Je verjaardag vieren als vegan

Deze maand vierden Fabien en ik onze verjaardag, hij was begin augustus jarig en ik morgen. Maar hoe doe je dat dan als vegan, je verjaardag (of een andere feestelijkheid) vieren? Haal je vlees in huis voor je gasten of zet je alleen vegan hapjes op tafel? Ik laat het je in dit artikel zien hoe wij dat hebben gedaan! 

Vegan party food

Tja, hoe doe je dat? Dit was de eerste keer dat ik mijn verjaardag vierde als vegan, want vorig jaar hadden we onze verjaardagen overgeslagen. Het kan best een tweestrijd zijn. Ik vind het prima wanneer Fabien een stukje vlees voor zichzelf maakt, maar zelf hapjes maken voor anderen met vlees en vis? Ik moet er niet aan denken. Maar om nu je gasten verplicht alleen vegan voor te zetten, valt misschien niet bij iedereen in goede aarde en ook: ík kies ervoor om veganistisch te leven, ik wil anderen nergens toe dwingen. Aan de andere kant, het is ons huis, ons feestje: snacken wat de pot schaft! Je ziet: het kan echt een dilemma zijn.

Familie

Gelukkig bleek een poosje geleden al dat onze familie heel open staat voor mijn vegan lifestyle. Tijdens een barbecue feest zorgde ik voor het grootste gedeelte van het eten en hapjes. En iedereen was heel erg enthousiast en heeft gesmuld, zoals je hier toen al kon lezen! Daarom wist ik dat in dit geval onze familie ook bij verjaardagen het geen probleem zou zijn wanneer er alleen vegan lekkers op tafel komt.

Mijn tips en aanraders

Ik laat je hieronder mijn tips zien om het voor iedereen leuk en vooral lekker te houden tijdens een verjaardagsfeest. En ook enkele tips die je kunnen helpen bij de voorbereiding!

Uitnodiging

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om iedereen uit te nodigen. Doe dit op tijd en liefst ruim van te voren. In samenwerking met Kaartje2go mocht ik een uitnodiging voor ons verjaardagsfeest ontwerpen en versturen naar onze gasten. Tegenwoordig nodigt iedereen elkaar steeds vaker uit via een appje of sms. Maar nu besefte ik weer dat deze manier toch het leukste blijft: via de ouderwetse post!

Het maken van de kaart is super simpel. Je maakt een account bij Kaartje2go, klikt door naar de pagina met uitnodigingen en dan kies je vervolgens een kaart. In dit geval een uitnodiging voor een verjaardagfeest en je kunt vervolgens alles naar wens aanpassen. Je kunt ze via de website versturen naar je gasten maar ook eerst naar jezelf laten versturen met enveloppen erbij. Ik vind handgeschreven adressen op de enveloppen dan net even wat persoonlijker. En dan vervolgens zelf op de post doen! Ik vind onze kaart zo leuk geworden!

Wat gaat er in als koek?

Goed, de uitnodigingen zijn de deur uit. Nu is het belangrijk om goed te plannen: hoeveel gasten verwacht je? En wat ga je maken? Wat staat er standaard op tafel op de meeste Hollandse verjaardagen? Koffie en taart en daarna kaas, worst, chips en misschien warme hapjes. Moet je dan écht vlees op tafel zetten? Nee. Haal voor wie jouw vegan taart écht niet wil proberen koeken in huis, die accidentally vegan zijn maar wel hartstikke lekker. Neem bijvoorbeeld LU Robuuste chocolate chip cookies, Punselie stroopkoeken, Oreo’s, glutenvrije en vegan Oreo’s van het huismerk van AH en vegan stroopwafels die je bij onder andere Ekoplaza kunt kopen. Dat zijn koeken die de meeste mensen al kennen en hartstikke lekker vinden. Vertel er vooral niet bij dat ze vegan zijn voor het verstokte ik-ben-geen-konijn-volk en je zult zien: dat gaat er in als, juist. Koek.

Deze zijn er dus voor iedereen die jouw vegan baksels niet zit zitten. Alhoewel, zullen die er als het er op aan komt zijn? Ik bedoel, wie kan onderstaande taarten nou weerstaan die ik heb gemaakt voor onze verjaardag?

Deze vegan appeltaart was echt een groot succes. Mijn vader gaf deze als cijfer een 12. En hij zegt het ook echt heel eerlijk wanneer hij iets niet lekker vindt. Grote aanrader dus.

Verder maakte ik deze Oreo cheesecake. Zo onwijs lekker. Vervang de gewone Oreo’s door de glutenvrije en eveneens glutenvrije Oreo’s van het huismerk van Albert Heijn voor  gasten met een gluten intolerantie.

Koffiemelk

Dat is een lastige: voor je gasten die koffie met koffiemelk drinken zou ik persoonlijk wel een flesje in huis halen. Maar bied ze vooral ook een koffie met Oatly havermelk aan om te proberen. Bij mij is iedereen die dat drinkt om. Echt. Ik heb dus ook geen koffiemelkpoeder meer standaard in de kast staan voor gasten die koffiemelk gebruiken. Everybody loves Oatly havermelk!

