37 dingen die ik leerde in 37 jaar

Yikes…volgende maand ben ik jarig en word ik 38! Acht en dertig! Holy moly! Wat vliegt de tijd, niet te geloven gewoon. Tijd om eens te bezinnen en stil te staan bij 37 dingen die ik in de afgelopen 37 jaar geleerd heb. Want I hate to say it maar het is echt waar: alle clichés blijken één voor één waarheid te zijn wanneer je ouder wordt.

EEN // Om te beginnen eentje waar ik nog steeds moeite mee heb af en toe, maar absoluut een wijze les is in het leven: niet iedereen zal je leuk, grappig, aardig of mooi vinden. Je zult altijd en overal met mensen te maken blijven krijgen waar het niet mee klikt, of die je niet accepteren. Er zijn tijden geweest waarin ik dát niet wilde of kon accepteren: wat was er dan mis met mij? Wat deed ik verkeerd? Het antwoord: helemaal niets. Het ligt niet aan mij, maar het probleem, als die er al is, ligt bij hen. Negeer het en laat los.

nutella-300x300

TWEE // Less is more. Vorig jaar heb ik het opruimboek van Marie Kondo verslonden. Wil je jouw huis ook Marie Kondo’en? Ik raad het je van harte aan! Bestel het boek hier of koop de digitale versie via deze link.

marie-kondo

DRIE // Je kunt meer dan je denkt. Ik dacht tot rond mijn dertigste dat ik nog geen ei kon koken. And well, look at me rockin’ my kitchen now. Dit werd trouwens ook ‘gesparked’ door een boek: dat van Amber Albarda. Het boek heeft een cheesy titel ‘Eet jezelf mooi, slank en gelukkig’ maar kijk daar doorheen en stap in de wereld van gezonde voeding in heldere en overtuigende taal en voorzien van fingerlickin’ mooie foto’s. Ik vind Amber Albarda echt een inspiratie op healthy food gebied!

Eet jezelf mooi, slank en gelukkig is hier te bestellen!

VIER // Neem en geef. Het leven is geven en nemen is een uitspraak die ik steeds meer begin te begrijpen hoe ouder ik word. Hoe mooi is deze kast? Hij staat alweer een hele tijd in de wijk waar ik woon. Regelmatig staat er nieuwe dingen in, zo zet ik er nu ook af en toe iets neer. Een fijn idee dat met spullen die ik niet meer wil, ik een vreemde blij kan maken. Dit zouden meer mensen moeten doen. Wat zou de wereld er mooier uit zien!

neem-en-geef

VIJF // Een mens lijdt het meest, door het lijden dat hij vreest. Hoe vaak dit al niet waar bleek te zijn… Een onderzoek in het ziekenhuis, waar ik zo tegenop zag? Deed helemaal geen pijn. Dat lastige gesprek waar ik al dagen een knoop door had in mijn maag? Waar maakte ik me eigenlijk druk over? En zo is het. Vaak vallen dingen enorm mee, terwijl je er zoveel energie vooraf aan hebt verspild door te piekeren, onnodige beren op de weg bent tegengekomen en jezelf helemaal gek hebt gemaakt met wat-als en maar-oh-jee’s.

een-mens-lijdt-het-meest-300x193

ZES // Wandelen is fijn. Vorig jaar ben ik erachter gekomen dat lange stukken wandelen je goed doet: zowel lichamelijk als geestelijk. Even de knop op nul, oordopjes in en gaan! Ik kocht voor mezelf een fijne (en helemaal niet dure) stappenteller van Jawbone, waarop je kunt bijhouden hoeveel stappen je zet per dag. Ik let er nu niet meer zo streng op als in het begin, maar motiverend is het zeker. Het aangeraden aantal stappen per dag is 10,000. Vaak zat ik er ver boven vorig jaar, de meeste stappen heb ik afgelegd langs de prachtige Kralingse Plas, waar ik een steenwerp vandaan woon. Een ‘rondje Plas’ is 5 kilometer. Op sommige dagen was ik zo gemotiveerd dat ik ’s avonds na het eten nog een tweede rondje ging wandelen! Ik ben hierdoor in combinatie met gezond eten veel afgevallen sindsdien.

keepwalking

Dit is een voorbeeld van de statistieken die je dan kunt bekijken, dit was wel een heel actieve dag, waarop ik zowat half Amsterdam ben doorgewandeld!

jawbone-stats

Mijn stappenteller is de UP Move van het merk Jawbone. Superfijn ding! Hier te bestellen.

jawbone

ZEVEN // De allerbeste oogmake-up remover is die van de Hema. Period.

ACHT // Wanneer iets niet goed voelt, is dat het hoogstwaarschijnlijk ook niet. Echt. Trust your instinct. Ik verwarde die nogal eens met negatief doen/doemdenken/sceptisch zijn, maar achteraf gezien zat ik er toch echt vaak niet naast wanneer het op onderbuikgevoel aan komt.

whensomething-300x300

NEGEN // If you don’t like where you are, move. You are not a tree. Ik kwam hier zelf (veel te) laat achter, maar het is echt zo. Dit geldt voor werk, relaties, alles eigenlijk. Life’s too short!

ifyoudontlikewhereyouaremove

TIEN // Maak geen aannames. Voor je het weet wordt er in jouw hoofd van een mug een olifant gemaakt, terwijl er niets aan de hand blijkt te zijn.

assumption

ELF // Maak back-ups. Ik ben nog in de leerfase wat dit punt betreft, maar ik doe mijn best. Back-up back-up back-up!

TWAALF // Neem afstand van negativiteit. Dit gaat me steeds beter af en ik kan zeggen: het doet je echt goed.

 

beautifulthings

DERTIEN // Boeken en kranten zijn niet saai. Dit was mijn stelling als ontwetende, had dovemansoren voor de pogingen van mijn zus Annemiek om me te overtuigen van het tegendeel. Alleen tijdschriften zijn te gek, maar boeken en kranten? Gaa-haap! Inmiddels ben ik al lang en breed om: boeken zijn tof en het neerploffen met een bak koffie met de zaterdagkrant is één van mijn favoriete momenten van de week.

krantje

VEERTIEN // Toko’s en Turkse supermarkten zijn super. Ik kom er pas sinds een jaar of twee: Turkse supermarkten in de buurt en toko’s als Amazing Oriental. Ik haal er lang niet al mijn boodschappen, maar wel veel basis ingrediënten voor veel minder geld (olijven, bulgur, noten en kruiden en vooral: verse munt). En daarnaast is het leuk om nieuwe dingen te proberen!

turkse-supermarkt

VIJFTIEN // Niet alles hoeft een succes te worden. Sommige dingen zijn gewoon leuk om te ervaren of te doen, zonder de druk dat het fantastisch, geweldig of geniaal hoeft te zijn.

ZESTIEN // Je kunt niet overal invloed op hebben. Let it go.

Mijn schaduw, foto gemaakt in het Kralingse Bos

Mijn schaduw, foto gemaakt in het Kralingse Bos

ZEVENTIEN // Koester je geliefden. Want op een dag zijn ze er niet meer.

Mijn lieve moeder die verschrikkelijk gemist wordt.

Mijn lieve moeder die verschrikkelijk gemist wordt.

ACHTTIEN // Suiker is gif. Ik probeer er zo min mogelijk van binnen te krijgen, want ik ben overtuigd dat het waar is: suiker is slecht voor je. Het beïnvloed je uiterlijk, gewicht, stemming en algemene toestand. Ik hoop dat het me op een dag gaat lukken om geheel suikervrij te leven!

NEGENTIEN //  Het is geen teken van zwakte om om hulp te vragen. Echt niet.

TWINTIG // Kringloop is niet altijd stoffig en oubollig. Ik ben onlangs voor het eerst van mijn leven in een kringloopwinkel geweest. Mijn vriend Fabien nam me mee en haalde daarmee ook mijn vooroordeel weg: kringloopwinkels zijn juist tof! Je weet nooit wat je tegen gaat komen. De katten zijn nog steeds erg blij met mijn eerste kringloop buy: een poppenbed met zacht kleed.

In de rij voor de kassa

In de rij voor de kassa

Een groot succes bij de katten

Een groot succes bij de katten

EEN EN TWINTIG // Vergelijk jezelf niet met anderen. Dit maakte me vaak zo onzeker. Nutelloos en energievretend. En bovendien: het gras is niet altijd groener aan de andere kant!

comparing

TWEE EN TWINTIG // Accepteer een compliment. Ik had lange tijd de rare gewoonte om complimenten af te zwakken en daarmee teniet te doen. Slaat natuurlijk helemaal nergens op. Nu zeg ik ‘dank je’ en that’s it.

DRIE EN TWINTIG // Een brutaal mens heeft de halve wereld/nee heb je, ja kun je krijgen. Zo waar.

VIER EN TWINTIG // Fotografie is te gek. Ik maak gewoon foto’s met mijn iPhone. Heb me al duizend keer voorgenomen me nu toch echt te gaan verdiepen in de wereld van spiegel reflex camera’s en sluitertijden en weet ik het wat allemaal, maar voor nu, this will do. Mooie of juist heel gewone momenten vastleggen en later terugkijken, heerlijk!

suzanne-maakt-fotos

VIJF EN TWINTIG // Mensen komen en gaan in je leven, laat ze. Heel recent nog vertrok zo iemand uit mijn leven. Plotseling. Geen reden gevraagd, geen drama gemaakt. Het is goed zo. Levens veranderen, wegen scheiden. De les die ik heb geleerd: loslaten en vooral de fout niet bij mezelf zoeken.

