Omega-3: een essentieel vetzuur voor iedereen – wat het is en welke vorm ik gebruik

Omega-3 is een essentieel vetzuur ongeacht je leefstijl, niet alleen voor veganisten. Het is namelijk een stof die je lichaam zelf niet (tot nauwelijks) kan aanmaken en die je dus uit voeding of suppletie dient te halen. In dit artikel vertel ik je er meer over en laat ik je zien welke vorm van Omega-3 mijn voorkeur heeft.

Omega-3

Omega-3 is een onverzadigd en essentieel vetzuur. Er bestaan 3 soorten:

  • ALA (alfa-linoleenzuur) – helpt bij het cholesterolgehalte in het bloed in stand te houden en draagt bij aan een normale groei en ontwikkeling van kinderen. Dit komt vooral voor in lijnzaad, lijnzaadolie, chiazaad, walnoten, hennepzaad en sojabonen.
  • DHA (docosahexaeenzuur) – is belangrijk voor de conditie van de hersenen en het gezichtsvermogen. Daarnaast zorgt het voor een normale ontwikkeling van de ogen en hersenen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. DHA komt vooral voor in vette zis zoals zalm, biologisch vlees, eieren en zuivel.
  • EPA (eicosapentaeenzuur) – is samen met DHA gunstig voor het hart, de bloeddruk en de triglyceridengehalten in het bloed. EPA komt vooral voor in dierlijke producten zoals vette vis en schaal- en schelpdieren. En sommige algensoorten bevatten EPA.

Milieu- en diervriendelijke algenolie

Omega-3 wordt ook wel visolie genoemd, omdat het vetzuren bevat die ook gewonnen worden uit vissen en schelpdieren. Om visolie te produceren is veel vis nodig waarbij de oceanen uitgeput worden. Er is echter een net zo’n effectieve plantaardige bron beschikbaar, namelijk algen. De vegan Omega-3 wordt hieruit gewonnen en die zijn van nature rijk aan DHA en EPA, deze algen maken deze vetzuren zelf aan.

Eén ton life’s TM OMEGA algenolie bespaart maar liefst 60 ton wild gevangen vis. Het is daarmee een veel milieu- en diervriendelijkere manier! De vissen hebben we dus helemaal niet nodig omdat de Omega-3 direct uit de algen wordt gehaald. Daarnaast kent het productieproces voor de vegan Omega-3 een minimale Co2 uitstoot.

Afbeelding: Vitakruid

Aanbevolen dagelijkse dosis

De Gezondheidsraad adviseert een dagelijkse inname van 450 mg aan Omega-3 vetzuren per dag. Dit komt overeen met twee keer vette vis eten per week, maar er zijn maar weinig mensen die dit halen en als veganist loop je natuurlijk sowieso een verhoogd risico op een tekort. Dan is Omega-3 in de vorm van supplement een ideale oplossing: zo weet je zeker dat je voldoende binnenkrijgt.

Wat ik slik en waarom

Vorig jaar heb ik op basis van het advies van een orthomoleculair therapeut van Vitakruid mijn vitamine routine aangepast. Daarbij is gekeken wat ik als veganist nodig heb en hoeveel. Ook is er rekening gehouden met andere factoren zoals mijn beroep en of ik veel buiten kom bijvoorbeeld. Lees hier meer over dat proces! En ben je nu zelf ook benieuwd naar het advies dat bij jou en jouw levensstijl past? Doe dan de gratis en vrijblijvende vitaminetest van Vitakruid! Na het invullen van de test kun je ook nog gerichtere vragen stellen aan het team met orthomoleculair therapeuten.

Omega-3 als onderdeel van mijn vitamine routine

Omega-3 maakte uiteraard onderdeel van mijn vernieuwde vitamine routine en wel in de vorm van vegan Omega-3 algenolie druppels. Op dat moment had Vitakruid nog geen veganistische omega-3 capsules in het assortiment. Gelukkig zijn die er sinds kort wel: de Vegan Omega-3 1000 TG capsules en deze hebben dan ook absoluut mijn voorkeur, omdat je zo de smaak van algenolie niet proeft! Bovendien bevatten deze capsules in tegenstelling tot de druppels niet alleen DHA maar ook EPA vetzuren.

Dit zijn in het kort de voor- en nadelen van beide vormen van vegan Omega-3:

Vegan Omega-3 algenolie druppels Vegan Omega-3 1000 TG capsules
+ ideaal voor mensen die moeite hebben om capsules te slikken + hebben geen algenolie smaak
+ zijn te doseren naar eigen wens + bevatten DHA en EPA vetzuren
– hebben een smaak van algenolie
– bevatten uitsluitend DHA vetzuren

Dagelijks een capsule

Ik ben dus van de druppels overgestapt naar de capsule en slik er 1 per dag. Ik vind het echt een vooruitgang: wel de voordelen van de algenolie maar niet de smaak ervan!

Meer lezen?

Wil je meer lezen over Omega-3, visolie en algenolie? Bekijk dan de onderstaande interessante blogs van Vitakruid.

Omega-3 rijke voeding

Omega-3 komt ook voor in bepaalde voeding zoals chiazaad en walnoten. Bekijk hieronder 3 heerlijke recepten die ik heb gemaakt met Omega-3 rijke ingrediënten!

Taco bowl met walnoten-zwarte bonen gehakt – recept

Brownies op basis van kidneybonen – recept

Chia pudding met havermout – recept

Wil je nog iets weten?

Heb je nog een vraag over Omega-3? Stel ‘m hieronder in de reacties of leg je vraag voor aan de orthomoleculair therapeuten van Vitakruid!

Dit artikel is in samenwerking met Vitakruid tot stand gekomen.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

4 reacties

  • Reply Jolanda

    In je artikel zeg je dat iemand 450 gram omega 3 vetzuren per dag moet binnen krijgen. Dat lijkt me wel heel veel 😳
    Moet het niet eerder milligram of zelfs microgram zijn?
    Groetjes!

    12 juni 2022 at 14:58
    • Reply Suzanne

      Hi Jolanda, dank je voor je oplettendheid: dit was inderdaad een foutje!

      12 juni 2022 at 19:21
  • Reply Simone

    Ik ben nav jouw posts ook overgestapt op Vitakruid. Ik heb eerst de test gedaan en daarna (bijna alle) aanbevolen supplementen besteld. Ik gebruik nu de druppels Omega 3, maar het is fijn om te weten dat er ook capsules zijn.

    14 juni 2022 at 12:08
    • Reply Suzanne

      Wat leuk om te lezen Simone!

      14 juni 2022 at 12:29

    reageer