Hapjes

Na de koffie, taart en koekjes is het natuurlijk tijd voor snacks! En ook hier: zorg dat de ik-ben-geen-konijn-en-moet-dat-gekke-hippie-voedsel-van-je-niet-mensen vertrouwd lekkers op tafel zien staan. Chips bijvoorbeeld. Want hee, wie houdt er nou niet van chips? Hoewel veel soorten vegan zijn, zijn veel soorten dat ook niet. Melk in paprika chips bijvoorbeeld, je verwacht het niet! Een handige pagina om hiervoor te checken vind ik zelf deze Vegan Wiki pagina. Daar wordt alles heel actief bijgehouden en zie je in één oogopslag welke chips (of andere productgroep) vegan zijn. Chippies en zoutjes die het vast heel goed zullen doen op je feestje: naturel chips, paprika chips van Croky, Bolletje zoute Pepsels, cocktail borrelnootjes van Albert Heijn en Jumbo en Pom-bär chips, je weet wel: die zoutjes in de vorm van beertjes.

Ik koos voor ons feestje voor naturel chips (altijd goed) en heel lekkere chipjes die ik bij Ekoplaza kocht:

Lay’s naturel chips, Trafa hummus chips paprika en kikkererwtenchips met rozemarijn.

Klassiekers, maar dan vegan

Voor dit feestje heb ik gekozen voor een aantal klassiekers die ik van huis uit ken als party food. Zaterdagavond was gewoon geen zaterdagavond bij ons thuis vroeger zonder toastjes met filet Americain en eiersalade. Dat hoorde gewoon zo. Dus maakte ik ze nu anno 2018 ook maar dan vegan en echt: minstens zo lekker. Iedereen heeft ervan gesmuld! Beide salades kun je makkelijk al een dag van te voren maken. Des te lekkerder ze smaken zelfs.

Filet Americain

Ingrediënten

6 rijstwafels
1 klein blikje tomatenpuree
2 x de inhoud van het blikje tomatenpuree gevuld met water
1 eetlepel olijfolie
1/2 theelepel uienpoeder
1/2 theelepel paprikapoeder
mespuntje nootmuskaat
1 1/2 – 2 eetlepels vegan mayonaise
1 eetlepel sojasaus
versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

Verkruimel de rijstwafels en meng de overige ingrediënten erdoor.  Voeg eventueel nog wat water of vegan mayonaise toe. Smeer de filet Americain op toastjes en garneer eventueel met fijngesnipperde ui.

Eiersalade

Ingrediënten

  • blok tofu naturel
  • 1 cup/200 gram vegan mayonaise
  • 2-3 teaspoons/10-15 ml. sriracha saus
  • 2 tablespoons/30 ml. dijon mosterd
  • kurkuma poeder, hoeveelheid naar smaak
  • kerrie poeder, hoeveelheid naar smaak
  • kala namak, hoeveelheid naar smaak (je hebt maar een heel klein beetje nodig)
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper

Tips

  • Vegan mayonaise is verkrijgbaar bij bio supermarkten, maar ook gewoon in de supermarkt: de Mayolijn van Remia. Deze mayonaise is plantaardig en glutenvrij.
  • Sriracha saus is een hete chilisaus en is onder verschillende merken verkrijgbaar. Ook dit product kun je gewoon in de supermarkt kopen, zoals deze variant.
  • Kala namak wordt ook wel zwart zout genoemd. Dit wordt veel in de Indiase keuken gebruikt en heeft een zwavelachtige geur die aan ei doet denken. Je kunt dit bij Aziatische supermarkten, toko’s, Ekoplaza en online kopen. Lees er hier meer over.

Bereidingswijze

  • Laat het blok tofu goed uitlekken. Plaats het daarna tussen twee borden en zet er iets zwaars op en zet in de koelkast. Laat het minimaal een half uur staan zodat het water er uit trekt.
  • Meng de mayonaise met de sriracha saus en mosterd.  Voeg de kurkuma, kerriepoeder en kala namak toe en roer goed door. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout.
  • Snij het blok tofu in kleine blokjes en prak deze fijn met een vork en meng met de overige ingrediënten. Bewaar in een afsluitbare doos in de koelkast.

Balletjes in pindasaus

Deze balletjes waren een groot succes!

Ze zijn van het merk Vegafit, zijn te koop bij Albert Heijn en volgens iedereen, inclusief mijzelf heel lekker en ‘net echt’. Het is handig om de balletjes van te voren al te bakken in de koekenpan, zodat je ze later alleen even hoeft te verwarmen samen met de pindasaus. Cocktailprikkertjes er in en smullen maar.

