Knoflook: weetjes en trucs

Voor veel gerechten vormt het de eerste stap: knoflook in de pan fruiten. Deze familie van de ui is populair:

  • gooi knoflook niet weg wanneer er groene uitlopers uit groeien. Snij deze weg, want het smaakt bitter. De rest van de knoflook is nog prima!
  • wanneer knoflook in contact komt met citroen of andere zure ingrediënten, bestaat de kans dat het blauw uitslaat. Dit kan echter geen kwaad!
  • in tegenstelling tot ui gaan je ogen niet tranen van knoflook.
  • knoflook behoort niet tot de kruiden of specerijen. Officieel is het een groentesoort!
  • het eten van knoflook zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en het werkt bloeddrukverlagend.

  • zelf heb ik het nog niet geprobeerd, maar het schijnt dat een splinter als vanzelf uit je huid trekt nadat je er wat knoflook op legt en het vervolgens afdekt met een pleister. Het proberen waard!
  • bewaar knoflook buiten de koelkast. Knoflook houdt niet van kou, daar kan het van gaan schimmelen en ontspruiten. Ook neemt de smaak af bij kou.
  • het beste bewaar je knoflook in zijn geheel op een donkere, goed geventileerde plek. Wanneer je een bol eenmaal geopend hebt, zullen de teentjes sneller uitdrogen.
  • om knoflook luchtjes te verwijderen van je handen, wrijf je je handen in met een schijfje citroen. Of wrijf stevig met je handen over een roestvrij metalen oppervlak.

Snel de schilletjes van knoflooktenen verwijderen? Stop ze in een pot met deksel. Schud de pot krachtig heen en weer gedurende ongeveer 30 seconden. En zie daar: de schilletjes zijn los van de teentjes! In de video hieronder kun je zien hoe makkelijk dat gaat.

Naast de verse variant kun je knoflook ook in andere vormen gebruiken in de keuken. Ik zet hieronder 4 van mijn persoonlijke favorieten op een rijtje:

  1. gebakken knoflookstukjes: deze kleine krokante gebakken stukjes knoflook geven een lekkere crunchy bite zoals gebakken uitjes dat doen, bijvoorbeeld over een hotdog of over nasi. Ik kocht dit potje in de Aziatische supermarkt
  2. gebakken knoflook: hetzelfde als de vorige, maar dan in heel dunne plakjes gesneden. Lekker over de maaltijd of door een salade als pittige smaakmaker.
  3. knoflookpoeder: deze gebruik ik onder andere om een vegan versie van Parmezaanse kaas te maken.
  4. gedroogde knoflookstukjes: krokante knoflookvlokken, vol smaak. Je kunt ze met de molen fijnmalen, maar ook zo over je gerecht strooien.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Merel

    Leuk artikel! Het is echt een wonderspul eigenlijk he, zo gezond 🙂 Dat van de luchtjes verwijderen van je handen met citroen wist ik niet, hele handige tip. Fijne dag! Liefs, Merel

    17 augustus 2017 at 08:54
  • reageer