Farinata (kikkererwtenbrood) met 2 dips

Toen ik een tijd geleden voor het eerst farinata als aperitief at in een restaurant wist ik meteen dat ik het thuis ook wilde maken. Wat lekker! Ik laat je in dit artikel zien hoe je dit smakelijke kikkererwtenbrood maakt en daarbij ook twee dips die er goed bij smaken.

Farinata

Farinata betekent in het Italiaans ‘gemaakt van bloem’. Het is een gerecht uit de Liguriaanse keuken maar wordt veel in Toscane gegeten. Het bestaat uit kikkererwtenmeel, water, zout, olijfolie en kruiden naar smaak zoals rozemarijn. Het is ontzettend eenvoudig om te maken en heel lekker bij de maaltijd of borrel!

Afdrukken

Farinata (kikkererwtenbrood) met 2 dips

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 200 gram kikkererwtenmeel, gezeefd
  • 1 theelepel zeezout
  • 1/2 liter water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • kruiden naar smaak zoals rozemarijn, optioneel

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 230 graden.
  • Doe het water in een kom en roer er 1 eetlepel olijfolie door.
  • Voeg het kikkerewtenmeel en zout toe en roer tot een beslag.
  • Zet het beslag een half uur in de koelkast.
  • Vet een rechthoekige diepe bakplaat met afmeting van ongeveer 20 cm. x 30 cm. in en bekleed met bakpapier.
  • Schenk het beslag in de diepe bakplaat en bestrooi met kruiden naar smaak, wanneer je die gebruikt.
  • Bak 30 minuten in de oven tot de bovenkant van de farinata begint te kleuren.
  • Laat afkoelen en snij in stukjes.
  • Lekker met bijvoorbeeld tapenade of de twee dips hieronder.

Afdrukken

Romesco saus

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 40 gram amandelen, ongebrand en ongezouten
  • 5 gram verse peterselie
  • 150 gram geroosterde paprika uit pot
  • snuf zout

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten in een blender of hakmolen tot een saus.

Afdrukken

Olijvendip

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 75 gram groene olijven
  • 60 ml. olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/2 theelepel mosterd
  • 1 flinke eetlepel fijngesneden peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • snuf chilipoeder

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten in een blender of hakmolen tot de gewenste dikte.

Recepten met 4 of minder ingrediënten

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

4 reacties

  • Reply Sandra CH

    Yum, ziet er heerlijk uit! Ik heb het direct uitgeprobeerd 🙂 Hij staat in de oven. Mijn beslag was wel heel vloeibaar, dus ik hoop dat het goedkomt!

    23 augustus 2019 at 17:02
  • Reply Tamara

    Bedankt voor dit recept, erg lekker geworden en heel simpel. Daar hou ik van 🙂 Hoelang kun je het bewaren en kan dit het beste in de koelkast of erbuiten?

    29 augustus 2019 at 11:40
    • Reply Suzanne

      Goed om te horen! Ik heb het met het warmere weer in de koelkast bewaard, een dag of 2. Maar het kan denk ik ook wel buiten de koelkast mits goed verpakt in een vershouddoos.

      2 september 2019 at 14:11
  • Reply Karin

    Het kikkererwtenbrood is heerlijk. Omdat het iets te vochtig bleef, heb ik het wat langer (10 minuten) in de oven gelaten op 100 graden Celsius.
    Als kruiden heb ik tijm, rozemarijn, komijn & rode pepervlokken gebruikt. En als extra wat pompoenpitten.
    De dip die ik gebruikt heb, is zelfgemaakte gebakken sambal.

    14 februari 2022 at 17:28
  • reageer