Het recept voor de pindasaus:

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie, om in te bakken
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gram pindakaas met nootjes
  • 150 ml. kokosmelk
  • 125 ml. water
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel sambal oelek

Bereidingswijze

Snij de knoflook fijn en bak een minuutje in wat olie in een pan. Voeg de overige ingrediënten toe en roer goed door en verwarm een minuutje.

Rauwkost met hummus

En tenslotte een grote schaal vol gezonde en verantwoorde groenten met hummus. Ik had deze op tafel gezet voor degenen die aan de lijn wilden denken. En je zult zien dat ook mensen die daar niet op letten hier van zullen pakken, zeker met een lekkere dip als hummus is het uitnodigend om er van te genieten! Ik koos voor deze schaal voor komkommer, cherrytomaatjes, worteltjes, bleekselderij en rode paprika met een bak hummus.

Dranken

Wat betreft dranken hielden we het bij frisdrank en wijn. Wist je dat veel wijnen en bier niet vegan zijn? Tijdens het klaringsproces worden stoffen gebruikt die vaak dierlijk zijn, zoals vislijm en gelatine. Om te checken welke alcoholische dranken wel vegan zijn verwijs ik je weer graag naar de Vegan Wiki pagina’s hierover, waar je door kunt klikken naar wijn en bier.

Ik hoop dat je het leuk vond om te zien wat wij op tafel hebben gezet tijdens onze verjaardag. Loop jij hier als vegan ook tegen aan? Wat serveer jij op feestjes en verjaardagen? Haal je vlees en vis in huis of serveer je alleen vegan lekkernijen? Ik ben heel benieuwd, laat het weten hieronder in een reactie!

Dit artikel is in samenwerking met Kaartje2go tot stand gekomen. 

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

9 reacties

  • Reply Mevrouw Marloes

    Alles ziet er zo heerlijk uit! Vooral die Oreocheesecake. Ik eet bijna dagelijks de filet americain van de Vegetarische Slager op brood, maar ik wil dat beleg ook graag eens zelf maken. Ga ik eens proberen 🙂

    29 augustus 2018 at 20:46
  • Reply Tifa

    Hele leuke hapjes allemaal! Ben niet vegan maar wil minder dierlijke producten eten en deze hapjes lijken mij erg lekker. Ik ga ze ook een keer proberen, bedankt voor het delen 🙂

    30 augustus 2018 at 13:03
  • Reply Rianne

    Je dilemma is zo herkenbaar. Ook wij hebben dit jaar voor de eerste keer een vegan verjaardag gevierd. En wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om dit geheel vegan te doen, vanuit het standpunt het is ons huis en onze overtuiging, dat moeten ze maar begrijpen. Wij accepteren ook dat er wel vlees en kaas op tafel staat bij hen thuis, dus vind ik dat zij ook mogen accepteren dat wij dat in ons huis juist niet doen. En ik moet er inderdaad ook niet aan denken om zelf vlees en kaashapjes te maken. Ik had rijstevlaai (recept van renmeisje) gemaakt en naturelcake (recept van martine van vegetus voor kant en klaar pak cakemix) en brownies. Verder had ik augurkjes met boterhamworst van de vegetarische slager, diverse chips, kruidige notenmix, borrelnootjes, afbakstokbrood met kruidenboter (wajangmargarine met zakje kruidenpoeder erdoor) en filet americain en paté van de vegetarische slager, komkommer en tomaatjes. Voor bij mijn ouders had ik van de plantaardige burgers van de AH balletjes gedraaid met mexicaanse en italiaanse kruiden erdoor en pindasaus erbij. Iedereen heeft er eigenlijk wel van genoten, op een aantal echte verstokte vleeseters na (alhoewel die vroeger met kaas en worst op tafel ook niets pakten en altijd wel iets te zeuren hadden 🙂 Dus die tel ik eigenlijk niet mee haha 😀

    30 augustus 2018 at 17:43
  • Reply Rosina

    Vanavond heb ik vrienden over de vloer. Ik heb de havermelk in huis geslagen voor een lekkere cappuchino. Meestal haal ik gewone melk voor hen maar ik ga nu niks zeggen en kijken of het opvalt. Bedankt voor de tip!

    1 september 2018 at 17:29
    • Reply Suzanne

      En, hoe heeft het uitgepakt? 🙂

      1 september 2018 at 23:22
  • Reply Sharon

    Bedankt voor deze tips! De sojasaus in de Filet Americain, is dat zoete sojasaus? Of de andere variant?

    11 februari 2019 at 12:09
    • Reply Suzanne

      Graag gedaan! Ik gebruik de zoute sojasaus.

      11 februari 2019 at 12:16
      • Reply Sharon

        Dank je wel Suzanne!!!

        16 februari 2019 at 19:14
  • Reply Linda

    Ah kijk, dit zocht ik. Eenvoudige, lekkere en niet te vegan voor de vleeseters 😉 Ik denk dat ik alle recepten ga gebruiken!

    27 december 2019 at 17:03
  • reageer