Wat eet je dan wel heeft de Vegan Award 2018 voor beste blog gewonnen!

Ik kan het wel van de daken schreeuwen: Wat eet je dan wel heeft afgelopen zondag een award gewonnen. En niet zomaar een award, dit is toch wel dé award die er in Nederland te behalen valt op vegan gebied. In dit artikel vertel ik je er alles over! 

Vegan Awards

De Vegan Awards worden sinds 2012 jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) in allerlei categorieën. Het hele afgelopen jaar kon het publiek suggesties doen naar de NVV. Dit jaar waren er acht categorieën en begin september kreeg ik het nieuws dat Wat eet je dan wel tot één van van de 6 genomineerden behoorde in de categorie beste vegan blog of vlog. Ik sprong toen echt een gat in de lucht. Want alleen al het feit dat dit blog uit de vele andere andere blogs gekozen om genomineerd te worden is een ontzettende grote eer.

Stemmen

Van 4 tot 24 september kon er gestemd worden op de initiatieven via de website van de Vegan Awards. Er is geen tussenstand kenbaar gemaakt: de stemmen werden geteld en geheim gehouden tot afgelopen zondag.

Uitreiking

De uitreiking van de awards was dus afgelopen zondag in de Jaarbeurs in Utrecht tijdens het vegan evenement VegfestNL. Ik ging er samen met Fabien en mijn zus Annemiek naar toe. Daar ontmoette ik een aantal mensen in het echt die ik al lang online ken zoals mede-genomineerden Het Groene Broertje en Renmeisje. Dat blijft zo apart: het voelde in dit geval echt alsof we elkaar gewoon al jaren konden. Wat een lieve mensen! En toen was het moment daar: we mochten plaats nemen op een stoel voor het podium, de uitreiking ging beginnen.

Hoop

Natuurlijk hoopte ik dat Wat eet je dan wel de award zou winnen. Dat hoopt toch iedereen die genomineerd is? Ik had sinds september ontzettend veel berichtjes ontvangen van mensen die me vertelden dat ze op Wat eet je dan wel hadden gestemd. Ongelofelijk tof. Maar ja, dat hadden de anderen vast net zo goed gehad! Over de kansen die we allemaal hadden viel niets anders te zeggen dan 1 op zes.

And the winner is…

Als eerste werd de winnaar van het beste vegan (kook)boek bekend gemaakt. Daarna volgde de winnaar voor het beste vegan product en vegan (web)winkel. En toen kwam onze categorie aan de beurt. Ik zat samen met de 2 andere genomineerden die ik dus net had ontmoet wat echt fijn was. Als eerste werd de derde plaats bekend gemaakt: Living the Green Life met 427 stemmen/12,9%. Daarna kwam nummer twee. Mijn hart zat echt zowat in mijn keel inmiddels. De winnaar was Squatcilla, die ik zelf als winnaar had ingeschat. Zij had 638 stemmen met daarmee 19,28%. “Geen enkele genomineerde heeft zoveel stemmen gekregen”, klonk de inleiding naar de bekendmaking van de winnaar. Ik durfde bijna niet te kijken naar het scherm, waarop de winnaar onthuld werd. Maar daar stond het echt: mijn mooie logo met Wateetjedanwel.nl. Er ging zoveel door me heen! De getallen besefte ik pas later: Wat eet je dan wel heeft gewoon 1498 stemmen ontvangen en daarmee 45,27% van de stemmen in de categorie. Bizar.

Uitreiking

Ik had me in eerlijkheid van te voren best druk gemaakt over het feit dat mócht ik winnen, ik toch iets zou moeten zeggen. Ik had niets voorbereid en besloot het maar te zien. Gelukkig was daar heel goed mee omgegaan door de organisatie: aan iedere winnaar werd tijdens de uitreiking van de award een vraag gesteld. Aan mij werd gevraagd wat het geheim is van het succes van Wat eet je dan wel. “Ik kom uit Rotterdam”, flapte ik er met bijbehorend onvervalst plat Rotterdams accent uit, “en daar vinden wij doe maar gewoon dan doe je al normaal genoeg”. Ik denk dat dat ingefluisterd werd door mijn moeder, voor wie dat een typische opmerking zou zijn. Mijn lieve moeder, wat dacht ik veel aan haar zondag. Wat zou ze trots geweest zijn!

Bekijk de uitreiking hieronder!

Trots

Trots ben ik in elk geval op mezelf. En dankbaar, zo ontzettend dankbaar voor de vele stemmen die Wat eet je dan wel heeft gekregen. Ik was al gemotiveerd, maar nu nog meer om zo veel mogelijk mensen te inspireren om eens wat vaker voor plantaardig te kiezen.

Dank je wel

Ik wil iedereen ontzettend bedanken die op Wat eet je dan wel heeft gestemd. En voor de vele lieve reacties na de uitreiking, de felicitaties: dank je wel!

Tattoo

Tijdens de periode waarin er gestemd kon worden zag ik een Story op Instagram van Lisa Goes Vegan waarin zij liet weten de award ieder te gunnen, maar Wat eet je dan wel het meest. Ik heb toen echt staan juichen. Ik vind Lisa wel zo’n beetje de pioneer in Vegan Blogland, met haar kookboek dat als warm broodje over de toonbank vloog en haar vele andere successen. En dat dan zo iemand laat weten op jou te stemmen… kort erna besloot ik dat als ik deze award zou winnen, ik iets ging doen om me er voor altijd aan te herinneren dat ik dit heb bereikt. Ik ben ooit dit blog begonnen als hobby, jaren geleden toen het niet zo geweldig goed met mij ging. Ik zou wel zien, ik deed maar wat. Maar look at me now.

Ik nam me voor dat mocht ik ‘m winnen ik de kers uit het logo van Wat eet je dan wel op mijn pols zou willen. Op een plek waarbij ik ‘m makkelijk kon zien tijdens het koken, bakken en schrijven, als constante herinnering aan dat hard werken en je droom en intuïtie volgen (met soms bijbehorende risico’s) tot dit kan leiden. Want het is niet altijd makkelijk geweest. Soms dacht ik echt: waar doe ik het voor? Toen had ik nog niet zulke hoge bezoekersaantallen als nu, had ik vrijwel nooit samenwerking met bedrijven (en dus geen inkomen) en voelde het soms alsof ik onzichtbaar was ik het grote blogland. Kreeg ik amper likes of reacties, bijvoorbeeld. Inmiddels is dat helemaal goed gekomen: zeker het afgelopen half jaar is Wat eet je dan wel ongelofelijk hard gegroeid. En deze award is daar een prachtige bekroning op! Binnenkort ga ik ‘m laten zetten. De kers uit het logo is kortgeleden opnieuw getekend zodat ‘ie uniek is. Ik kijk er heel erg naar uit!

Interviews

Na afloop van de uitreiking werd ik geïnterviewd voor het NPO Radio 1 Journaal.

Dit werd de ochtend erna uitgezonden. Beluister hieronder het fragment:

En op maandagmiddag was ik even live in de uitzending in het radio programma Dwars door Rijnmond, waar ik vertelde over Wat eet je dan wel, veganisme en natuurlijk de Vegan Awards. Beluister het interview hieronder!

En aanstaande donderdagavond ben ik tussen 18.00 uur en 19.00 uur te horen samen met mede-Vegan Awards winnares Daantje van Daantje Food & Drinks in het programma Rijnmond Nu.

Bekijk hier het overzicht van alle winnaars van de Vegan Awards.

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Johan Hendrixx.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

 • Reply Jannie

  Ik vind het helemaal super voor je en welverdiend! Van harte gefeliciteerd!

  31 oktober 2018 at 07:40
 • Reply Kristin

  Dikke proficiat! ik maak veel recepten van je blog. Lisa en de groene meisjes zijn pioneers maar jij bentbondertussen ook een rolmodel. Heel erg verdiend die award. Wanneer komt je boek uit? 😛

  3 november 2018 at 09:43
 • reageer