Salted caramel squares (vegan!)

Zout brengt zoete smaken naar boven. Wist je bijvoorbeeld dat een heel klein snufje zout in je chocolademelk het nóg lekkerder maakt? Voor mij was het nieuw, tot ik het jaren geleden in de serie Modern Family zag. En sindsdien ben ik er op gaan letten en inderdaad: zout werkt bij zoet als smaakversterker. Zo ook in deze caramel op basis van dadels. So fingerlickin’ good! Deze verrukkelijke vierkantjes zijn prima te bewaren in de vriezer, als ze niet in één keer opgaan tenminste.

Ingrediënten
bodem

200 gram fijngemalen havermout
100 gram fijngemalen amandelen
50 ml. kokosolie, gesmolten
snufje zout
1/2 tsp vanille extract
caramel
350 gram medjool dadels, ontpit
2 tbsp/30 ml. plantaardige melk
2 tbsp/30 ml. kokosolie, gesmolten
snufje zout
1/2 tsp vanille extract
chocolade laag
100 ml. kokosolie, gesmolten
7 tbsp cacaopoeder
5 tbsp/75 ml. maple syrup
1/4 tsp vanille extract
snufje zout

Bereidingswijze
Bekleed een vierkant bakblik van 25 cm. x 25 cm. met bakpapier. Meng de ingrediënten in een kom. Stort het mengsel in het bakblik en druk goed aan met je vingers. Zet  het in de vriezer terwijl je de volgende laag maakt. Doe de ingrediënten voor de caramel laag in een keukenmachine en meng tot het een gladde stuctuur. Schraap wanneer nodig tussendoor met een spatel de zijkanten van de keukenmachine. Giet de caramel over de bodem in het bakblik en zet minimaal 30 minuten in de vriezer. Maak de chocolade laag door de ingrediënten met elkaar te mengen. Giet dit over de caramel laag en laat een minuut of 10 hard worden in de vriezer. Snij in stukken en bewaar in de koelkast of vriezer in een afsluitbare bewaardoos. Bestrooi naar smaak met een beetje extra gemalen zeezout.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer