Food trends voor 2017

Purple peen, purple peen: paars wordt het helemaal in 2017 op foodgebied! Dat en hartige havermout, watermeloen water en meer. Goed nieuws: minder vlees en meer plantaardig! Lees snel verder om te zien wat een aantal van de grootste food trends voor het aankomende jaar gaan worden! 

PAARSE GROENTEN EN FRUIT
Groenten met een paarse kleur zijn voorspeld als één van de grootste trends voor het nieuwe jaar. Paarse etenswaren bevatten veel anti-oxidanten. Paarsgekleurde wortels bevatten 28 procent meer van de anti-oxidant anthocyanin dan de oranje versie.

ALTERNATIEVEN VOOR VLEES
Dit is een supermooie trend die zich steeds meer aan het ontwikkelen is: de opkomst van alternatieven voor vlees. Zo zag je dit jaar al dat men ‘pulled pork’ verving door jackfruit (of zoals ik deed met oesterzwammen, aanrader!). Of wat dacht je van de vegan burger met ‘bleeding’ effect? Voor mij persoonlijk geen directe wens, maar het is fantastisch dat het bestaat: zo wordt de drempel om (flexi) vegan(n) te worden steeds lager!

Vega pulled pork – recept

OMEGA 3 UIT ALGEN
Mede doordat steeds meer mensen voor een vegan lifestyle kiezen, wordt het gebruik van algen uit Omega-3 steeds populairder. We weten allemaal dat Omega-3 vetten heel belangrijk voor ons lichaam zijn, met name voor het hart, hersenen en de ogen. Zelf slik ik dagelijks een capsule Omega van Testa. En het mooie is: er heeft geen vis het leven voor hoeven laten, ze worden gemaakt van algenolie.

Deze capsules zijn helemaal vegan én betaalbaar. Binnenkort meer hierover, maar voor nu: profiteer van 10% korting bij aankoop van de capsules van Testa met de code wateetjedanwel! Klik op de afbeelding hieronder of hier om ze te bestellen. Doen!

ZEEWIER
Nog meer goeds uit de zee: zeewier is glutenvrij, vetvrij, laag in calorien en boordevol vitamine A en C, B, vezels, ijzer, zink en magnesium. Het kan rauw gegeten worden of bereid. Als snack of verwerkt in een salade. Ik zag op internet meerdere recepten voorbij komen voor bacon gemaakt van zeewier. Hier ben ik heel benieuwd naar en wil ik zeker eens proberen in het nieuwe jaar!

Foto: Oregon State University by Stephen Ward

HOUTSKOOL
Houtskool werd al langer gebruikt voor detoxen, nu wordt het steeds vaker ingezet om gerechten een rokerige smaak te geven. Zou dit komen door dat vleesvervangers steeds populairder worden? Ik zie wel een verband tussen deze twee trends!

ALCOHOLVRIJE DRANKJES
In 2017 zullen naar verwachting steeds meer mensen alcohol laten staan en vervangen door mocktails (cocktails zonder alcohol) en sappen.

HARTIGE HAVERMOUT
Naast heerlijke kommetjes zoete havermout (zoals deze) gaan we in het nieuwe jaar ook veel hartige varianten zien. Ik vind het wel even wennen hoor, wat dacht je van havermout met avocado, radijs en ei?

Foto en recept: hier

MEER ALTERNATIEVEN VOOR GEWONE PASTA
Alternatieven voor gewone pasta die bijvoorbeeld gemaakt zijn van linzen, quinoa of kikkererwten. Een versie hiervan ligt sinds kort al in de schappen bij Albert Heijn: pasta gemaakt van groene erwten.

GERECHTEN GESERVEERD IN EEN KOM
Poké bowls zullen steeds populairder worden: een kom met blokjes rauwe vis (meestal zalm of tonijn) met rijst en groenten zoals komkommer, wortel en avocado. In Rotterdam is afgelopen jaar een heuse Poké bowl bar geopend. De vega versie van de Poké bowl is een aanrader!

Vandaag heb ik voor het eerst een #pokebowl geprobeerd, de vegan versie uiteraard. Njam njam njam, wat lekker! #vegan

Een foto die is geplaatst door Wat eet je dan wel ? (@wateetjedanwel) op

Naast de Poké bowls zullen gerechten geserveerd in een kom sowieso veel gezien worden.

WATERMELOEN WATER
Vergeet kokoswater: meloenwater gaat het helemaal worden in het nieuwe jaar volgens de trendwatchers. Beyonce voelde het al aan haar (watermeloen) water en investeerde eerder dit jaar in WTRMLNWTR, een bedrijf dat watermeloen water produceert.

Foto: Colourbox

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply buxusstek

    Gaaf dat er zoveel vegetarische dingen bestaan. Ik heb ook nog een tip: Paardenbloemen. Zijn echt heel lekker en natuurlijk vegetarisch. Ooit wel eens gelezen dat ze giftig zijn, maar niets is minder waar! Gefrituurd zijn ze nog lekkerder

    9 februari 2017 at 11:49
    • Reply Suzanne

      Wat een bijzondere tip, dank je!

      9 februari 2017 at 12:01

    reageer