Vegan mayonaise: uit de winkel en zelfgemaakt

Er komen tegenwoordig steeds meer nieuwe soorten veganistische mayonaise bij in de supermarkt. Welke er zoal zijn en hoe ze smaken lees je in het artikel. Ook laat ik je zien hoe makkelijk het is om zelf mayonaise te maken!

Veganistische mayonaise

Dat was eerst wel anders: de veganistische mayonaises die er waren, stonden helemaal apart. Ver weg bij de gewone mayonaise tussen de reform artikelen. De soorten die ik probeerde toen ik net veganist was vond ik ronduit smerig, ook die uit de biologische supermarkt vond ik zó vies. Tot ik Remia Mayolijn probeerde. Die stond ineens gewoon tussen de andere mayonaises: een grote pot met het vegan logo. Wat een heerlijke volle romige mayo! Sindsdien is deze mijn favoriet. Het verschil tussen gewone en vegan mayonaise is trouwens dat er voor de gewone mayonaise eigeel wordt gebruikt.

Groeiend assortiment

Steeds meer merken hebben door dat er vraag is naar veganistische varianten van producten. Zo ook de mayonaise fabrikanten! Dit zijn momenteel de bekendste (en naar mijn mening lekkerste) alternatieven voor gewone mayonaise in de supermarkt:

Remia Mayolijn 100% plantaardig

Deze mayonaise is heel lekker vol en romig. Ook is het een voordelige mayonaise: een pot met inhoud van 500 ml. kost gemiddeld € 1,33.

Ingrediënten: water, raapolie 30%, azijn, suiker, gemodificeerd zetmeel (mais en aardappel), mosterd (water, mosterdzaden, azijn, specerijen), zout, aardappeleiwit, natuurlijk aroma, voedingszuur: melkzuur, conserveermiddel: kaliumsorbaat, antioxidant: E385, kleurstof: caroteen.

Remia Like!Mayo

Inmiddels is er een tweede plantaardige mayonaise bij gekomen van Remia: De Like!Mayo, deze is allergenenvrij, wat inhoudt dat het naast plantaardig en dus ei-vrij ook glutenvrij en lactose-vrij is. Deze is wel wat duurder, een pot met inhoud van 350 ml. kost gemiddeld. € 1,94.

Ingrediënten: zonnebloemolie 70%, water, azijn, suiker, balsamico azijn, gemodificeerd aardappelzetmeel, zout, natuurlijk aroma, voedingszuur: citroenzuur, kleurstof: natuurlijke caroteen, antioxidant: E385.

Hellmann’s vegan mayonaise

Voordat ik veganist werd nam ik regelmatig de mayonaise van Hellmann’s. Het heeft een aparte smaak waar je van moet houden. Het heeft een heel stevige structuur en is anders dan de reguliere mayonaise soorten. Ik vind ‘m dus erg lekker en was heel blij toen ik er onlangs achter kwam dat de vegan versie opgenomen is in het assortiment bij Albert Heijn. Een pot met inhoud van 270 gram kost € 2,99. Prijzig, maar voor af en toe: het waard!

Ingrediënten: raapzaadolie, water, azijn, suiker, zout, gemodificeerd maïszetmeel, natuurlijk aroma (bevat MOSTERD), geconcentreerd citroensap, antioxidant E385, kleurstof: paprika-extract.

Jean Bâton vegan mayo

Deze mayonaise is iets zuurder dan de twee hierboven en neigt meer naar mayonaise zoals je die veel in België tegenkomt. De samenstelling van deze mayonaise is een tijd geleden aangepast. Ik vond ‘m daardoor niet lekker en vreemd van structuur. Vond jij dat ook, geef ‘m dan zeker nog een kans want de mayonaise is nu vele malen lekkerder en steviger en beter van structuur! Deze mayonaise is glutenvrij en kost per pot met inhoud van 235 gram € 1,84. Pluspunt: na gebruik goed schoonmaken en je hebt een fijne voorraadpot!

Ingrediënten: 75% raapzaadolie, water, azijn, suiker, zout, gemodificeerd maïszetmeel, MOSTERDzaad, kruiden en specerijen, antioxidant: E385.

Zelf vegan mayonaise maken

Vegan mayonaise kun je heel eenvoudig zelf maken. Het onderstaande recept bevat aquafaba, oftewel het vocht uit een blik kikkererwten. En nee, daar proef je niets van terug! Meer lezen over aquafaba? Kijk op deze pagina en kijk onderaan voor wat ik er allemaal zoal mee heb gemaakt.

Afdrukken

Vegan mayonaise: uit de winkel en zelfgemaakt

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

1 from 1 review

Voor ongeveer 250 ml.

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 1 tbsp/15 ml. appel cider azijn
  • 1/2 tsp/2,5 ml. mosterd
  • 1/2 tsp zout
  • 3 tbsp/45 ml. aquafaba (vocht uit een blik kikkererwten, op kamertemperatuur)
  • 3/41 cup/180-240 ml. olie met een neutrale smaak

Bereidingswijze

Meng de azijn, mosterd, zout en aquafaba met een staafmixer. Voeg dan beetje bij beetje de olie toe en meng tot het de gewenste dikte heeft. Giet het dan in een schaaltje en zet in de koelkast, waar het nog wat dikker zal worden van structuur.

Kijk voor een alternatief recept voor vegan mayonaise op de website van Allerhande.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

8 reacties

  • Reply Carla

    Ik heb er al zelf gemaakt,redelijk van smaak.De Jean Baton heb ik als eerste vegan mayo gekocht,niet slecht maar ook niet echt wauw vind ik.Op dit moment is de Hellmann’s favoriete vegan mayonaise maar ik ga die van Remia mayolijn ook eens zoeken hier in België.

    20 juli 2019 at 19:25
  • Reply Suus

    Die Hellman’s is volgens mij een sladressing! Ik heb hem zelf ook en kwam er toen achter dat het eigenlijk voor in de sla moest 😉 Maar inderdaad, erg lekker als mayo!

    19 mei 2020 at 08:35
  • Reply Carrie Tresoor

    Beste Suzanne,
    Als je omschrijving van de ingrediënten klopt, dan spijt het me, maar dan is je favoriet; Remi’s Mayolijn niet 100% Vegan.
    Je schrijft namelijk als ingrediënt: voedingszuur: melkzuur,

    Dus het symbool op de pot: 100% Vegan, klopt dan ook niet.

    De andere mayo’s lijken wel Vegan.

    Fijne website heb je. Bedankt!!

    Carrie

    12 oktober 2020 at 10:15
    • Reply Suzanne

      Beste Carrie, melkzuur is ondanks de naam wel vegan. Het heeft niets met melk te maken. De Remia Mayolijn is dus wel degelijk veganistisch. Dank verder voor je compliment!

      12 oktober 2020 at 10:19
      • Reply Angélique Broekman

        Melkzuur is echter wel een probleem als je daar allergisch voor bent.






        5 juni 2021 at 18:30
        • Reply Suzanne

          Jammer dat je het recept dan maar 1 ster geeft.

          6 juni 2021 at 17:17
  • Reply Tanja

    Hallo Suzanne,

    Ik ga dit recept eens proberen. Hoe lang is deze mayo houdbaar?

    11 maart 2021 at 10:35
    • Reply Suzanne

      Leuk Tanja! Hoe lang het precies houdbaar is durf ik niet met zekerheid te zeggen. Ik maak vrij kleine porties, die ongeveer een week meegaan.

      11 maart 2021 at 10:39

    reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star