Surinaamse bami

Surinaamse bami is een heerlijk gerecht dat je met weinig ingrediënten op tafel zet, maar vol van smaak is. Er wordt in de meeste versies kip gebruikt, dus hield ik dat in mijn achterhoofd bij het veganizen. Ik gebruikte plantaardige kipstukjes en veganistische kippenbouillon. Het is heel goed een aantal dagen te bewaren in de koelkast. Ik vind het dan zelf nóg lekkerder, dan zijn alle smaken in de bami getrokken. Een favoriet! 

Afdrukken

Surinaamse bami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ingrediënten voor ongeveer 6 porties

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 6 personen 1x

Ingrediënten

Scale
  • 500 gram spaghetti
  • 2 eetlepels BioToday vegan kippenbouillonpoeder, zie notities
  • olie, om te bakken
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 bakjes vegetarische kipstukjes, in kleine stukjes
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel 5 kruiden poeder, zie notities
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 5 eetlepels zoute ketjap (asin)
  • 1 eetlepel zoete ketjap (manis)
  • handje fijngesneden selderij

Bereidingswijze

  • Zet een pan met water op het vuur en voeg de bouillonpoeder toe. Voeg zodra het kookt de spaghetti en kook deze (volgens de kooktijd op de verpakking) gaar. Giet de spaghetti af en zet apart.
  • Verhit wat olie in een wok of hapjespan en bak de ui en knoflook enkele minuten tot ze glazig worden. Bak de kipstukjes een paar minuten mee tot ze kleuren. Voeg de zwarte peper en 5 kruidenpoeder toe en bak  deze op hoog vuur met een scheutje water mee.
  • Voeg dan de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee, roer het mengsel goed door. Voeg de spaghetti toe en roer goed door het mengsel.
  • Voeg dan de zoute en zoete ketjap toe en meng samen met de fijngesneden selderij door de bami.
  • Optioneel: lekker met plakjes komkommer en deze satésaus smaakt er super bij, Deze leng je aan met water en dan even verwarmen in een pannetje.

Notities

  • Kun je niet aan de vegan kippenbouillonpoeder komen of wil je iets anders gebruiken, verkruimel dan 2 groentebouillonblokjes in het water waarin je de spaghetti gaat koken
  • Het klinkt een beetje gek, maar ik vind de vegetarische kipstukjes makkelijker te knippen met een schaar dan met een mes. Probeer maar eens!
  • Het 5 kruiden poeder is een Chinese specerijen melange. Ik koop het in de toko, maar je kunt het ook bij de kruiden in de supermarkt vinden. Het is een mengsel van szechuan peper, venkel, steranijs, kaneel en kruidnagel. Het is een mengsel dat zout, zuur, bitter en unami bevat, heel bijzonder dus!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

6 reacties

  • Reply Mevrouw Marloes

    Het is al echt jaren geleden dat ik bami heb gegeten, terwijl ik dat altijd zo lekker vond. Zeker weten dat ik dit recept snel ga uitvoeren!

    26 maart 2018 at 23:50
  • Reply Caroline

    Ziet er heerlijk uit! Is er een reden voor dat je spaghetti gebruikt en geen noodles?

    28 maart 2018 at 13:05
    • Reply Suzanne

      Surinaamse bami wordt meestal zo gemaakt! 🙂

      28 maart 2018 at 14:45
  • Reply Michelle

    Dit heb ik vandaag gemaakt en het was heerlijk!
    Alleen bij stap 4 een heb je een typfoutje er sta in plaats van zoete & zoute ketjap , zoute & zoute ketjap
    Maar bedankt voor het toffe recept 🙂

    13 januari 2019 at 22:49
    • Reply Suzanne

      Dank je wel voor je oplettendheid, ik heb het aangepast. En fijn om te horen dat het heeft gesmaakt!

      14 januari 2019 at 10:37
  • Reply Ingrid

    Mijn zoontje is allergisch voor tomaat (en paprika), kan ik de tomatenpuree weglaten/vervangen?

    8 maart 2020 at 16:07
  • reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star