Hoe ik foto’s maak met mijn smartphone + tips

Hoe ik foto's maak met mijn smartphone + tips

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Dat geldt hier op wat eet je dan wel natuurlijk zeker. Ik wil laten zien dat vega en vegan eten hartstikke lekker is en omdat ik dat alleen kan laten zien, is het belangrijk dat wat ik wil laten zien overkomt op mijn foto’s. Daarom vind ik goede foto’s maken van alles wat ik maak heel belangrijk. Ik ben absoluut geen pro en gelukkig hoef je dat tegenwoordig ook helemaal niet te zijn: met een smartphone kom je een heel eind! Ik laat je in dit artikel zien hoe ik mijn foto’s maak en waarmee. Ook geef ik je enkele tips! 

Dure camera’s vs smartphone

Omdat mijn foto’s alleen op schermen te zien zijn (computers, tablets, telefoons) vind ik dat ik genoeg heb aan mijn smartphone. Het is natuurlijk een ander verhaal wanneer jouw foto’s ook afgedrukt gaan worden voor in een blad of aan de muur bijvoorbeeld. Dan loop je tegen resolutie aan en andere technische zaken. Daar heb ik dus niet mee te maken en focus me op hoe het plaatje er uit ziet op Instagram bijvoorbeeld. Ik heb twee jaar geleden wel een camera gekocht omdat ik wat professioneler om wilde gaan met mijn blog. Maar in alle eerlijkheid: ik kwam er snel van terug. Who was I kidding.

Hoe ik foto's maak met mijn smartphone + tips

Ik vind het maar een gesleep naar blog events met zo’n kwetsbaar toestel en kan er gewoon niet zo natuurlijk mee omgaan als met de camera op mijn telefoon. (Lees: ik vind lezen over de instellingen en al die ingewikkelde termen oersaai en wil er geen tijd voor maken om me er in te verdiepen.) Wie weet komt het ooit nog eens. Maar voor nu red ik me prima met mijn smartphone!

Steeds betere camera’s op smartphones

De camera er op wordt ook met iedere nieuwe versie die uitgebracht bovendien steeds weer een stukje beter. Dat bleek wel tijdens de lancering van de nieuwe Samsung S9 die binnenkort uit komt waarbij onthuld werd welke nieuwe features dit toestel allemaal heeft gekregen. Het meest boeiende aan de nieuwe features van de Samsung S9 vind ik het dubbele diafragma waardoor je mooie foto’s in donker en licht kan maken, en de nieuwe augmented reality functie! Bijvoorbeeld de AR Emoji waarbij de camera je gezicht verandert in een emoji en zo een unieke versie van jezelf creëert. Of de Super Slow-mo: de camera zet de tijd bijna stil, dat lijkt me zo tof om met de katten uit te proberen wanneer ze ergens vanaf springen bijvoorbeeld.

Compositie

Maar goed, volgens mij is het wel zo dat het daarnaast ook belangrijk is dat je gevoel hebt voor compositie: een oog hebben om dat in beeld te brengen wat interessant is. Kleine trucjes die je foto’s net wat spannender maken. Zoals de bananenbrood donuts, die ik ook gewoon op een bordje had  kunnen leggen en dan hop: klik. Ik heb de foto’s wat interessanter gemaakt door er een magazine bij te leggen en een kop koffie. De focus gaat wel uit naar de donut: die staat er helemaal op. Hier wil je toch je tanden in zetten, of niet soms? 🙂

Maar feit blijft, ik ben geen professional. Ik maak foto’s zoals ik denk dat het object (in het geval hierboven de donut) er op zijn best uit komt te zien. Al eerder liet ik 5 foto’s zien waar ik best trots op ben die ik met mijn mobiele telefoon heb gemaakt. Geen pro, maar ik heb wel een heleboel tips en trucs opgedaan door de jaren heen die mijn fotografie hebben verbeterd. Ik wil ze graag met je delen!

Natuurlijk licht
Ik heb geïnvesteerd in een studiolampenset zodat ik ook foto’s kan maken zonder daglicht, zoals de foto’s in dit artikel die ik ‘s avonds maakte. Ik gebruik deze echter het liefst zo min mogelijk, want er gaat niets boven natuurlijk daglicht!

Hoe ik foto's maak met mijn smartphone + tips

Probeer dan ook altijd een plek te zoeken waar je de beste inval van daglicht hebt. In mijn geval is dat mijn bureau die direct naast het raam staat. Het bureau zelf is wit wat ook handig is.

Reflectie
Om schaduwen te verminderen én om geen storende achtergrond (in mijn geval de beeldschermen op mijn bureau) te vermijden, kun je gebruik maken van een groot wit oppervlak waarbij licht wordt weerkaatst en direct licht wordt verzacht. Dit kan een groot stuk foam zijn, een groot vel dik papier of zoals ik vaak in zet: een heel goedkoop wit canvas dat ik voor een paar euro bij de Action kocht. Licht in gewicht en doet gewoon wat het moet doen.

Hoe ik foto's maak met mijn smartphone + tips

Achtergronden

Maak een foto spannend door er een mooie en passende achtergrond in te verwerken, dit werkt vooral goed bij zogenaamde flatlays: foto’s die je neemt van bovenaf. Een voorbeeld is dit gerecht met noodles, waar ik een Aziatische krant onder legde. Deze kranten kun je trouwens gratis krijgen bij Aziatische supermarkten zoals Amazing Oriental, je vindt ze na de kassa.

Hoe ik foto's maak met mijn smartphone + tips

Of ga op zoek naar mooie tijdschriften die je kunt inzetten als achtergrond. De Aziatische die je hieronder op de foto ziet heb ik bij de kringloop gekocht!

Hoe ik foto's maak met mijn smartphone + tips

Naast kranten kun je ook gebruik maken van cadeaupapier: bij winkels als Xenos en Söstrene Grene kun je vaak heel mooie prints vinden.

Hoe ik foto's maak met mijn smartphone + tips

Ook placemats en servetten kunnen een prima achtergrond zijn voor foto’s!

Hoe ik foto's maak met mijn smartphone + tips

Evenals theedoeken en servetten.

Hoe ik foto's maak met mijn smartphone + tips

Tap to focus

Soms wil je één bepaald gedeelte van de foto scherp in beeld brengen en mag de rest van de foto juist wat waziger. Gebruik dan de tap to focus functie die tegenwoordig zo’n beetje iedere smartphone camera wel heeft: tik op het gedeelte dat je scherp wilt hebben en voilá!

Belichting regelen (met iPhone)

Wil je je foto lichter of juist donkerder maken? Dat kan voordat je je foto neemt. Let wel: dit is een iPhone feature. Het heet Exposure control en met deze functie kun je foto lichter of juist donkerder maken als je een foto maakt. Hoe krijg je deze functie? Tik één keer op je scherm voordat je een foto wilt maken en je krijgt een zonnetje te zien. Schuif hem naar boven voor een lichtere foto of naar beneden voor een donkere foto.

Wit en ruimte

Vooral op Instagram doen foto’s waarbij wat wit is vrijgelaten het goed. Het oogt minder druk en de focus komt zo ook meer op het object van de foto te liggen.

Raster

Zet het raster aan: dit kan via de instellingen van de camera van je telefoon. Zo krijg je voor je een foto maakt een raster in beeld te zien waarbij je ziet waar het midden is én het helpt scheef gemaakte foto’s te voorkomen!

Hoe ik foto's maak met mijn smartphone + tips

Nabewerken in apps

Je kunt je foto’s met allerlei apps bewerken. Populaire apps zijn Afterlight, A Color Story en VSCO. Eén van mijn persoonlijke favorieten is de app Snapseed.

iPhone

Ik heb zelf al jaren een iPhone waar ik fijne foto’s mee maak. Toch zou het zomaar kunnen dat de Samsung Galaxy S9 mijn volgende telefoon wordt, zodat ik nog betere foto’s kan maken en vooral vanwege die toffe nieuwe functies!

Heb jij ook tips op het gebied van foto’s maken met je smartphone? Laat ze achter in de reacties hieronder!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met T-Mobile.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer