Van vega naar vegan #1

Het is nu alweer bijna twee en halve maand geleden dat ik de stap maakte van vegetariër naar vegan. Niet bewust, want toen ik er aan begon wist ik niet dat het deze tweede VeganChallenge me zó goed af zou gaan dat ik er niet mee stopte na 30 dagen: ik ging door. De VeganChallenge houdt in dat je 30 dagen lang geen dierlijke producten eet of drinkt en vegan bent. Deze landelijke uitdaging wordt twee maal per jaar gehouden en ik had er vorig jaar in oktober voor het eerst aan mee gedaan. Het ging, maar ik werd daarna direct weer vegetariër. Veganisme voelde als een jas die ik wilde dragen, maar me nog niet helemaal paste. Tot die tweede challenge dus, afgelopen april. In deze serie artikelen laat ik je zien hoe ik het veganisme een permanente plek in mijn leven geef: hoe ik wen aan nieuwe gewoontes, waar ik tegen aan loop en wat ik waar mee vervang. Dit om wellicht andere mensen te inspireren die de stap ook ‘ooit’ willen maken, maar niet goed weten hoe. Of misschien breng ik er jou, als mede newly vegan of wellicht zelfs doorgewinterde veganist mee op ideetjes. Snel van start nu met het eerste deel!

Updates over mijn belevenissen tijdens de afgelopen VeganChallenge
Allereerst: in april hield ik regelmatig bij hoe het ging, wat ik at, wat ik dronk, wat ik miste en waar ik tegen aan liep. Al die artikelen staan in het overzicht op deze pagina!

Afkicken van kaas
Eén van de dingen die me het lastigste leek, was het stoppen met eten van kaas. Dol was ik op ciabatta’s uit de oven met daarop pesto, tomaat, courgette en natuurlijk mozzarella. Of geraspte kaas over de pasta. Plakken kaas op brood. Al met al ging er behoorlijk wat kaas door heen in mijn leven. En heel gek: ik mis het totaal niet meer inmiddels. Ik vond het ‘afkicken’ van cola light, waar ik sinds januari dit jaar totally clean van ben (want een cola light junk was ik rustig te noemen) lastiger. Echt! Want aan cola light voel ik nu nog een behoefte, waar ik echter wel weerstand tegen kan bieden.

Illustraties: Suzanne den Toom

Aan kaas denk ik amper nog, gelukkig: dat is gewoon uit mijn systeem. Toch wil ik bij sommige gerechten wel een kazige smaak of sensatie, zoals op taco’s en over pasta. En dat lukt ook verbazingwekkend goed. Hoe? Dat laat ik je hieronder zien!

Parmezaanse kaas
Door dit zelfgemaakte goedje op basis van rauwe cashewnoten en edelgistvlokken. Ik maakte ze al eerder toen ik nog vegetariër was, maar dat was puur uit nieuwsgierigheid naar hoe dat zou smaken. Nu is het noodzaak, feitelijk – over-pasta-strooi technisch gezien dan. Het is heel eenvoudig om te maken: gooi alle ingrediënten in een keukenmachine en maal fijn. Bewaar in een pot in de koelkast en maak een nieuwe batch wanneer het op is. Easy cheesy!

Edelgistvlokken
Dit ingrediënt is sowieso een aanrader voor iedere vegan om in de keuken te hebben staan. Deze vlokken hebben een hartige smaak die aan kaas doet denken. Het is een basis voor bijvoorbeeld vegan kaassaus en bovengenoemde Parmezaanse kaas. Je kunt het bij biosupermarkten kopen maar tegenwoordig ook in veel gewone supermarkten. Zo kocht ik het bij Albert Heijn van het merk Bio Today.

Geraspte kaas van Wilmersburger
Ik zal eerlijk zijn: nepkaas komt niet in de verste verte dichtbij ‘the real thing’. Het enige waarvan ik dat wel redelijk vind is de geraspte versie. Lekker op taco’s en over pasta’s. Tot nu toe heb ik alleen de pizzaschmelz geprobeerd van het merk Wilmersburger. Deze kun je onder andere bij de Jumbo kopen. Ik wil die ook zeker nog op een pizza proberen!

Sauzen
Sauzen zoals knoflooksaus en mayonaise zijn heel gemakkelijk zelf te maken. Knoflooksaus bijvoorbeeld maakte ik heel eenvoudig door wat plantaardige yoghurt te mengen met verse knoflook, peterselie en peper en zout. Ook is aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten) ideaal als basis voor bijvoorbeeld aioli.

