Nasi met saté van aubergine

Deze maaltijd is een favoriet bij ons thuis. Makkelijk om te maken en volop ruimte voor variatie aan groenten met restjes die op moeten!

Saté van aubergine

De saté van aubergine is ontstaan toen ik trek had als plantaardige saté als bijgerecht maar ik op dat moment geen zin had in een vleesvervanger. Door aubergine te marineren en te roosteren in de oven krijg je een heerlijke smaakvolle vervanger voor saté, zeker in combinatie met de pindasaus.

Maïs

Omdat je voor recepten als deze maar een beetje maïs nodig hebt vind ik de zakken met ingevroren losse maïskorrels ideaal van bijvoorbeeld het huismerk van Albert Heijn. Je voegt ze toe en na een paar minuten meebakken zijn ze klaar.

Gerookte tofu

Voor dit gerecht vind ik gerookte tofu ideaal. Het smaakt heerlijk bij de rest van de ingrediënten en de tofu is stevig en valt niet uit elkaar, dus je kunt de nasi prima van tevoren maken. Gerookte tofu vind je in de supermarkt bij de vleesvervangers.

Vegan kroepoek

Kroepoek wordt gemaakt van garnalen maar gelukkig zijn er steeds meer plantaardige alternatieven van verschillende merken. Ik vind het heerlijk voor bij de nasi, om zo als een eetbaar lepeltje te gebruiken om nasi op te scheppen. Je kunt ook kiezen voor cassave of emping, wat wordt gemaakt van melindjonoten.

Afdrukken

Nasi met saté van aubergine

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 2 personen 1x

Ingrediënten

Scale

aubergine saté

  • 1 aubergine
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 theelepel crispy chili olie of 1/2 theelepel rode peper vlokken
  • 2 eetlepels sojasaus

nasi

  • olijfolie om te bakken
  • 1 kleine ui ongeveer 50 gram
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram wortel
  • 100 gram gerookte tofu
  • 50 gram maiskorrels
  • 50 gram diepvrieserwten
  • 150 gram basmatirijst
  • 1 eetlepel mirin (Japanse rijstwijn)
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels sojasaus

pindasaus

  • 2 eetlepels 100% pindakaas
  • 4 eetlepels plantaardige melk
  • 1 theelepel sambal oelek
  • scheut water

Bereidingswijze

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gebruikt het liefst afgekoelde gekookte rijst van de dag ervoor.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de aubergine, halveer in de lengte en snij in blokjes.
  • Meng de blokjes aubergine met sesamolie, crispy chili olie en sojasaus en laat even intrekken.
  • Verdeel de aubergine over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de aubergine ongeveer 15 minuten tot ze gekleurd en zacht zijn.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Bak de ui en knoflook een minuutje in wat olijfolie.
  • Snij wortel en gerookte tofu in kleine blokjes.
  • Voeg de wortel, gerookte tofu, maiskorrels en diepvrieserwten aan de ui en knoflook toe en bak op lager vuur een minuut of 5.
  • Voeg mirin, sesamolie en sojasaus toe en bak nog een paar minuten en roer regelmatig door.
  • Maak de pindasaus door alle ingrediënten te mengen en te verwarmen in een steelpan en voeg water toe tot het gewenste dikte heeft.
  • Serveer de nasi met de aubergine en schep de pindasaus over de aubergine.
  • Lekker met gebakken uitjes en plantaardige kroepoek.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star