Katten: do’s and don’ts bij het introduceren van een nieuwe kat

Onlangs hebben we de gok gewaagd door twee nieuwe katten in huis te nemen. Een gok: het is altijd afwachten hoe een al aanwezige kat reageert op een nieuwkomer, laat staan twee. Gelukkig kregen we goede adviezen mee bij het adopteren van Noga en Oreo en in dit artikel vertel ik je wat gewerkt heeft en ook wat je vooral niet moet doen bij het introduceren van een nieuwe kat. 

Per situatie verschillend
Iedere situatie is weer verschillend en ook zeker geldt dat iedere kat weer anders is. Maar de volgende adviezen hebben voor ons gewerkt.

Allereerst
Kijk goed vanuit de kat die al bij je woont: heeft hij/zij wel behoefte aan gezelschap? Sommige katten zijn gewoon niet gemaakt om te leven met soortgenootjes in huis, anderen kwijnen juist weg in hun uppie als enige kat. Bij ons was het Bonbon die in haar eentje overbleef na het overlijden van de andere katten in huis. Bonbon is een nog vrij jonge kat met veel energie en een kat die af en toe naar de anderen trok om te spelen. We schatten in dat zij het leuk zou vinden om een soortgenootje in huis te hebben. Omdat we de ruimte ervoor hebben, besloten we voor een koppel te gaan.

Voorbereiding
Het is een goed idee om al voordat je de nieuwe kat mee naar huis neemt, een Feliway stekker in het stopcontact te steken. Een Feliway stekker is een apparaatje dat een luchtje afgeeft waar katten zich relaxed door voelen:

De feromonen in de vloeistof zijn een exacte kopie van de feromonen die de kat zelf afgeeft bij het met de kop strijken langs objecten. De geurloze feromonen zijn alleen waarneembaar door katten, mensen zullen deze niet opmerken. Deze feromonen kunnen hulp bieden bij problemen als krabben, sproeien, angst, gezinsuitbreiding, verbouwen, verhuizen of een bezoekje aan de dierenarts. Het middel geeft een vertrouwd gevoel, waardoor stresssymptomen zullen afnemen. 

Het is een luchtje dat wij niet ruiken, maar katten dus wel. Het wordt ook vaak gebruikt tijdens de jaarwisseling om huisdieren rustiger te krijgen bij angst voor knallen van vuurwerk. Ik heb van te voren de stekker in het stopcontact gedaan zodat de geur zich goed kon verspreiden.

Take it easy
Bouw het heel rustig op. Een eerste kennismaking kan maar één keer. Zet de kat in de reismand in een aparte kamer met een deur die dicht kan. Laat de al aanwezige kat heel even in de kamer en laat hem of haar aan de reismand ruiken. Zet daarna de kat uit de kamer en doe de deur dicht. Zet het deurtje van de reismand open en laat de nieuwe kat er op zijn of haar eigen initiatief uit komen.

Noga en Oreo kwam op hun eigen tempo uit de reismandjes

Aparte kamer
Een aparte ruimte dus: de bedoeling is dat de katten elkaar wel kunnen horen en ruiken, maar niet kunnen zien. Wij hebben beneden glazen schuifdeuren die we afplakten met papier en kranten. Laat de al aanwezige kat niet afzien door hem of haar op te sluiten, laat alles zoveel mogelijk als het normaal gaat. Aai beide katten en laat ze apart van elkaar aan je handen ruiken. Zo introduceer je al elkaars geurtjes op deze manier. Wrijf ook met een doekje of speeltje langs de vacht van de kat en leg dit in de ruimte bij de andere kat en andersom.

Al aanwezige kat Bonbon met aan de andere kant nieuwelingen Noga en Oreo. Ik hoor en ruik je wel, maar ik zie je niet!

Ruimte verkennen
Sluit de al aanwezige kat even op in een andere ruimte en laat de nieuwe kat de rest van het huis verkennen. Geef hem/haar hierbij alle ruimte, niet opjagen. De nieuwe kat verspreidt zo zijn of haar geur. Zet na een poosje de nieuwe kat weer terug en laat de aanwezige kat weer los.

Laat de nieuwelingen even de ruimte verkennen waar de al aanwezige kat verblijft, die je dan even tijdelijk opsluit

Introductie
Laat de katten voor het eerst bij elkaar. Blijf er bij en ga het liefst tussen ze staan. Probeer je niet met deze ontmoeting te bemoeien, blijf stil en observeer. Grijp natuurlijk wel in wanneer beide katten elkaar in de haren vliegen, maar als het bij wat geblaas blijft, zet je ze weer terug in hun ruimte. Herhaal het de volgende dag weer, tot het helemaal goed gaat. Je kunt ook tijdens deze ontmoetingen de katten afleiden door ze iets lekkers te geven, wel met ruimte tussen elkaar.

Hoe ging het bij ons?
Gelukkig bleef het bij ons bij wat kort blazen naar elkaar. Het duurde een dag of twee tot ze elkaar helemaal leken te accepteren. Wat gesnuffel heen en weer, elkaar speels achterna rennen: wat een geluk!

Bonbon blies van zich af, maar daar bleef het gelukkig bij. Belangrijk is om je er op zo’n moment niet mee te bemoeien!

Bonbon en Oreo bijna tegen elkaar aan na enkele dagen

Bonbon en Oreo

En al snel lagen ze ook met zijn drietjes op de bank!

Ik zie twee heel grote denkbeeldige vraagtekens boven de koppies op links en rechts ? #cats

Een bericht gedeeld door Suzanne den Toom (@yesireallydoneedallthesecats) op

Niet altijd een succes
Helaas kan het ook gewoonweg niet klikken. Ik heb dat zelf jaren geleden meegemaakt en dat is heel verdrietig, voor iedereen. De kat in kwestie liet zo merken dat hij hier niet wilde zijn bij de andere katten door overal te sproeien en te plassen. Wat ik ook probeerde, zelfs advies inwinnen van een kattengedragdeskundige en alle tips opvolgen: niets hielp. Uiteindelijk heb ik de kat teruggebracht naar het asiel en moest ik toegeven dat het niet ging werken. Hij kreeg kort erna gelukkig een nieuw baasje voor zich alleen, want dat was duidelijk een kat die geen soortgenootjes wenste om mee te leven onder één dak.

Wij hebben dus het geluk gehad dat het klikte onderling. Heb jij hier wel eens mee te maken gehad? Hoe is het bij jou verlopen? En heb je nog aanvullende tips of juist don’ts?

VOLG BONBON, OREO EN NOGA OP INSTAGRAM!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply Linda

    Wat super dat het zo goed verlopen is, je hoort zo vaak andere dingen. Vind het heel,erg fijn voor je, ze zien ee supee schattig uit.
    Cleo kwam vanuit een huis waar nog een kat was, maar ze waren al maanden aan het vechten vandaar dat ze nu hier is. Ze heeft vreselijk moeten wennen en heeft 6 dagen lopen miauwen. Feliway heeft mij ook geholpen al had ik dat helaas niet gelijk in huis. Nu is het een heerlijk, lief ontspannen poesje, maar ik ben echt de wanhoop nabij geweest, dat miauwen ging dag en nacht door, ik wist niet meer hoe ik haar blij kon maken.
    Hoop dat Noga snel weer beter is,

    1 november 2017 at 00:56
    • Reply Suzanne

      Wat mooi dat Cleo bij jou echt een gouden mandje heeft gevonden! En lief van je, Noga is gelukkig weer helemaal de oude inmiddels!

      1 november 2017 at 10:04

    reageer