Pindasaus
Helaas, meestal greep ik naar een heel lazy maar superlekkere kant en klare mix hiervoor: een zakje pindasaus poeder waar alleen wat water bij hoefde van Inproba uit de supermarkt. Heel jammer, daar zit dus weipoeder in. Ik maak nu zelf heel lekkere pindasausjes bijvoorbeeld op basis van pindakaas, plantaardige melk, ketjap/sojasaus en wat chilipoeder. En ja, ik weet dat er kant en klare potten met pindasaus zijn in de supermarkt die vegan zijn, maar die vind ik gewoon niet zo lekker.

Melk
Ik heb ‘m al vaker genoemd en geprezen: de barista havermelk van Oatly. Schuimt perfect en is gewoon lekker. Voor gerechten en baksels gebruik ik meestal de ongezoete sojamelk van Albert Heijn.

Honing
Honing gebruikte ik zelden eigenlijk. Soms door een baksel als zoetmaker en af en toe een kneepje in verse munt thee, waarbij ik honing veel lekkerder vind smaken dan gewone suiker. In plaats van honing neem ik ingrediënten die ik al vaker gebruikte zoals kokosbloesemsuiker en maple syrup.

Lichamelijke veranderingen
Tot zo ver de food-aanpassingen tot nu toe. Ook was ik zelf altijd erg benieuwd of je daar lichamelijk nou veel van merkt: overstappen op veganisme. Nu at ik al vaak vegan en was natuurlijk vegetariër, dus zoveel heeft mijn lichaam ook weer niet hoeven wennen.

Toch merk ik wel een aantal kleine verschillen:

  • makkelijker naar de wc – voor de grotere boodschappen ja. Niet mijn favoriete onderwerp, maar nu we het er toch over hebben: ik heb vrijwel geen last van obstipatie meer. En dat had ik best wel eens!
  • minder last van een opgeblazen gevoel – dat zal vast met voorgaande te maken hebben. Zelf leg ik de link naar zuivel, ik eet en drink nu dus zo’n twee en halve maand geen zaken als melk en kaas meer: kennelijk had dat toch een behoorlijk effect op mijn darmen.
  • minder grote foodbabies – foodbabies? Ja, ken je die uitdrukking niet? Het staat voor een opgeblazen buik nadat je zwaar getafeld hebt. Ik had het soms ook zonder dat ik veel gegeten had. Ook hier weet ik nu vrijwel zeker dat die soms pijnlijk opzette buik, vooral aan het eind van de dag te wijten was aan zuivel.

Tot zo ver deel 1 van mijn switch van vegetariër naar vegan. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen en ben benieuwd naar jouw eventuele ervaringen van de stap als je die gemaakt hebt! Of jouw beren op de weg voor wanneer je vegan zou willen zijn, maar dat om welke reden dan ook niet kan of wil.

Noot: de producten en winkels die ik in deze serie artikelen benoem en laat zien, zijn op geen enkele manier gesponsord. Nu kun je daar normaal in alle artikelen van al 100% van op aan, gesponsord/in samenwerking met of niet: ik vertel je altijd mijn eerlijke mening over producten! <3 Wel kun je hier en daar een affiliate link tegen komen in deze reeks: naar een artikel op Bol.com bijvoorbeeld. Mocht je hier op klikken en het artikel of iets anders aanschaffen, krijg ik daar een klein percentage over. Dat gebruik ik vervolgens weer om wateetjedanwel.nl zo up to date en leuk mogelijk te houden!

Lees hieronder alle delen van deze serie van vega naar vegan.

Van vega naar vegan #1

Van vega naar vegan #1

Het is nu alweer bijna twee en halve maand geleden dat ik de stap maakte van vegetariër naar vegan. Niet bewust, want toen ik er aan begon wist ik niet dat het deze tweede VeganChallenge me zó goed af zou gaan dat ik er niet mee stopte na 30 dagen: ...
Aan het laden...
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

  • Reply Jenn

    Leuk om te lezen! Ik ben zelf nog bezig de stap naar vegetariër te maken en daar voel ik mij al zo veel beter bij. Vegan is mij (nog) een stap te ver, maar zeg nooit nooit, ik heb ook jaren gezegd dat ik het niet zou kunnen om helemaal te stoppen met vlees…

    13 juni 2017 at 12:20
  • Reply Marianne

    Ik ben zelf 3 maanden geleden overgestapt van alleseter naar vegan, in 1x. Daarover schrijf ik zelf ook op min blog. Het was wel een extreme overgang, maar ik had voor mijn gevoel geen andere keus. Deze serie vind ik dus heel interessant, ben benieuwd naar het vervolg!

    23 juni 2017 at 23:26
  • reageer