Bananensplit op 2 manieren

Ik maakte twee heerlijke veganistische versies van het bekende Amerikaanse dessert bananensplit! De ene is gemaakt met ijs van bevroren banaan en de andere met vegan vanille ijs uit de winkel.

De eerste versie is een wat meer verantwoorde versie waarvan het ijs gemaakt is van niets anders dan banaan. De caramel-chocolade saus is op basis van dadels en de slagroom is gemaakt van kokosmelk. Zalig!

Afdrukken

Bananensplit versie 1

Van te voren voorbereiden:

  • rijpe banaan in stukken invriezen
  • zet een blik kokosmelk (geen light!) minimaal een nacht in de koelkast.
  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 1 portie 1x
Scale

Ingrediënten

caramel-chocolade saus

  • 10 dadels
  • 2 eetlepels tahin, zie notities
  • 200 ml. kokosmelk, zie notities
  • 1 eetlepel cacaopoeder

Bereidingswijze

  • Week de dadels voor 20 minuten in een bakje met heet water zodat ze zacht worden.
  • Meng de bevroren banaan met een scheutje plantaardige melk in een krachtige blender of keukenmachine tot het de structuur van roomijs heeft.
  • Wanneer het bananenijs te zacht/vloeibaar is geworden, zet het dan even terug in de vriezer.
  • Giet de dadels af.
  • Maak de caramel-chocolade saus door alle ingrediënten te mengen tot een saus in een blender of keukenmachine.
  • Verwijder de schil van de banaan en snij in de lengte doormidden.
  • Leg de beide helften op een langwerpige schaal of bord.
  • Schep twee bollen bananenijs tussen de bananenhelften. Schep kokosslagroom tussen de twee bollen in.
  • Verdeel de caramel-chocolade saus, fijngehakte hazelnoten en kokosschaafsel erover en serveer.

Notities

  • Tahin is sesampasta. Zelf gebruik ik het liefste de tahin van Sebahat die je in de meeste supermarkten kunt kopen, zoals bij Jumbo.
  • Voor deze caramelsaus gebruikte ik een kartonnen pakje van het huismerk van Albert Heijn met inhoud van 200 ml.
  • Je hebt maar een beetje van de caramelsaus nodig, halveer als je wil de hoeveelheden, maar je zult zien dat het heel lekker is: doe het in een afgesloten pot en bewaar het enkele dagen in de koelkast. Heerlijk over pannenkoeken en andere toetjes!

En de tweede versie bestaat uit vegan vanille ijs van Alpro, plantaardige slagroom uit spuitbus van Albert Heijn, Speculoos koekjes en een chocoladesaus gemaakt van kokosolie en cacaopoeder.

Afdrukken

Bananensplit op 2 manieren

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • 1 banaan
  • 2 bollen vegan vanille ijs zoals van Alpro
  • veganistische slagroom, zoals deze plantaardige topping van Albert Heijn
  • 2 Lotus Speculoos koekjes
  • 1 eetlepel gesmolten en afgekoelde kokosolie
  • 1 eetlepel cacaopoeder

Bereidingswijze

  • Verwijder de schil van de banaan, snij in de lengte doormidden en leg beide helften tegenover elkaar in een langewerpige schaal of op een bord.
  • Schep twee bollen vanille ijs en een bol slagroom en leg deze tussen de bananenhelften.
  • Meng de kokosolie met de cacaopoeder tot een saus.
  • Verkruimel de Speculoos koekjes en verdeel deze over de bananensplit.
  • Verdeel als laatste met behulp van een vork de chocoladesaus er over en serveer.
  • De chocoladesaus wordt hard en knapperig, zoals ze dat in Amerika Magic Shell noemen.
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer