Simpele maar oh zo lekkere basis vanille cupcakes zonder ei of melk. Helemaal vegan dus! Deze kun je eventueel nog versieren met gesmolten chocolade of een andere topping.
Vegan vanille cupcakes
Ingrediënten
Scale
- 400 gram bloem
- 220 gram suiker
- 1 1/2 teaspoons bakpoeder
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon zout
- 360 ml. plantaardige melk
- 90 gram lichtbruine basterdsuiker
- 120 ml. zonnebloemolie
- 2 teaspoons vanille extract
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Zet 12 papieren cupcake vormpjes klaar in een muffinblik.
- Meng de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda en zout in een kom.
- Meng de plantaardige melk, basterdsuiker, olie en vanille extract in een andere kom en voeg aan het bloem mengsel toe.
- Verdeel over de cupcake vormpjes en bak voor 20 – 22 minuten in de oven.
- Wanneer een satéprikker er schoon uit komt wanneer je die in een cupcake steekt, zijn ze gaar.
- Laat de cupcakes helemaal afkoelen.
40 reacties
Zo die zien er mooi uit zeg! Dat wil ik gelijk proberen! Ik ben ook op weg naar Vegan van vegetariër…..?
5 september 2017 at 10:51Ik heb ze gemaakt, maar dan met donkere suiker, andere was niet in huis. Ze rijzen alleen niet veel als ik zou willen. Tips?
5 september 2017 at 12:30Hi Marit, wat jammer om te horen! Probeer het beslag niet te over-mixen, daarmee wordt het minder luchtig en dus compacter. En hou je precies aan de aangegeven hoeveelheden. Hopelijk lukt het een volgende keer beter!
5 september 2017 at 12:45Dus misschien meer door elkaar scheppen ipv mixen?
5 september 2017 at 16:22Ja, het in ieder geval niet te lang mengen, want dan gaat de lucht er uit.
6 september 2017 at 10:10Goede tip
22 november 2022 at 13:19Ik had ze laatst voor mijn verjaardag gemaakt en ze waren een groot succes! Meerderen vonden ze lekkerder als “gewone” cupcakes 🙂
3 maart 2018 at 23:41Alsnog gefeliciteerd met je verjaardag en wat goed om te horen!
4 maart 2018 at 10:20Hoeveel cupcakes kan je maken met dit recept
2 oktober 2018 at 19:40Ongeveer 12 stuks.
3 oktober 2018 at 14:02Ik heb gisteren het recept geprobeerd, mooi alle correcte hoeveelheden genomen en kon er 19 grote cupcakes uit het recept krijgen 🙂
15 augustus 2019 at 16:10Goed om te horen, fijn dat je het nog liet weten!
15 augustus 2019 at 17:52Ik heb er 19 grote cupcakes uit kunnen halen 🙂
15 augustus 2019 at 16:12Perfect recept! Onze cupcakes zien er schitterend uit, smaken heerlijk en vooral… Ze roken zo lekker, pas uit de oven.
1 december 2018 at 18:01Veel dank om dit te delen!
Wat goed om te horen, dank je voor het laten weten!
4 december 2018 at 15:02ik ook ?
12 april 2021 at 14:10He Suzanne, Mooi recept, maar zou je niet een zuur erbij doen, zodat die baking soda werkt? Groet! Evert
27 februari 2019 at 10:54Wat een super cakejes. En wat rijzen ze goed. Ik heb ze zelf met half speltmeel/bloem gemaakt. En het zijn een soort bergen geworden. Wel de suiker 1/3 verminderd. Die vond ik erg veel.
7 maart 2019 at 15:02Heb van alles de helft gedaan, en dan een paar flinke lepels 100% pindakaas met stukjes en pure chocolade stukjes erdoor. Heerlijk! Heel goed basisrecept.
10 maart 2019 at 10:01Kan dit recept ook met arachideolie gemaakt worden ipv Zonnebloemolie?
14 augustus 2019 at 12:21Ja hoor, dat lijkt me geen probleem!
14 augustus 2019 at 14:47bedankt!! Ik probeer het dadelijk eens 🙂
14 augustus 2019 at 15:11Het recept was perfect! Ik heb de teaspoon ook allemaal afgewogen zodat ik telkens dezelfde uitkomst krijg (1 teaspoon = 4gram), arachideolie en amandelmelk gebruikt. Ze waren zeer lekker!!
15 augustus 2019 at 16:11Zo net dit recept gemaakt. De cupcakes zijn goed gelukt, alleen vond ik het wat zoet dus in het vervolg minder suiker en gemaakt met olijfolie want dat is de enige olie die ik gebruik. In het beslag proefde ik het maar in de cupcakes gelukkig niet! Bedankt voor het delen van dit recept.
25 augustus 2019 at 21:47ik ben dit recept nu aan het maken maar 120 ml olie.. ziet er heel erg gek uit in het beslag het is teveel lijkt wel
28 november 2019 at 21:34Ik hoop dat het goedgekomen is?
29 november 2019 at 11:11De cakjes zijn erg lekker. Ik vind ze alleen wel heel erg zoet en dan heb ik al de helft van het suiker gebruikt.
8 januari 2020 at 11:29ik heb dit recept gebruikt voor een inzameling actie verkoop op de school van me zoon, ze waren een hit, mensen kwamen zelfs het recept vragen,
22 februari 2020 at 12:151 van de mooiste complimenten die er bij zat was: ik wist niet dat vegan zo lekker kon zijn.
had ze nog een beetje opgepimpt door een deel met framboos en een deel met blauwe bessen te bakken.
Eergisteren gemaakt voor de verjaardag van onze zoon. Een van de gasten had een ei en melk allergie. Heb ongezouten soja melk gebruikt. Normaal vind ik die absoluut niet te drinken maar in dit recept goed te doen.
Volgende x ga ik wel voor iets minder suiker.
Ohja vond ze wel wat steviger dan gewone cupcakes, hoe krijg ik ze luchtiger?
2 maart 2020 at 11:44Is het ook mogelijk om ze met zelfrijzend bakmeel te maken of worden ze dan anders?
20 maart 2020 at 11:50Dat zou ik niet met zekerheid kunnen zeggen.
23 maart 2020 at 09:09Waar kun je die cupcake vormpjes kopen? Ik ze zien er namelijk goed en stevig uit.
11 juni 2020 at 12:39Jaren geleden gekocht bij Søstrene Grene!
16 juni 2020 at 10:02Ik ben zo blij met dit recept! Het lukt elke keer weer perfect (al verdubbel ik wel standaard de hoeveelheid vanille-extract). Bovendien is het heel makkelijk om mee te variëren. Ik voeg bijvoorbeeld koekkruiden toe voor speculaascakejes. Of cacao aan de helft van het beslag om half-om-half cakejes te maken. En nu staat er een lichting in de oven met rumrozijnen door het beslag. Echt een fijn basisrecept, dat op zichzelf ook al lekker smaakt en heerlijk luchtig is.
★★★★★
25 november 2020 at 09:53Proeft eigenlijk vooral naar zonnebloemolie. Ik zal hiervoor eerder olijfolie of een andere soort gebruiken. Ze rijzen wel heel goed (ik heb 3 teaspoons bakpoeder gebruikt en ging ook prima).
26 november 2020 at 15:26Moet je dit mixen met een garde of vlinder?
4 januari 2021 at 13:06Met een garde.
4 januari 2021 at 21:37w
★★★★★
4 april 2021 at 09:31Voor mijn kleindochter hartvormige “cupcakes” gemaakt. Heel luchtig en smakelijk. Dit basisrecept komt in ons familie kookboek! E dankt voor het delen 👌
★★★★★
12 oktober 2021 at 20:21het was heel lekker en we hebben er zelf nog wat smaken aan toegevoegd en we hadden geen muffinblik dus ze zijn misvormt maar dat maakt natuurlijk niks uit (als ik het nog niet heb gezegd ze zijn lekker) #StayVegan
★★★★★
12 februari 2023 at 17:12