8 tips waar je geld mee kunt besparen

Hoe veel of hoe weinig je er ook van hebt: je kunt je geld maar één keer uitgeven. En dan wel het liefst zo veel mogelijk aan leuke dingen natuurlijk. Ik geef je in dit artikel een achttal tips die, hoe klein ze ook zijn je veel geld kunnen besparen op lange termijn. Alle beetjes helpen!

TIP 1 – GROW YOUR OWN
Wist je dat je ook zonder groene vingers en tuin al aardig wat kunt verbouwen in je eigen keuken? Echt waar! Zo zou je technisch gezien nog maar één bosje lenteuitjes hoeven kopen en één stronk bleekselderij. Wanneer je het goed aanpakt, kun je die heel eenvoudig oneindig verdubbelen. Dit geldt ook voor andere groenten zoals avocado maar ook basilicum en munt. Ik laat je hieronder een paar voorbeelden zien.

Bleekselderij
Heel simpel: snij de onderkant van een stronk bleekselderij en zet dit in een bakje met water. Zorg dat het kontje bleekselderij net niet onder water staat. Zet het bakje op een plek waar het veel zonlicht krijgt en al snel groeien er nieuwe stengels bleekselderij uit!

Bosuitjes
Dit werkt net zo: snij de onderkant van de stengels bosui er af, met de wortels er nog aan. Zet deze als bloemen in een glaasje water en al snel zul je nieuwe bosui zien groeien! Ik heb momenteel bleekselderij en bosuitjes in een kweekkasje staan zoals je op de foto kunt zien, maar dit hoeft niet. Ik vind het vooral gezellig staan op deze manier. 🙂

Basilicum en munt
Hier schreef ik al eerder over. Oneindig veel kopjes muntthee en verse basilicum om pesto mee te maken, in salades te verwerken en over je pizza’s en pasta’s te doen. Cadeautjes van moeder natuur! Bekijk de korte video hieronder die ik er over maakte.

TIP 2 – EETBAAR AFVAL
Naast dat je sommige groenten en fruit opnieuw kunt laten groeien, kun je ook bepaalde ingrediënten gebruiken die je normaal weg zou gooien. Sinaasappelschillen bijvoorbeeld: daar kun je heerlijk snoep mee maken, kijk maar naar deze gesuikerde sinaasappelschillen waarbij je als bonus een lekkere sinaasappelsiroop maakt.

En met het goedje aquafaba, oftewel het vocht uit een blik kikkererwten dat je normaal wegspoelt kun je werkelijk van alles maken. Van mayonaise en ailoli (recept volgt) tot meringues!

TIP 3 – PLAN VOORUIT
Zeker wanneer je weet dat je een drukke (werk) week voor de boeg hebt, is het verstandig om een weekmenu te maken vooraf. Wat ga je welke dag eten? Daar kun je vervolgens op inkopen. Ik zette 5 supersimpele vegan maaltijden op een rij, waarbij je binnen een kwartier een lekker gerecht op tafel zet. Wees realistisch: na een lange dag werken wil je ook vast niet langer dan dat kwartier in de keuken staan.

Je bespaart hiermee impulsaankopen wanneer je hongerig en zonder plan bij de supermarkt aankomt en voor een veel te dure (en vaak ongezonde) kant en klare maaltijd of pizza kiest uit gemak.

TIP 4 – LEG JE VASTE LASTEN EENS ONDER DE LOEP
Het kan je op jaarbasis een aardig bedrag schelen: kijk eens of je huidige verzekeringen en vaste lasten ergens anders lager kunnen. Onderzoek wijst uit dat wanneer je bijvoorbeeld overstapt naar en andere energieleverancier je dit al gauw een besparing van € 250,00 op kan leveren! Ik weet wel leukere dingen die je met dat bedrag kunt doen en jij vast ook! Op Easyswitch kun je met een paar klikken al vergelijken bij welke energieleverancier je de laagste kosten hebt. Geen gedoe: overstappen is gratis! Ga nu energie vergelijken op Easyswitch.

TIP 5 – PIMP JE MEUBELS
Een mooi voorbeeld van hoe een kleine aanpassing je een grote nieuwe aankoop kan besparen: net op het moment dat mijn vriend overwogen om een kast weg te doen voor een nieuw exemplaar, kreeg ik een aanbod van een bedrijf dat stickers maakt voor op onder andere meubels. Ineens kreeg de kast, die wegviel tegen de nu witte muur een heel andere look: klik hier om te zien hoe dat ging. Zo’n meubelsticker, een likje verf, een nieuw stofje: kijk eens verder naar de mogelijkheden voor je een meubelstuk de deur uit doet.

TIP 6 – STAP OVER OP EEN E-READER
Ik ken een aantal mensen die de zelfde afkeer van e-readers hebben die ik ooit had. Ik hoor mezelf nog stellig zeggen: “nee hoor, geen e-reader voor mij. Ik wil een boek vóelen, ik wil het papier ruiken!”. Ik ben daar heel hard op terug gekomen. Een heel enkele keer koop ik nog een paperback, maar negen van de tien keer kies ik tegenwoordig voor een digitale versie van een boek dat ik wil lezen. Het bespaart je geld, omdat de e-book versies in de meeste gevallen vele malen goedkoper zijn dan die van papier. Logisch ook: er hoeft geen inkt en papier gebruikt te worden. Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor een soort Netflix voor boeken, zo biedt Bol een e-book abonnement aan waarbij je onbeperkt kunt lezen uit geselecteerde titels (nieuw en oud) voor € 9,99 per maand. Je bent met een e-reader dus ook nog veel milieuvriendelijker bezig! Nog een voordeel: je draagt met gemak honderden boeken bij je in je tas. Nooit meer vervelen tijdens het wachten in wachtkamers, op de bus of in een lange rij!

Nog wel dit: je kunt ervoor kiezen om boeken te lezen op een tablet, als je die hebt. Deed ik ook: het enige dat ik nog wil lezen op mijn iPad zijn tijdschriften. Lange stukken tekst op een tablet doe ik mijn ogen niet meer aan: ze raken snel vermoeid. Ik heb om boeken te lezen jaren geleden alweer geïnvesteerd in de Aura van het merk Kobo en ben daar nog altijd heel erg blij mee. Deze e-reader is heel prettig voor je ogen en daarnaast kun je zelfs in de zon ermee lezen dankzij het speciale scherm dat niet weerkaatst, wat je wel hebt met een tablet. Ook wordt het scherm verlicht zodat je in het donker kunt  lezen. Ik raad deze e-reader dan ook van harte aan. Deze e-reader werd trouwens door de Consumentenbond uitgeroepen tot Beste Koop in oktober 2016.

TIP 7 – NIKS MIS MET TWEEDEHANDS
Door mijn vriend leerde ik de wereld van de kringloop en tweedehands winkels kennen. Ik had letterlijk er nog nooit een voet binnen gezet en nu kom ik er zo graag! Ik heb er inmiddels al heel wat bordjes, glazen, schaaltjes en andere ‘schatten’ vandaan. One man’s trash in another man’s treasure: ik vind weinig zo leuk dan op mijn gemak rondsnuffelen op zoek naar leuke spulletjes. Je moet even over het idee heen dat het van een wildvreemde is geweest. Even goed schoonmaken en het is weer als nieuw, in de meeste gevallen. Ik heb nog niet zo héél veel kringlopen en tweedehands winkels gezien, maar mijn favorieten in mijn regio Rotterdam/Rijnmond zijn:

Kringloop Rijswijk aan de Verrijn Stuartlaan 32. Dit is een grote kringloop waar een apart gedeelte bestaat uit vintage: je kunt er de apartste dingen tegen komen. Van oude uniformen tot prachtige antieke bureaus en van telefoontoestellen tot vooroorlogse boeken. Zelf kom ik er vooral voor het gedeelte met de lange rijen uitgestalde borden, kopjes en andere keukenwaar. Ik heb er al heel wat mooie spulletjes gekocht. Aan de kassa wordt ter plekke een prijsje gemaakt. Ik ben daar in nog nooit teleurgesteld: altijd een koopje!

Tony’s Garage Sale op loopafstand van metrostation Blaak in hartje Rotterdam aan de Burgermeester van Walsumweg 528. Hier kun je je lol op als je van vintage houdt: veel unieke meubels, objecten en schoenen en kleding. Ook hier kom ik echter vooral voor de keukenspulletjes: ik heb er al wat mooie koekblikken gekocht en een aantal schalen en borden. Altijd leuk om even rond te neuzen!

Snuffelmarkt in Blijdorp van mij mag deze markt veel vaker worden gehouden: nu kun je ‘m een paar keer jaar bezoeken aan de Statenweg in de Rotterdamse wijk Blijdorp. De toegang is gratis tot de vele kramen vol tweedehands waar waar altijd wat leuks te vinden is. Zo kocht ik er laatst een paar supertoffe knalrode Nikes in heel goede staat voor maar € 2,50. Even in de wasmachine en ze zijn als nieuw!

TIP 8 – SPAAR ZEGELTJES
Kleine moeite, gratis spul of zelfs gratis euro’s. Zo spaar ik zegeltjes van het huismerk koffie dat ik meestal koop. Bij een volle kaart krijg ik dan een gratis pak koffie! Het enige dat je hoeft te doen is zegeltjes te sparen. Zo loont het ook om koopzegels te sparen. Nu ik tegenwoordig meestal gebruik maak van zelfscan vergeet ik het meestal, maar met zo’n zegelboekje spaar je ongemerkt een leuk bedrag bij elkaar en je krijgt een paar euro erbij wanneer je een vol boekje inlevert. Alle beetjes helpen!

Wat is jouw beste geld besparingstip?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Easyswitch.nl

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Debora

    Voor boeken kies ik toch nog liever voor de bieb dan voor een E-reader. De meeste boeken lees ik maar 1 x en veel informatieve boeken die ik wel in de kast heb staan kan ik nog niet vinden voor de E-reader.

    11 juli 2017 at 11:21
  • reageer