Van vega naar vegan #1

Het is nu alweer bijna twee en halve maand geleden dat ik de stap maakte van vegetariër naar vegan. Niet bewust, want toen ik er aan begon wist ik niet dat het deze tweede VeganChallenge me zó goed af zou gaan dat ik er niet mee stopte na 30 dagen: ik ging door. De VeganChallenge houdt in dat je 30 dagen lang geen dierlijke producten eet of drinkt en vegan bent. Deze landelijke uitdaging wordt twee maal per jaar gehouden en ik had er vorig jaar in oktober voor het eerst aan mee gedaan. Het ging, maar ik werd daarna direct weer vegetariër. Veganisme voelde als een jas die ik wilde dragen, maar me nog niet helemaal paste. Tot die tweede challenge dus, afgelopen april. In deze serie artikelen laat ik je zien hoe ik het veganisme een permanente plek in mijn leven geef: hoe ik wen aan nieuwe gewoontes, waar ik tegen aan loop en wat ik waar mee vervang. Dit om wellicht andere mensen te inspireren die de stap ook ‘ooit’ willen maken, maar niet goed weten hoe. Of misschien breng ik er jou, als mede newly vegan of wellicht zelfs doorgewinterde veganist mee op ideetjes. Snel van start nu met het eerste deel!

Updates over mijn belevenissen tijdens de afgelopen VeganChallenge
Allereerst: in april hield ik regelmatig bij hoe het ging, wat ik at, wat ik dronk, wat ik miste en waar ik tegen aan liep. Al die artikelen staan in het overzicht op deze pagina!

Afkicken van kaas
Eén van de dingen die me het lastigste leek, was het stoppen met eten van kaas. Dol was ik op ciabatta’s uit de oven met daarop pesto, tomaat, courgette en natuurlijk mozzarella. Of geraspte kaas over de pasta. Plakken kaas op brood. Al met al ging er behoorlijk wat kaas door heen in mijn leven. En heel gek: ik mis het totaal niet meer inmiddels. Ik vond het ‘afkicken’ van cola light, waar ik sinds januari dit jaar totally clean van ben (want een cola light junk was ik rustig te noemen) lastiger. Echt! Want aan cola light voel ik nu nog een behoefte, waar ik echter wel weerstand tegen kan bieden.

Illustraties: Suzanne den Toom

Aan kaas denk ik amper nog, gelukkig: dat is gewoon uit mijn systeem. Toch wil ik bij sommige gerechten wel een kazige smaak of sensatie, zoals op taco’s en over pasta. En dat lukt ook verbazingwekkend goed. Hoe? Dat laat ik je hieronder zien!

Parmezaanse kaas
Door dit zelfgemaakte goedje op basis van rauwe cashewnoten en edelgistvlokken. Ik maakte ze al eerder toen ik nog vegetariër was, maar dat was puur uit nieuwsgierigheid naar hoe dat zou smaken. Nu is het noodzaak, feitelijk – over-pasta-strooi technisch gezien dan. Het is heel eenvoudig om te maken: gooi alle ingrediënten in een keukenmachine en maal fijn. Bewaar in een pot in de koelkast en maak een nieuwe batch wanneer het op is. Easy cheesy!

Edelgistvlokken
Dit ingrediënt is sowieso een aanrader voor iedere vegan om in de keuken te hebben staan. Deze vlokken hebben een hartige smaak die aan kaas doet denken. Het is een basis voor bijvoorbeeld vegan kaassaus en bovengenoemde Parmezaanse kaas. Je kunt het bij biosupermarkten kopen maar tegenwoordig ook in veel gewone supermarkten. Zo kocht ik het bij Albert Heijn van het merk Bio Today.

Geraspte kaas van Wilmersburger
Ik zal eerlijk zijn: nepkaas komt niet in de verste verte dichtbij ‘the real thing’. Het enige waarvan ik dat wel redelijk vind is de geraspte versie. Lekker op taco’s en over pasta’s. Tot nu toe heb ik alleen de pizzaschmelz geprobeerd van het merk Wilmersburger. Deze kun je onder andere bij de Jumbo kopen. Ik wil die ook zeker nog op een pizza proberen!

Sauzen
Sauzen zoals knoflooksaus en mayonaise zijn heel gemakkelijk zelf te maken. Knoflooksaus bijvoorbeeld maakte ik heel eenvoudig door wat plantaardige yoghurt te mengen met verse knoflook, peterselie en peper en zout. Ook is aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten) ideaal als basis voor bijvoorbeeld aioli.

Pindasaus
Helaas, meestal greep ik naar een heel lazy maar superlekkere kant en klare mix hiervoor: een zakje pindasaus poeder waar alleen wat water bij hoefde van Inproba uit de supermarkt. Heel jammer, daar zit dus weipoeder in. Ik maak nu zelf heel lekkere pindasausjes bijvoorbeeld op basis van pindakaas, plantaardige melk, ketjap/sojasaus en wat chilipoeder. En ja, ik weet dat er kant en klare potten met pindasaus zijn in de supermarkt die vegan zijn, maar die vind ik gewoon niet zo lekker.

Melk
Ik heb ‘m al vaker genoemd en geprezen: de barista havermelk van Oatly. Schuimt perfect en is gewoon lekker. Voor gerechten en baksels gebruik ik meestal de ongezoete sojamelk van Albert Heijn.

Honing
Honing gebruikte ik zelden eigenlijk. Soms door een baksel als zoetmaker en af en toe een kneepje in verse munt thee, waarbij ik honing veel lekkerder vind smaken dan gewone suiker. In plaats van honing neem ik ingrediënten die ik al vaker gebruikte zoals kokosbloesemsuiker en maple syrup.

Lichamelijke veranderingen
Tot zo ver de food-aanpassingen tot nu toe. Ook was ik zelf altijd erg benieuwd of je daar lichamelijk nou veel van merkt: overstappen op veganisme. Nu at ik al vaak vegan en was natuurlijk vegetariër, dus zoveel heeft mijn lichaam ook weer niet hoeven wennen.

Toch merk ik wel een aantal kleine verschillen:

  • makkelijker naar de wc – voor de grotere boodschappen ja. Niet mijn favoriete onderwerp, maar nu we het er toch over hebben: ik heb vrijwel geen last van obstipatie meer. En dat had ik best wel eens!
  • minder last van een opgeblazen gevoel – dat zal vast met voorgaande te maken hebben. Zelf leg ik de link naar zuivel, ik eet en drink nu dus zo’n twee en halve maand geen zaken als melk en kaas meer: kennelijk had dat toch een behoorlijk effect op mijn darmen.
  • minder grote foodbabies – foodbabies? Ja, ken je die uitdrukking niet? Het staat voor een opgeblazen buik nadat je zwaar getafeld hebt. Ik had het soms ook zonder dat ik veel gegeten had. Ook hier weet ik nu vrijwel zeker dat die soms pijnlijk opzette buik, vooral aan het eind van de dag te wijten was aan zuivel.

Tot zo ver deel 1 van mijn switch van vegetariër naar vegan. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen en ben benieuwd naar jouw eventuele ervaringen van de stap als je die gemaakt hebt! Of jouw beren op de weg voor wanneer je vegan zou willen zijn, maar dat om welke reden dan ook niet kan of wil.

Noot: de producten en winkels die ik in deze serie artikelen benoem en laat zien, zijn op geen enkele manier gesponsord. Nu kun je daar normaal in alle artikelen van al 100% van op aan, gesponsord/in samenwerking met of niet: ik vertel je altijd mijn eerlijke mening over producten! <3 Wel kun je hier en daar een affiliate link tegen komen in deze reeks: naar een artikel op Bol.com bijvoorbeeld. Mocht je hier op klikken en het artikel of iets anders aanschaffen, krijg ik daar een klein percentage over. Dat gebruik ik vervolgens weer om wateetjedanwel.nl zo up to date en leuk mogelijk te houden!

Lees hieronder alle delen van deze serie van vega naar vegan.

Ingrediënten onder de loep #1: edelgistvlokken a.k.a. NOOCH

Ingrediënten onder de loep #1: edelgistvlokken a.k.a. NOOCH

Grote kans dat je er wel eens van gehoord hebt of het hier op wateetjedanwel.nl voorbij hebt zien komen: edelgistvlokken. Ik geef toe: het klinkt niet direct iets waarvan je denkt 'ja! dat klinkt goed, geef mij er n's wat van!' maar geloof me dat je er de lekkerste dingen ...
Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

In dit derde deel in de serie zelf vegan kaas maken laat ik je zien hoe je een heel snelle versie maakt van een kaas. Het deed me qua smaak denken aan smeerkaas met sambalsmaak, die ik vroeger graag at. Je kunt het ook raspen voor over de pasta of ...
Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Ik ben dol op winkels als Amazing Oriental: in zulke Aziatische supermarkten kan ik rustig een uur rondkijken. Steeds weer kom ik nieuwe producten tegen en vind ik het erg leuk om die uit te proberen. Al heel vaak zag ik ze liggen: plastic zakken met gedroogde soja en soortgelijke ...
Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Sinds ik veganist ben (sinds 1 april dit jaar, no joke) eet ik geen kaas meer. Ik had verwacht dat ik het enórm zou missen. Maar dat valt echt heel erg mee. Eerlijk is eerlijk, ik ben niet gestopt met het eten van broodjes smeltende mozzarella met groenten uit de ...
Zelf vegan kaas maken deel 1: feta

Zelf vegan kaas maken deel 1: feta

Sinds 1 april dit jaar heb ik geen kaas meer gegeten: op die dag begon ik aan de VeganChallenge, wat inhoudt dat je 30 dagen lang geen dierlijke producten eet. Dus ook geen kaas. Omdat die 30 dagen me zo goed bevielen (en beter afgingen dan de eerste keer dat ...
Bijna 5 maanden vegan: een update

Bijna 5 maanden vegan: een update

Op 1 april dit jaar begon ik aan mijn tweede VeganChallenge. Die houdt in dat je 30 dagen plantaardig eet. Geen vlees, geen vis, geen kip maar ook geen boter, melk, eieren, kaas: niets dierlijks. Helemaal vegan dus. Die 30 dagen gingen me zo goed af, dat ik besloot het ...
Mondverzorging

Mondverzorging

Sinds ik op 1 april dit jaar de switch heb gemaakt van vega naar vegan, probeer ik ook zo veel mogelijk op vegan verzorgingsproducten over te stappen. Veel mensen denken, inclusief mezelf vroeger, dat vegan verzorgingsproducten vast heel duur zijn. Dat hoeft niet per se zo te zijn. Maar er zijn ...
Vegan FAQ #2: Hoe vervang je ei?

Vegan FAQ #2: Hoe vervang je ei?

Er kunnen allerlei redenen zijn om geen eieren te eten. Misschien ben je veganist en eet je daarom geen dierlijke producten zoals ei. Of misschien ben je er allergisch voor. Of misschien sta je nu met je iPad aan het aanrecht in de stress: je komt er halverwege het voorbereiden ...
Van vega naar vegan #3

Van vega naar vegan #3

Het derde deel van deze reeks van vega naar vegan. Op 1 april dit jaar heb ik de switch gemaakt van vegetariër naar veganist. Op dat moment wist ik dat nog niet: ik begon toen namelijk aan mijn tweede VeganChallenge. Dat houdt in, dat je 30 dagen lang geen dierlijke ...
Van vega naar vegan #2

Van vega naar vegan #2

Tijd voor deel 2 van deze serie, waarin ik deel hoe het me als newly vegan af gaat. Heb ik een foutje gemaakt, per ongeluk toch melk gedronken of iets gegeten waar ei in zit? Heb ik nog lekkere vegan producten ontdekt of juist iets gekocht dat echt te smerig ...
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

  • Reply Jenn

    Leuk om te lezen! Ik ben zelf nog bezig de stap naar vegetariër te maken en daar voel ik mij al zo veel beter bij. Vegan is mij (nog) een stap te ver, maar zeg nooit nooit, ik heb ook jaren gezegd dat ik het niet zou kunnen om helemaal te stoppen met vlees…

    13 juni 2017 at 12:20
  • Reply Marianne

    Ik ben zelf 3 maanden geleden overgestapt van alleseter naar vegan, in 1x. Daarover schrijf ik zelf ook op min blog. Het was wel een extreme overgang, maar ik had voor mijn gevoel geen andere keus. Deze serie vind ik dus heel interessant, ben benieuwd naar het vervolg!

    23 juni 2017 at 23:26
  • reageer