VeganChallenge dag 1

Het is jullie vast niet ontgaan: de VeganChallenge is weer begonnen! Ik doe nu voor de tweede keer mee aan deze uitdaging om een maand lang plantaardig te eten en te drinken. Hoe het me de afgelopen keer ging, kun je hier lezen. Deze keer zal ik dagelijks verslag doen over de voortgang, struikelblokken en instinkers en vegan producten die ik heb geprobeerd. Laten we snel beginnen met terugblikken op de eerste dag van de VeganChallenge!

Vandaag is het zover: de start van de VeganChallenge! Ik vind het spannend en heb er zelfs zin in, ik ga voor de tweede keer een maand lang proberen om alles te vermijden waar zuivel en andere dierlijke ingrediënten in zitten. Ik heb het al eerder gedaan en weet dat ik het kan. Sinds de laatste VeganChallenge heb ik definitief kaas met stremsel geschrapt: ook niet door de vingers zien buiten de deur, nee: ik wil het niet meer in mijn lichaam. Natuurlijk, het is balen wanneer de enige vega optie een broodje kaas is waarvan ik niet weet of het met vega of gewoon stremsel is. Dan maar gewoon niet: bij twijfel niet doen. Leerpunt hier is dat ik mezelf aan wil leren altijd een eigen back-up bij me te hebben in de vorm van repen bijvoorbeeld.

En eigenlijk: het valt me enorm mee, die vega kaas. Als je even goed zoekt kun je er velen vinden: vooral een aantal biologische varianten in de supermarkt die heel goed smaken. Maar nu dus een stap verder: helemaal geen kaas. Of nou ja, er is vegan kaas maar daar moet ik me nog goed in verdiepen. Welke zijn goed te doen, wat smelt wel en niet over pasta en pizza? Tips zijn welkom hieronder trouwens, ook voor mede-vega(n)’s!

Goed, dag 1 van de VeganChallenge. Vandaag ga ik met Fabien op pad en zal het grootste gedeelte van de dag buiten de deur zijn. De avond ervoor heb ik op de valreep nog snel een pak sojamelk voor in de koffie gehaald, maar ‘s ochtends besef ik me dat ik helemaal vergeten ben om vegan repen in de slaan voor onderweg. Jammer. Gelukkig heb ik nog crackers liggen, dan maar die! Ik stop er een paar in een zakje en neem die mee voor onderweg. Eerst gaan we naar Breda, waar we twee stoelen ophalen die we op Marktplaats hebben gekocht. Onderweg stoppen we even om te tanken en speur ik het schap af naar iets snels als ontbijt. Dat valt nog niet mee. Ik had Nakd repen in gedachten, maar die liggen er niet. Wel rijen met candybars, ‘ontbijt’repen- en koeken en andere los verpakte snacks. Ik scan met mijn ogen de ingrediëntenlijsten: melkpoeder, ‘kan ei bevatten’, wei, yoghurt, melkchocolade, eiwit, boter… het duizelt me! Betere research vooraf had geen gek idee geweest. Uiteindelijk vind ik een verpakte plak ontbijtkoek die volgens mij vegan is. Yes! Nou, daar gaan we weer!

In de auto merk ik dat ik toenemende buikkrampen krijg. Ja hoor. Ik had het kunnen weten, maar eigenwijs als ik ben had ik gehoopt dat het na een half jaar mijn lichaam anders zou reageren op sojamelk: misschien zou de samenstelling iets veranderd zijn of heb ik meer weerstand, weet ik het. Ik had het zo graag gewild: de ongezoette sojamelk die niet alleen heel betaalbaar is van het huismerk van de supermarkt schuimt als een malle in mijn melkopschuimer en smaakt het meest ‘do-able’ als vervanging voor gewone melk. Helaas: net als de vorige keer dat ik dit dronk, reageert mijn maag er agressief op. Ik heb vanmorgen twee bakkies met sojamelk op en mijn buik voelt aan alsof ik 4 maanden zwanger ben. Helemaal opgeblazen en ik heb pijnlijke krampen. Damn. Op zoek naar een andere plantaardige melk maar weer!

Na het ophalen van de Marktplaats aankoop rijden we door naar België, nu we er toch in de buurt zijn. We komen er graag: deze keer bezoeken we eerst een kringloopwinkel (zo tof!), mijn favoriete winkel ever Maisons du Monde en daarna rijden we door naar het enorme winkelcentrum Wijnegem. We hebben allebei behoorlijke trek inmiddels en besluiten iets makkelijks te eten bij McDonalds. Ik weet dat ik daar in ieder geval 1 vegan optie heb en heb er ook wel trek in: frietjes. Er gaan allerlei verhalen rond op internet dat deze frietjes gefrituurd worden in allerlei vreemde dierlijke vetten, maar ik ga er van uit dat deze informatiebron klopt. Bij het bestellen van onze order op de zelf-regel-wand ben ik even heel erg blij: ik zie twee nieuwe veggie opties: een wrap en een broodje veggie chicken.

Make it veggie bij de Mac. Helaas nog geen make it vegan.

Ik zoek de ingrediënten op op mijn mobiel. Helaas. Op het ene zit kaas en in de andere bevat magere melk. Bummer. Wat een dooie mus maar, wat onwijs goed dat hier nu eindelijk vega opties zijn. De laatste keer dat ik hier was en dat is niet zo heel lang geleden waren er welgeteld 0,0 andere vega opties dan frietjes.

‘s Avonds thuis maak ik heerlijke wraps van wortelwraps (deze zijn zo lekker) met ijsbergsla, rauwkost, falafel en een zelfgemaakt sausje van vegan mayonaise (ik heb deze gekocht) met wat ketchup er door.

Na het eten gaan Fabien nog even naar de stad en drinken een koffie bij Starbucks op het station. Ik kies voor een cappuccino en informeer welke vegan opties er zijn. Soja, maar die valt dus af voor mij. Amandelmelk of kokosmelk? Ik kies het laatste.

Het is…wennen. Het is echt wennen. Maar voor mij geen reden om het nu al op te geven, integendeel. Dan maar een iets minder lekker bakkie, of moet ik zeggen het bakkie waar ik al jaren aan gewend ben?

So far dag 1. Het valt me mee:

+ ik ben gemotiveerd!

– ik moet me beter voorbereiden op situaties waar er geen vegan opties zijn: repen standaard in mijn tas!
– ik kan dus echt niet tegen sojamelk.
– koffie blijkt het grootste struikelblok/gemis/gewenning net als bij de vorige VeganChallenge.

Vandaag ga ik een aantal plantaardige melk soorten testen met mijn melkopschuimer. Verslag volgt!

Meer lezen over de VeganChallenge of wil je zelf ook meedoen? Bezoek daarvoor deze website. Voor een overzicht van alle artikelen die te maken hebben op deze website met de VeganChallenge klik je hier of op onderstaande afbeelding!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

4 reacties

 • Reply Peggy (Brunette Ambition)

  Leuk verslag! 🙂 Uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat de Veggie burger van McDonald’s compleet vegan is. Misschien heb je er nu achteraf niet zoveel meer aan, maar dan weet je dat voor een volgende keer 😉 Liefs x.

  2 april 2017 at 12:04
 • Reply Anne

  Goed dat je de uitdaging weer aangaat! Het is toch een kwestie van wennen. In het begin veel opzoeken, voorbereiden en verpakkingen lezen en na een tijdje weet je alles makkelijk te vinden. En anders is er bijna altijd nog groente, fruit, nootjes en een broodje denk ik maar!
  De veggieburger, frietjes en apple pockets van de Mac zijn allemaal vegan.
  “Kan sporen van… bevatten” wordt alsnog als vegan gerekend. Dit is een waarschuwing over dat er in dezelfde fabriek ook andere producten worden verwerkt, voor mensen met heftige allergische reacties. Maar het zijn hierdoor nog geen ingrediënten.
  Ik drink zelf geen melk in koffie maar Oatly Barista (oa jumbo) schijnt lekker te zijn.
  Plantaardige kaas eet ik zelf eigenlijk ook nooit, en de meningen zijn verdeeld maar ik hoor goede dingen over: wilmersburger pizzakaas, Daiya mozzarella/cheddar en veggie filata. Smelten doet het beter als het in aanraking komt met vocht (bijvoorbeeld over de tomatensaus).
  Ik blijf je verslagjes volgen, erg leuk 🙂
  Succes!

  2 april 2017 at 13:01
  • Reply Anne

   Die “make it veggie” is in Belgie niet vegan, in Nederland hebben we nog de wel vegan veggie burger. Ik was ook even in de war!

   4 april 2017 at 10:19
   • Reply Suzanne

    Hi Anne, sorry had nog niet gereageerd maar heel erg bedankt voor je goede tips! De barista Oatly heb ik inmiddels en ben daar heel erg tevreden mee! En wow, de apple pockets zijn vegan? Dat wordt zo ontzettend een tripje naar de Mac binnenkort, ik zag ze laatst staan en had niet verwacht dat ik die zou ‘mogen’! Thanks!

    4 april 2017 at 11:55

  reageer