Foto gemaakt op het Centraal Station in Rotterdam door Fabien Moëne in 2016

Foto gemaakt op het Centraal Station in Rotterdam door Fabien Moëne in 2016

ZES EN TWINTIG // Denk niet teveel na, doe het gewoon. Als je mij een paar jaar geleden had gezegd dat ik met een microfoon voor mijn snufferd zonder te hakkelen met een camera op me gericht normale zinnen kon formuleren, dan had ik naar mijn voorhoofd gewezen. Toch gebeurde het, een paar weken geleden: mijn vriend beleefde plotseling zijn 5 minutes of fame met het ‘ijsberenfilmpje‘ dat ik opnam in Blijdorp. Langere versie hier: klik.

Het ging viral en zo stonden we ineens op De Plek van het filmpje voor de lokale televisie en interview voor de radio. Niet nadenken, doen. Wanneer ik me zoals vroeger van te voren helemaal gek had gemaakt met ‘oh God. Wat als ik iets raars zeg?’ of ‘ik ga vast heel stom kijken of wat zal iedereen wel niet denken?’ dan had ik het nooit gekund. Al met al, het werd een leuk (maar enorm ingekort) item! Trots op!

tvrijnmond

ZEVEN EN TWINTIG // Verander alleen voor jezelf.changeforyourself

ACHT EN TWINTIG // Het leven is nog steeds gezellig zonder sigaretje. Ik was ervan overtuigd dat dit niet zo zou zijn. Boy, was I wrong! Van ongeveer mijn veertiende tot mijn 31e was ik een kettingrookster. Er zijn heel wat pakjes Camel de lucht in gegaan als rook, letterlijk. Tot ik in één keer stopte. Cold turkey. Fuck, ik doe het gewoon dacht ik en so I did. Nu, zes jaar later kan ik volmondig zeggen: het leven is juist een heel stuk makkelijker (en goedkoper) zonder sigaretten. Niet meer zoeken naar een asbak, niet meer stinken naar rook, niet meer in paniek raken wanneer je pakje peuken bijna leeg is en de winkels dicht zijn. Als ik het kan, kan iedereen het. Daarover later nog eens een post. Smokin’!

NEGEN EN TWINTIG // Vergeet en vergeef. Move on!

holdingontoanger

DERTIG // Leeftijd is maar een nummer. Is echt, echt echt zo.

Op een schommel. Ja, ik ben 37. And your problem is?

Op een schommel. Ja, ik ben 37. And your problem is?

EEN EN DERTIG // F*ck wat anderen denken. Trek dat jurkje/die felle kleur/die opvallende schoenen of in mijn geval lange rok aan! Lange tijd droeg ik vrijwel altijd hetzelfde en droeg ik mijn haar altijd in een staart. Niet teveel opvallen en vooral geen opmerkingen willen. Nou, no more! Ik trok die lange rok aan en it felt great.

Lange rok baby. Met split! Want, f*ck it!

Lange rok baby. Met split! Want, f*ck it!

TWEE EN DERTIG // Nog zo’n valkuil: leer nee zeggen zonder je te verdedigen of uit te leggen. Nee. Punt!

learntosayno

DRIE EN DERTIG // Spoil yoself/lief zijn voor jezelf. Het hoeft echt niet altijd met grote dingen. Ik verwen mezelf regelmatig ook met iets kleins, zoals dit heerlijke bakkie koffie, wat echt zichtbaar met liefde gemaakt werd bij de Coffee Company

koffie

plantjes

VIER EN DERTIG // Liever spijt hebben van wat je wel gedaan hebt dan van wat je niet gedaan hebt.

intheend

VIJF EN DERTIG // The less you give a fuck, the happier you’ll be.

Accidental selfie terwijl mijn iPhone per ongeluk een foto nam vanaf mijn schoot, best goed gelukt nog. Gemaakt in april 2016.

Accidental selfie terwijl mijn iPhone per ongeluk een foto nam vanaf mijn schoot, best goed gelukt nog. Gemaakt in april 2016.

ZES EN DERTIG // Don’t compare your beginning to someone else’s middle.

dontcompare

ZEVEN EN DERTIG // And last but not least… Na regen komt zonneschijn/de zon gaat voor jou ook weer schijnen/op ieder potje past een dekseltje/etc. al die cliché’s zijn echt zo. Na zo’n zes jaar single te zijn geweest kwam ik ‘m dan tegen. Nog een cliché dat in dit geval waar was: je komt ‘m tegen op het moment dat je het niet verwacht. Niet op Tinder, niet op Happn, nee…juist wanneer je het niet verwacht. Ik ben heel erg blij en gelukkig met mijn lieve vriend Fabien! <3

Een snoephartje op straat na een regenbui

Een snoephartje op straat na een regenbui

Ik met mijn lieve vriend Fabien

Ik met mijn lieve vriend Fabien

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer