Fattoush

Heb je wel eens gehoord van fattoush? Dat is een heel lekkere kruidige Israëlische salade die de naam dankt aan de krokante stukjes pitachips die zo heten. Het stamt van het Arabische woord fatta dat verwijst naar het verkruimelen van platbrood of pita’s.

Ingrediënten voor 6 porties fattoush

dressing

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • olijfolie
  • 45 ml. citroensap
  • 1 eetlepel agavesiroop (of ander vloeibaar zoetmiddel)
  • 2 theelepels za’atar (een kruidenmengsel met sumac en sesamzaad)
  • 1/2 theelepel zout
  • flinke snuf zwarte peper

salade

  • 2 pita broodjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel za’atar
  • snuf zout
  • snuf zwarte peper
  • 1/2 groene paprika, in kleine blokjes gesneden
  • 1/2 komkommer, in kleine blokjes gesneden
  • paar radijsjes, in stukjes gesneden
  • doosje cherrytomaatjes, gehalveerd
  • kleine rode ui, gesnipperd
  • 1 romaine sla, in stukjes gesneden of gescheurd
  • handje verse peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze

  • Maak de dressing door de knoflook kort te bakken in 1 eetlepel olie in een pannetje. Meng het citroensap, de agavesiroop, za’atar met de gebakken knoflook in een kom. Voeg 3 eetlepels olie toe en meng met een garde tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout.
  • Bereid de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen en scheur of snij ze in stukjes en doe deze in een schaal. Meng de pitastukjes met 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel za’atar en een snuf zout.
  • Meng in een andere kom de paprika, komkommer, radijs, tomaatjes en rode ui met de romaine sla. Meng de peterselie en de dressing erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg als laatste de pitachips toe aan de salade, schep om en serveer.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer