Kokos havermout kletskoppen

Kletskoppen heten in het Engels lace cookies. Wist ik niet, tot ik het recept voor deze heerlijke dunne krokante koekjes tegenkwam. Wat heerlijk, lijkt veel op de kletskoppen uit de winkel, maar dan vegan en op basis van havermout en kokos. Ze zijn alleen een beetje groot uit gevallen, daarom haalde ik er maar zes uit deze batch ‘deeg’, het had minstens het dubbele aantal kunnen zijn. Doet niets af aan de smaak, want ze zijn echt onwijs lekker.

Aanrader!

Kokos havermout kletskoppen

Ingrediënten
1/2 cup/45 gram havermout
1/2 cup/45 gram havermout meel of gewoon meel
1/4 cup/50 gram rietsuiker
1/4 cup/25 gram geraspte kokos
1/4 tsp/1 gram baking powder
1/4/2 gram tsp zout
1/4 tsp/1/2 – 1 gram kaneel
1/8 tsp/ongeveer 1/4 gram nootmuskaat
1/4 cup/60 ml. gesmolten kokosolie
2tbsp/30 ml. maple syrup
1 tsp/5 ml. vanille extract

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng het havermout meel, havermout, rietsuiker, geraspte kokos, baking powder, zout, kaneel en nootmuskaat.

Meng de kokosolie, maple syrup en vanille extract in een apart schaaltje en voeg dan toe aan het droge mengsel en roer door.

Pak een klein beetje deeg en druk dit in een serveer ring of ronde koekjesvorm. Druk het stevig aan en verwijder de ring. Ik legde er een stukje bakpapier overheen en rolde het nog wat platter met een deegroller. Hoe meer je het uitrolt, hoe dunner de kletskop zal zijn.

Herhaal dit met de rest van het deeg, afhankelijk van de grootte van de koekjes en het formaat bakblik zul je de koekjes in meerdere partijen moeten bakken. Het bakken gaat wel snel, zo’n 5 minuten. Hou de koekjes tijdens het bakken goed in de gaten, ze verbranden snel!

Laat de koekjes wanneer ze uit de oven komen een paar minuten afkoelen op het bakblik. Verplaats ze daarna voorzichtig met een spatel naar een taartrooster** en laat ze afkoelen. Bestrooi eventueel met wat extra geraspte kokos.

Bewaar in een goed afgesloten koekblik of vershouddoos.

*havermout meel maakte ik door havermout heel fijn te malen in de keukenmachine.
**zo’n rooster koop je voor een paar euro bij winkels als Wibra, Xenos of Action.

Kokos havermout kletskoppen

Kokos havermout kletskoppen

Kokos havermout kletskoppen

Kokos havermout kletskoppen

Kokos havermout kletskoppen

Kokos havermout kletskoppen

Kokos havermout kletskoppen

Kokos havermout kletskoppen

Kokos havermout kletskoppen

Op basis van dit recept.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

8 reacties

  • Reply Sanne

    Ah Suzanne, deze koekjes zien er super goed uit!
    Lekker knapperig, en heerlijke ingrediënten :D. Die komt op m’n lijstje. Ik word zo blij van je blog!
    Liefs

    2 maart 2015 at 20:59
    • Reply Suzanne

      Wat een lieve reactie dank je wel, you made my day. 🙂

      2 maart 2015 at 23:13
  • Reply Simone

    De koekjes zien er goed uit! Die ga ik ook een keertje maken 🙂

    2 maart 2015 at 22:35
    • Reply Suzanne

      Leuk, hoop dat ze je smaken! 🙂

      2 maart 2015 at 23:13
  • Reply Winny

    Heerlijk, ik ben dol op koekjes bakken. Dt is mijn nieuwste hobby in de keuken :). Smaakt heerlijk, je hebt een flinke trommel vol en scheelt weer een hoop plastic afval.

    3 maart 2015 at 08:07
  • Reply Alise

    Mmmmmmm…….dit receptje ga ik snel maken, samen met mijn zoontje van 2,5
    Hij vindt het zo leuk om samen met mamma in de keuken te staan en te helpen…..

    Gr. Alise en Jesse James

    3 maart 2015 at 13:24
  • Reply Gertrude

    Ik heb ze vanmorgen gebakken, m’n dochter en de kleinkindjes kwamen gezellig langs, ze zijn heerlijk! Vielen goed in de smaak. Ik heb 2/3 roomboter en 1/3 kokosolie gebruikt en een handvol gehakte walnoten erdoor gedaan. Verrukkelijk, fijn recept! Miste alleen de duur van het bakken in de oven in het recept, of heb ik niet goed gelezen?

    15 maart 2019 at 13:28
    • Reply Suzanne

      Goed om te horen! De duur is ongeveer 5 minuten, staat in de tekst, maar wel erbij blijven want het gaat heel snel. 🙂

      15 maart 2019 at 13:42

    reageer