Tteokbokki: Koreaanse rijstcakes

Het Koreaanse gerecht tteobokki zag ik zo vaak voorbij komen in YouTube mukbang video’s, dat wilde ik nu ook echt eens proberen! Wat het is, hoe je het maakt en hoe het smaakt lees je in dit artikel!

Mukbang video’s

Mocht je het fenomeen nog niet kennen: het woord mukbang is een mengeling van de Koreaanse woorden voor eten: muk-ja en voor uitzenden: bang-song. Het ontstond in 2010 in Zuid-Korea en is inmiddels een wereldwijd begrip. Mukbang zijn video’s waarin mensen zichzelf opnemen tijdens het eten. En dat eten kan van alles zijn.In veel video’s is het geluid ook zeer belangrijk en valt het vaak samen met ASMR, wat ook een type video is waarin geluid een hoofdrol speelt. Mukbang video’s zijn dan ook niet geschikt wanneer je niet tegen smakken en dat soort geluiden kunt! Bekende mukbang kanalen op YouTube zijn die van Nikocado Avocado en Stephanie Soo.

Tteobokki in mukbang video’s

Ik had nog nooit van het gerecht tteobokki gehoord tot ik het voorbij zag komen bij een aantal YouTubers die ik volg zoals deze twee dames die overigens niet veganistisch zijn:

Tteobokki

Tteobokki is een populair Koreaans streetfood gerecht, met als belangrijkste ingrediënten tteok (rijstcakes), de pittige rode-peper pasta gouchujang en rode chili vlokken.

De rice cakes worden gemaakt van een  deeg van water en (kleef)rijstmeel en ze lijken qua uiterlijk op pasta. Ze zijn chewy en smaken naar rijst. Je hebt ze in verschillende versies en de variant die ik heb gebruikt vind je in de koeling bij de toko en hoef je alleen even in heet water te laten weken.

Ik vind ze erg lekker en een leuke afwisseling van pasta en rijst! Er bestaan allerlei versies van dit gerecht, waarvan rabokki het bekendste is: dat zijn de rijstcakes met de rode-peper pasta en instant noodles. Daarnaast wordt het getopt met van alles zoals lenteuitjes en sesamzaad.

Enoki

Ik heb aan deze versie enoki paddenstoelen toegevoegd. Deze wordt ook wel een fluweelpootje genoemd. De enoki is verkrijgbaar in de Aziatische supermarkt.

Afdrukken

Tteokbokki: Koreaanse rijstcakes

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 - 6 personen 1x
Scale

Ingrediënten

  • 500 gram rice cake sticks
  • 1 liter groentebouillon
  • 75 gram Gochujang pasta
  • 1 eetlepel rode chili vlokken
  • 1 eetlepel zoetmiddel naar keuze zoals agavesiroop of suiker
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
  • 2 stronken enoki paddenstoelen, verkrijgbaar in de Aziatische supermarkt

Bereidingswijze

  • Week de rice cake sticks in heet water voor een minuut of 5 en giet ze af.
  • Doe de groentebouillon in een grote pan en voeg de pasta, chilivlokken, zoetmiddel en sojasaus toe en roer goed door.
  • Laat een minuut of 5 zachtjes koken zodat het wat dikker wordt.
  • Snij de ruwe onderkant van de enoki paddenstoelen en spoel ze af onder koud water. Droog met een schone theedoek.
  • Voeg de rice cake sticks, lente ui en enoki paddenstoelen toe en verwarm 5 minuten mee.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer