Vegan kerstcupcakes

Deze cupcakes zien er niet alleen super feestelijk uit, ze zijn ook nog eens heel erg lekker! Succes gegarandeerd bij vegans én niet-vegans: minstens zo lekker als ‘the real thing‘. Dat hier geen ei of (room)boter aan te pas komt proef je écht niet. Vertel dus aan niet-vegans pas achteraf dat ze vegan zijn. 🙂

Vegan kerstcupcakes

Ingrediënten
cupcakes

150 gram bloem
1 tsp/7 gram bakpoeder
1/4 tsp/2 gram zout
40 gram zachte vegan boter of margarine *
1/2 cup/125 gram suiker
1/2 cup/120 ml. plantaardige melk
1 tsp/5 ml. vanille extract
frosting
120 gram zachte vegan boter of margarine *
2 1/2 cup poedersuiker (1 cup is 110 gram)
1 tsp/5 ml. plantaardige melk
4 druppels pepermunt extract **
topping
zuurstokjes ***

* ik gebruikte de plantenmargarine van Albert Heijn. Deze is heel geschikt voor zoete baksels!
** deze kocht ik bij Dille en Kamille
*** De meeste zuurstokjes die rond de feestdagen in de winkels liggen bevatten E120. Deze kleurstof wordt ook wel karmijn genoemd en wordt in veel rode levensmiddelen en zoetwaren gebruikt om het een rode of roze kleur te geven. Dit nummer wil je als vega(n) vermijden, want de rode kleur wordt gewonnen uit…jawel: de schildluis. Ik ontdekte deze zuurstokjes die helemaal vegan friendly zijn, te koop bij Action voor maar € 0,79 per doosje.

Benodigdheden
cupcake/muffin bakblik
papieren cupcake vormpjes
spuitzak met spuitmondje
vijzel

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven een kom. Meng de boter en de suiker in de keukenmachine. Voeg de plantaardige melk en vanille extract toe. Voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten toe en meng. Verdeel dit beslag over de 6 papieren vormpjes in het bakblik. Bak voor ongeveer 20 minuten in de oven. Wanneer je een satéprikker in de cupcakes prikt en deze er schoon uit komt, zijn ze gaar. Laat de cupcakes helemaal afkoelen op een bakrooster. Maak de frosting door de boter/margarine voor 30 seconden te kloppen met een mixer. Voeg de poedersuiker beetje bij beetje toe en meng. Voeg dan de plantaardige melk en pepermunt extract toe. Klop door tot het een luchtig mengsel is geworden. Schep dit mengsel in een spuitzak en spuit op de afgekoelde cupcakes. Maak de zuurstokjes fijn in een vijzel en bestrooi de cupcakes hiermee. Steek eventueel nog een zuurstokje in iedere cupcake.

Vegan kerstcupcakes

Vegan kerstcupcakes

Vegan kerstcupcakes

Vegan kerstcupcakes

Vegan kerstcupcakes

Vegan kerstcupcakes

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

 • Reply Papafoursuns

  Die zien er overheerlijk uit! Komt daar bij dat ze vegan zijn! Dank je wel voor een leuk recept!

  2 december 2016 at 16:36
 • Reply Dorien

  Wat cute zijn deze! Bedankt voor de leuke tip van dat vijzelen van snoepjes voor de topping. Ik was op zoek naar de juiste frostingverhoudingen en krijg er een decoratie-idee gratis bij zo!

  11 januari 2019 at 21:23
 • reageer