Vegan bapao

Wist je dat je bapao’s vrij gemakkelijk zelf kunt maken? Ik probeerde het uit en lekker dat ze zijn!

Ingrediënten voor 4 stuks
2 cm. verse gember
1 teentje knoflook
olie, om in te bakken
175 gram plantaardig gehakt *
2 eetlepels ketjap manis
125 gram zelfrijzend bakmeel
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel bakpoeder
100 ml. plantaardige melk
chilisaus

* het vegetarische gehakt van de Aldi is vegan en ook bij AH kun je terecht voor een plantaardige versie van het merk Tivall.

Benodigdheden
stoommandje *
bakpapier **

* deze kun je bij verschillende winkels kopen, zoals Dille en Kamille. Je kunt een metalen stoommand gebruiken of kiezen voor een bamboe versie. Ik kocht zelf een bamboe stoommand bij Amazing Oriental, waar ze heel voordelig geprijsd zijn. Kijk hier voor een overzicht.
** om te voorkomen dat de bapao blijft plakken aan de stoommand, gebruik je een velletje bakpapier. Je kunt deze zelf op maat knippen en er wat gaatjes in maken met bijvoorbeeld een perforator: dit is belangrijk omdat het papier anders de stoom blokkeert. Je kunt ook kant en klare op maat gesneden bakpapiertjes kopen met gaatjes er in: ook deze kocht ik per 500 stuks heel voordelig bij Amazing Oriental.

Bereidingswijze
Schil en rasp de gember. Pers de knoflook met een knoflookpers. Verhit wat olie in een wok of koekenpan en bak het gehakt. Voeg na een paar minuten de knoflook, gember en ketjap toe en breng op smaak met peper en zout. Bak een minuut of 5 en schep regelmatig om. Meng het zelfrijzend bakmeel, zout, bakpoeder en de melk tot een plakkerig deeg. Bestuif je handen met meel om het deeg een paar minuten te kneden. Vorm er vervolgens 4 gelijke balletjes van. Duw met je duim een kuipje van de balletjes en vul ieder balletje met wat van het gehaktmengsel, ongeveer 1 1/2 eetlepel. Knijp het deeg weer dicht en draai er mooie ronde balletjes van. Breng in een pan een laagje water aan de kook. Leg een velletje bakpapier in de stoommand en zorg dat de onderkant van de mand het water niet raakt. Leg de balletjes in het mandje, ze mogen elkaar niet raken, dus waarschijnlijk moet je ze in meerdere keren gaar stomen. Doe het deksel er op en laat 15-20 minuten stomen. Schenk af en toe wat water bij met een gieter. Serveer de bapao met chilisaus.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Jolanda

    Ik kom dit recept nu pas tegen, maar oeh – die wil ik! Was ik een tijd lang heel gek op. Zo uit de vriezer, een minuutje in de magnetron.
    Dus vandaar mijn vraag: kun je deze ook invriezen en zo ja, hoe lang moeten ze dan in de magnetron?

    18 januari 2023 at 16:02
  • reageer