze challenge kwam als geroepen en op het juiste moment op mijn pad. Ik las er voor het eerst over bij een Amerikaanse die ik volg op Instagram en was meteen geïnteresseerd. Ik kwam erachter dat dit al langer bestaat en veel mensen er aan mee hebben gedaan of meedoen. Ik heb me er in verdiept en heb me vorige week voorbereid. Waarom ik wil meedoen? Ik ben lang niet meer zo fit als ik zou willen. Door alles wat ik op persoonlijk vlak heb meegemaakt het afgelopen jaar is veel bewegen erbij ingeschoten en heb ik geen discipline meer om elke dag voldoende te bewegen. Ook omvat deze challenge enkele elementen die ik op zichzelf al van plan was om uit te voeren:

 • meer bewegen: het 10,000 stappen per dag weer oppakken, maar dan nu in de vorm van 2 x 45 minuten per dag wat dicht in de buurt komt ervan.
 • meer water drinken: geen frisdrank meer maar alleen maar water, koffie en thee.
 • meer lezen: ik heb gemerkt dat mijn aandacht snel verslapte tijdens het lezen van een boek. En dat terwijl ik het zo heerlijk vind om me helemaal te verliezen in een goede roman! Door elke dag 10 bladzijden te lezen hoop ik zo uit mijn reading slump te komen.
 • gezonder eten: als in, bewuster eten. Ik eet over het algemeen gevarieerd en behoorlijk gezond, maar zou graag wat bewuster willen omgaan met koolhydraten en suikers.

Een aantal vliegen in één klap dus! En wat me zo aanspreekt aan deze challenge is dat je er niets voor hoeft aan te schaffen of je in te schrijven. Het is gratis en in principe heb je er behalve een flinke dosis motivatie niks voor nodig. Ik heb me dus de afgelopen week voorbereid, omdat ik dit goed wil aanpakken. Het duurt behoorlijk lang, zo’n twee en halve maand mocht ik het in één keer volhouden. Het is namelijk wel zo dat als je één van de 5 dingen op 1 dag niet uitvoert, je weer terug moet naar dag 1. Dus wanneer je bijvoorbeeld op dag 26 vergeet een foto te maken van jezelf en je komt daar op dag 27 achter, helaas pindakaas: je bent af, terug naar start en opnieuw beginnen.

Hoe ga ik het aanpakken?

 1. Onder sporten valt gelukkig ook wandelen. Dus ga ik dagelijks (minimaal) 2 x 45 minuten stevig wandelen. Goed voor lichaam en geest weet ik uit ervaring!
 2. Het behoorlijk veel water drinken gaat een uitdaging worden, maar ik ga ‘m aan. Ik ben zo benieuwd of ik verschillen ga merken qua huid en haar bijvoorbeeld. Veel mensen zijn hier heel enthousiast over, zoek maar eens op de gallon of water challenge op YouTube. Aanstekelijk enthousiasme in elk geval!
 3. In mijn vlog die je hieronder kunt zien leg ik het uitgebreider uit, maar qua dieet ga ik het mezelf niet te moeilijk maken. Ik ben realistisch en vind dit op zichzelf al een pittige uitdaging. Wanneer ik daar een strict dieet bij ga volgen zal ik daar geen gezelliger persoon van worden plus dat ik als veganist al beperkt ben buiten de deur. Kom maar eens om veganistisch low carb in een gemiddeld restaurant, dat wordt erg lastig vrees ik. Low carb dus, want dat is waar ik het eerste aan dacht bij het kiezen van een dieet. Iets waarvan ik uit ervaring weet dat mijn lichaam daar goed op reageert. Ik hou het op lowish carb. Ik ga er op letten, maar zeker niet bannen. Geen bordjes pasta’s en boterhammen meer elke dag, maar hooguit in het weekend of buiten de deur. Ik bekijk het positief: ik ga er creatief mee om in de keuken en ga me open stellen voor low carb alternatieven. Wees trouwens niet bezorgd: Wat eet je dan wel blijft hetzelfde, ik ga deze uitdaging tijdelijk aan en er staat nog véél content in de wachtrij om hier geplaatst te worden van de afgelopen tijd! 🙂
 4. Het lezen zal me lukken. Iedere dag 10 pagina’s is te doen en is overzichtelijk.
 5. De dagelijkse foto maken zal ook lukken. Geen probleem lijkt me!

Voorbereiding

Ik heb me de afgelopen week voorbereid door een aantal dingen te doen:

 • playlists gemaakt op mijn Deezer account voor tijdens het wandelen en podcasts gedownload die ik wil beluisteren. Ik zal deze later nog delen!
 • uitgezocht hoeveel 1 gallon water is. Dat is 3,75 liter en dat blijkt dus precies de inhoud te zijn van de gemiddelde limonadetap! Ik kocht er één bij de HEMA voor € 4,00 en dat is meteen het enige geld dat ik heb uitgegeven aan deze challenge.
 • Ik heb het stof geblazen van mijn stappenteller die alweer een poosje ongebruikt in de la lag. Opgeladen, weer verbonden met mijn telefoon en klaar voor gebruik! Lees hier welke smartwatch ik heb en hoe hij me bevalt.
 • Vlogs gekeken van mensen die de challenge ook hebben gedaan of aan het doen zijn. Motiverend!
 • De superhandige printable pdf checklist voor iedere dag van de challenge uitgeprint die ik vond op dit blog, waar ook leuke vlogs over de 75 Hard Challenge te vinden zijn.
 • Een boek uitgekozen om als eerste te gaan lezen tijdens de challenge. Die hoefde ik niet aan te schaffen want ik had ‘m al in huis. Vorig jaar aan begonnen maar ik kwam er niet doorheen, dat kwam volledig omdat mijn hoofd er gewoon niet naar stond. Ik ben absoluut benieuwd naar dit boek, namelijk: The subtle art of not giving a fuck van Mark Manson. Ook verkrijgbaar in het Nederlands als De edele kunst van not giving a fuck.

Vlog

Bekijk mijn eerste vlog over mijn voorbereiding van deze 75 Hard Challenge hieronder!

Inmiddels heb ik de eerste dag er op zitten en ben ik heel gemotiveerd. Uiteraard lees je hier binnenkort over de voortgang van de challenge en laat ik per dag zien wat ik allemaal eet en drink. Volg je me al op YouTube? Zo niet, zeker doen want daar zal ik regelmatig vlogs plaatsen! En ook via Instagram zal ik van me laten horen over hoe het gaat. Wish me luck! 🙂

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

9 reacties

 • Reply Karin

  Hoi Suzanne,
  Ik ben heel benieuwd hoe de challenge jou vergaat! Ik lees er graag meer over.

  9 juni 2020 at 19:44
 • Reply Karin

  Telt koffie en thee ook mee voor de gallon water? Dan lijkt het me al weer iets makkelijker…

  15 juni 2020 at 20:22
  • Reply Julian

   Mag je niet mee tellen

   13 maart 2022 at 19:29
   • Reply Cindy Jansen

    Wel waar!

    7 april 2024 at 16:17
 • Reply Maroline

  Je hebt me nieuwsgierig gemaakt naar de challenge! Ik ga zo de podcast afluisteren.
  Boekentips: Over dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt/ houden van dingen die niet perfect zijn.

  16 juni 2020 at 22:03
 • Reply Fransien

  Ik heb interesse en wil de podcast ook eerst graag beluisteren. Klopt het dat je je eerst met je email adres moet aanmelden of heeft iemand een direct linkje naar de podcast?

  29 juni 2020 at 10:39
  • Reply Suzanne

   Hi Fransien, als je klikt op de link hierboven, dus de rode tekst ‘deze uitgebreide podcast’ dan kun je op die pagina de podcast beluisteren. Je hoeft je niet eerst te schrijven of dergelijke, de podcast staat bovenaan die pagina in een player. Succes mocht je beslissen om mee te doen!

   29 juni 2020 at 14:47
   • Reply Fransien

    Dank je, gevonden. Moet em nog beluisteren maar weet jij het doel van elke dag een foto maken?

    30 juni 2020 at 22:17
    • Reply Lukas

     Om je progressie te zien

     1 november 2022 at 22:08

  reageer