Vegan Hollandse pot #1: poffertjes

Hollandse pot Nederlandse gerechten veganized veganistische plantaardige plantbased vegetarische lactosevrij versie van poffertjes

Deze nieuwe serie met typische Hollandse recepten maar dan vegan trap ik af met een heerlijk gerecht: poffertjes! Wie lust ze niet? Ik ben er echt dol op en heb een heerlijke vegan versie gemaakt. Het ei wordt vervangen door een ingrediënt dat je niet snel zou verwachten.

Aquafaba

Het ei wordt namelijk vervangen door aquafaba, oftewel het vocht dat je normaal wegspoelt bij het afgieten van een blik kikkererwten. Dit zetmeelrijke goedje kun je omtoveren tot veel lekkers zoals meringue en mayonaise, maar het is in sommige gevallen ook heel goed inzetbaar als vervanger voor ei. In dit artikel lees je meer over aquafaba en kijk onderaan de pagina om te zien wat ik er tot nu toe allemaal mee heb gemaakt!

Poffertjespan en knijpfles

Voor de beste poffertjes raad ik je een goede poffertjespan en knijpfles aan, waarmee je het poffertjesbeslag gelijkmatig en snel kunt verdelen over de pan. Het is even een kleine investering maar dan heb je er ook jaren plezier van! Ik kocht allebei bij Blokker, hier zie je de poffertjespan en hier de knijpfles voor het beslag. Ik ben over beide heel tevreden maar wel met een paar maren:

  • de poffertjespan is niet geschikt voor keramisch of inductie
  • de poffertjespan is niet geschikt voor de vaatwasser, maar de anti-aanbaklaag is heel goed dus het is heel makkelijk met de hand af te wassen
  • de doseerfles werkt prima, maar ik heb wel een klein stukje van het ‘tuutje’ afgeknipt voor een grotere opening waar het beslag doorheen kan.
  • de doseerfles heb ik op hoop van zegen mee laten draaien in de afwasmachine en dat ging perfect, het is al meerdere keren afgewassen op deze manier en ziet er nog als nieuw uit! Wel de fles zonder dop een paar uur laten drogen, want er kunnen nog wat druppels water aan de binnenkant achterblijven.
  • de hoeveelheid beslag uit dit recept past precies in de doseerfles!

Heb je geen Blokker in de buurt of kook je keramisch of inductie bijvoorbeeld, dan raad ik je dit pakket aan. Een poffertjespan die geschikt is voor zo’n beetje alle warmtebronnen en je krijgt er allerlei handige tools bij zoals een knijpfles. En bestel je ‘m via deze link, dan krijg ik een percentage. Dit geldt trouwens voor alle producten op bol.com (uitgezonderd cadeaubonnen) die je na het klikken op de link bestelt, ik ben je erg dankbaar mocht je dat willen doen! Dit kan ook via de bol.com banner aan de rechterkant van de website in de zijbalk.

Afdrukken

Vegan Hollandse pot #1: poffertjes

Hollandse pot Nederlandse gerechten veganized veganistische plantaardige plantbased vegetarische lactosevrij versie van poffertjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: ongeveer 60 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
  • 300 ml. plantaardige melk
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 eetlepels aquafaba
  • snufje zout
  • plantaardige boter, om in te bakken en te serveren
  • poedersuiker

Bereidingswijze

  • Zeef het zelfrijzend bakmeel om klontjes in het beslag te voorkomen.
  • Meng de plantaardige melk met het zelfrijzend bakmeel, aquafaba en zout met een garde tot een glad beslag.
  • Schenk het beslag met behulp van een trechter in de knijpfles.
  • Verhit de poffertjespan en bestrijk met behulp van een bakkwastje met plantaardige boter.
  • Verdeel het beslag over de kuiltjes en bak de poffertjes.
  • Wanneer de bovenkant begint te stollen draai je de poffertjes om. Dit gaat heel handig met twee satéprikkers.
  • Herhaal tot het beslag op is.
  • Verwarm de poffertjes eventueel als ze zijn afgekoeld en serveer met een klontje plantaardige boter en poedersuiker.

Wil je nog meer recepten uit de Hollandse keuken zien? Kijk dan hieronder!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star