Ik doe mee met de #75 Hard Challenge

#75 hard challenge, 75hardchallenge, Andy Frisella

Op maandag 4 juli ga ik starten met een hele toffe uitdaging: de #75hardchallenge! Volg je me langer, dan weet je misschien nog dat ik deze challenge in 2020 ook ben aangegaan. Ik heb er zin in ben zo gemotiveerd! Ik dit artikel lees je wat de 75 Hard Challenge inhoudt en hoe ik me er op voorbereid!

Wat is de 75 Hard Challenge?

De 75 Hard Challenge is bedacht door Andy Frisella. Deze succesvolle zakenman heeft dit concept ontwikkeld met als doel om in 75 dagen tijd fitter en sterker te worden. Het is een uitdaging die zowel fysiek als mentaal is en voor de duidelijkheid: het is géén fitness of afval challenge, maar echt om lekkerder in je vel te zitten. Je bouwt een flinke dosis disclipline op, want je moet dagelijks 5 taken voldoen en dat 75 aaneengesloten dagen. Geen cheatday, geen excuses. Ga je een dag de fout in, of voltooi je niet alle 5 taken? Terug naar dag 1 en opnieuw beginnen en ja: ook op dag 75.

Dit zijn de 5 taken die je iedere dag moet voltooien: 

 1. Iedere dag 2 x 45 minuten sporten waarvan minimaal 1 keer buiten, ongeacht het weer. Wandelen is ook prima! Zolang je maar 2 x 45 minuten beweegt.
 2. Iedere dag voldoende water drinken – edit: via de website van 75 Hard Challenge kun je zien hoeveel. Ik ga het niet vermelden om goedbedoelde waarschuwingen/kritische berichtjes voor te zijn, alles wat ik erover kwijt wil is dat ik mij er prima bij voel, het zeker niet té veel is en het verdeeld is over de hele dag!
 3. Zoals hij zelf zegt ‘pick a diet and stick to it’, kies een eetwijze en hou je er aan. Daarnaast is alcohol verboden tijdens de hele challenge. Let op: pick a diet betekent niet een dieet: kies een manier van eten waar jij je goed bij voelt. Ik ga mijn gezonde verstand gebruiken en omdat ik al veganistisch leef, dit een beetje van dag tot dag bekijken. Waar het op neer komt: gezond verstand dus, zo veel mogelijk gezond en onbewerkt, plantbased whole food, etc.
 4. Lees elke dag 10 pagina’s uit een non-fictie boek waar je iets aan zult hebben, zoals een boek op zakelijk gebied of persoonlijke groei.
 5. Maak iedere dag een foto van jezelf.

Opnieuw

Ik deed deze challenge dus eerder, twee keer zelfs. En dat tijdens de hittegolf die me (als herfst- en wintermens) compleet uit het veld sloeg. De zomer van 2020 was de op vijf na warmste sinds 1901, dus was het een goeie timing? Misschien niet de beste. Maar ik kijk toch terug op een periode waarin ik heel intensief met de challenge bezig was en me met de dag beter en fitter begon te voelen. Ik stopte er voortijdig mee maar wist: dit ga ik op een dag nog een keer doen. En die dag is nu in zicht: op maandag 4 juli om precies te zijn! En ik ga er gewoon heel zelfverzekerd van uit dat ik de 75 Hard Challenge deze keer in één keer ga volbrengen. Bam! Mijn einddatum is dan zaterdag 17 september. Ik ben er aan toe en heb er zin in. Het is een pittige challenge, zowel fysiek als mentaal, maar ik ga ervoor.

