Polenta frietjes met sriracha mayonaise

Polenta frietjes at ik voor het eerst in het restaurant van Jamie Oliver, dat in Nederland inmiddels helaas niet meer bestaat. Wat was dat zalig! Het stond al lang op mijn lijstje om zelf te maken en dat is er nu eindelijk van gekomen. En zo lekker: je kunt ze helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Lekker als bijgerecht of snack!

Polenta

Polenta is gemaakt van gemalen maïsmeel. Je kunt het in iedere (biologische) supermarkt kopen. Voor deze frietjes gebruikte ik deze:

Afdrukken

Polenta frietjes met sriracha aioli

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Benodigdheden

  • bakpapier
  • garde
  • bakvorm van ongeveer 38 cm. x 26 cm. (zoals deze)
  • spatel
  • bakplaat
  • bakkwastje
  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 220 gram fijn maïsmeel
  • 1 liter water
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 eetlepel kruiden naar smaak, zoals Italiaanse kruiden of rozemarijn
  • 3 á 4 eetlepels edelgistvlokken
  • zwarte peper
  • zeezout
  • olie, om in te vetten
  • 125 gram vegan mayonaise
  • 2 theelepels sriracha
  • 1 theelepel limoensap
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • peterselie, optioneel

Bereidingswijze

  • Bekleed de bakvorm met bakpapier.
  • Breng het water met de 2 groentebouillonblokjes aan de kook en roer tot deze zijn opgelost.
  • Voeg beetje bij beetje de maïsmeel toe en roer met een garde tot alle maïsmeel is opgenomen.
  • Zet het vuur uit en voeg kruiden naar smaak en de edelgistvlokken toe.
  • Stort het mengsel in de met bakpapier beklede bakvorm en strijk glad met een spatel.
  • Laat afkoelen en zet vervolgens een paar uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de polenta in dunne frietjes.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet met een bakkwastje in met een beetje olie.
  • Leg de frietjes op het bakpapier en bestrijk de bovenkant ook met wat olie.
  • Bestrooi met peper en zout.
  • Bak de frietjes in ongeveer 35 minuten goudbruin, keer halverwege de baktijd om.
  • Maak de sriracha mayonaise door de vegan mayonaise te mengen met de sriracha, het limoensap en de knoflook.
  • garneer naar smaak met peterselie.
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star