Valkuilen

Het grote voordeel van dat ik het eerder aanging is dat ik nu heel goed in kaart heb wat mijn valkuilen zijn en wat ik kan doen om het me makkelijker te maken. Tijdens de challenge zal het lijstje daarvan vast aangevuld worden met punten die ik me dan pas realiseer, maar voor nu ga ik dit anders doen/doen om valkuilen te voorkomen:

 • weekmenu’s maken – hier ga ik vast ter plekke van afwijken, maar het zal wel heel erg helpen om een goedgevulde koelkast en vriezer te hebben en een grof plan van de maaltijden en snacks die ik wil eten. Ik ga geen specifieke eetwijze volgen aangezien ik al veganistisch leef, maar de ongezonde processed foods tot een minimum beperken. Eigenlijk gewoonweg: mijn gezonde verstand gebruiken. Zo veel mogelijk groente en fruit, zoveel mogelijk zelfgemaakt en zo veel mogelijk gezonde keuzes maken. Ik ga niet letten op calorieën, daar draait het bij deze challenge gelukkig ook totaal niet om. Ik ga mijn lichaam geven wat het nodig heeft en ontwijken waar ik mijn lichaam geen plezier mee doe. Suiker is er zo een, met mate geen probleem maar wanneer ik teveel suiker eet merk ik dat direct, dan krijg ik uitslag en jeuk. Luisteren naar mijn lichaam dus!
 • veel meer delen – jullie (mijn lezers, mijn volgers op social media) zijn een grote stok achter de deur. Ik ga dan ook deze keer veel meer delen dan voorheen. Korte updates in de vorm van een TikTok filmpje (volg je me daar al?), een weekoverzicht hier op de website met details over wat ik heb gegeten, hoe ik me voel, of ik verschillen merk aan mijn lichaam, enzovoort). En natuurlijk tips en no go’s die ik ontdek tijdens de challenge. Ik heb me de afgelopen periode volledig ondergedompeld in de wereld van 75 Hard Challenge en mijn notities puilen uit van dingen die ik wil proberen!
 • vitamines – ik heb advies gevraagd aan Vitakruid (ik ben sinds kort ambassadeur van dit mooie merk!) en mijn vraag was onder andere of zij mij kunnen adviseren over een product dat mij kan helpen tijdens deze challenge met het oog op veel water drinken en uithoudingsvermogen. Ik kreeg de tip om een snufje keltisch zeezout aan mijn water toe te voegen, dus dat heb ik in huis gehaald en ga ik doen! Ook kreeg ik het advies om minimaal 1 shotje verse groentesap per dag te drinken met bieten, wortels, pastinaak en bleekselderij omdat deze veel mineralen bevatten.
 • wat ik anders ga aanpakken: zoveel mogelijk in de ochtend en middag voltooien, vooral de ‘makkelijkere’ dingen zoals 10 pagina’s lezen en een foto van mezelf maken. Hoe eenvoudig dit ook klinkt, ik liet dat tijdens de vorige keer dat ik de challenge deed liggen tot in de avond als laatste waardoor dat soms uitputtend voelde.

Voorbereiding

 • Er is een 75 Hard Challenge app en er zijn allerlei online checklists te vinden om de voortgang bij te houden. Maar ik hou van old school afvinken en heb daarom twee setjes prints klaarliggen: een setje met voor iedere dag een checklist van de 5 taken (hier staan er echter 6 met het oog op geen alcohol en cheat meals) en een setje voor mijn weekmenu’s. Ik heb deze templates gekocht op Etsy trouwens.
 • Een playlist maken met muziek die mij helpt door te zetten op moeilijke momenten en me een power gevoel geeft. Ik zal deze playlist nog delen!
 • Gerechten en snacks bedenken en die uitwerken tot recepten. Ook die zul je allemaal voorbij zien komen! Ik ga net als de vorige keer niet echt een ‘diet’ kiezen, aangezien ik al veganistisch leef. Wel ga ik letten op suikers en zal ongezonde producten tot een minimum beperken. Zo veel mogelijk groenten en fruit!
 • Mijn smartwatch opnieuw instellen en koppelen aan mijn telefoon. Want eerlijk is eerlijk, die heb ik al een hele poos niet meer gebruikt. Handig en fijn om bij te houden hoeveel stappen ik zet en hoe mijn voortgang zal zijn.
 • Het non-fictie boek dat ik als eerste wil lezen ligt klaar: Atomic Habits van James Clear.
 • Keltisch zeezout – deze tip kreeg ik dus van een orthomoleculair therapeut van Vitakruid en hier ga ik een snufje van aan mijn water toevoegen.
 • Groenteshots maken – ook dit advies kwam vanuit Vitakruid en neem ik zeker mee: minimaal 1 shotje per dag met het liefst bieten, wortels, pastinaak of bleekselderij vanwege de vele mineralen.

Ik ben er klaar voor!

Op maandag 4 juli begin ik dus aan de 75 Hard Challenge! Vind je het leuk om me hierin te volgen? Volg me dan op TikTok waar ik dagelijks een update zal delen. En ook via Instagram zal ik regelmatig delen hoe het gaat. Hier op de website kun je wekelijks een overzicht verwachten met de voortgang en alle details zoals wat ik heb gegeten en dergelijke. Here we go!

Doe je mee?

Spreekt de 75 Hard Challenge je ook aan? Waarom doe je niet mee? Laat het me weten, ik vind het leuk om anderen te volgen in dit proces!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

11 reacties

 • Reply Karin

  Hoi Suzanne,
  Wat ik mis in je stukje is waarom je de Challenge zo graag wil doen?
  Heel veel succes!

  2 juli 2022 at 03:59
  • Reply Suzanne

   Hi Karen, dank je wel! Ik ga de challenge doen omdat ik graag wat fitter wil worden, mentaal en fysiek. Maar ook weer uit mijn ‘reading slump’ te komen en meer boeken te lezen. Deze challenge heeft alleen maar voordelen wat mij betreft.

   4 juli 2022 at 10:51
 • Reply Jolanda

  Veel succes! Lijkt me best ‘n pittige challenge.
  Wat ik wel opvallend vind, is dat je deze challenge toch weer in de zomer gestart bent. Of is dit ook onderdeel van de challenge: “uit je comfortzone stappen”?

  4 juli 2022 at 20:12
  • Reply Suzanne

   Dank je wel Jolanda! Grappig dat je dat is opgevallen, dit is wel bewust. Ik ben een ontzettend herfst/wintermens en 1 september voelt voor mij als 1 januari. Een soort nieuw begin. En daar wil ik fit voor zijn, zowel mentaal als fysiek. En het warme weer heeft als voordeel dat veel water drinken nu een stuk makkelijker gaat dan in de koudere maanden!

   5 juli 2022 at 11:53
   • Reply Jolanda

    Dankje voor de extra uitleg. Mooi uitgangspunt, je voorbereiden op ‘n nieuw begin. En ja inderdaad, veel drinken is makkelijker met warm weer.

    7 juli 2022 at 20:21
 • Reply Sandra

  Succes! Ik ben benieuwd hoe het gaat en kijk uit naar je updates ^^

  7 juli 2022 at 05:54
 • Reply Mieke

  Wat heb je toch een heerlijke positieve, no nonsense en realistische mindset. Ik bewinder dit steeds meer bij jou! Ik ken geen andere blogger die dit zo rustig en gebalanceerd in de praktijk brengt. Wie anders gaat zo een pittige uitdaging aan zonder grote kreten of (zelf)kritiek?
  Heel aangenaam om jou hierin te volgen! Goed bezig😘

  3 augustus 2022 at 18:54
  • Reply Suzanne

   Dank je wel Mieke voor deze mooie woorden!

   4 augustus 2022 at 10:38
 • Reply Saskia Pos

  Hoi ik had een vraagje, welke app van 75 challenge gebruik jij?

  8 februari 2024 at 22:08
  • Reply Suzanne

   Hoi, ik gebruik geen app maar hou zelf alles bij.

   9 februari 2024 at 11:45

  reageer