Vegan Dr. Martens: mijn ervaring na 10 maanden + onderhoudtips!

Eind vorig jaar heb ik mezelf een paar vegan Dr. Martens cadeau gedaan. In dit artikel vertel ik je welke ik precies heb gekocht, wat ze kostten, hoe ik ze onderhoud en natuurlijk: hoe ze bevallen! 

Over Dr. Martens

Dr. Martens is een merk dat vooral bekend staat om schoenen, maar ook kleding en accessoires verkoopt. De schoenen zijn ontwikkeld door de Duitse Dr. Klaus Märtens. Hij was legerarts tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een verlof ging hij skiën waarbij hij gewond raakte aan zijn enkel. Zijn legerlaars zat oncomfortabel waardoor hij zelf een laars ontwierp: dat stond model voor de Dr. Martens zoals wij die kennen. De laarzen en schoenen waren populair bij politieagenten postbodes en fabrieksarbeiders, maar later werd het ook het favoriete schoeisel van skinheads, punks en grungers. En anno 2018 lopen er allerlei mensen mee. Van jong tot oud en eigenlijk kan het bij alles. Onder een jurkje, bij een spijkerbroek: Dr. Martens zijn altijd goed!

Lang nagedacht over de aanschaf

Ik heb er maanden over nagedacht: wel, niet. Wel, niet. Het is veel geld: het paar dat ik op het oog had kost rond de € 170 euro. En zou ik ze werkelijk gaan dragen? Ineens ging de knop om. Op Tweede Kerstdag vorig jaar om precies te zijn. Fabien en ik gingen samen naar Antwerpen en ‘s ochtends besloot ik ineens: ik wil ze vanmiddag kopen bij de Dr. Martens winkel in de stad. En zo geschiedde!

Veelgestelde vragen en opmerkingen

Voor ik verder ga met dit artikel zet ik eerst de veelgestelde vragen en opmerking op een rijtje. Deze krijg ik namelijk écht heel veel. Hier zijn ze, kort maar krachtig:

Krijg je er zweetvoeten in?

Nee, ik niet althans. Nu heb ik daar niet snel last van moet ik er eerlijk bij zeggen. Maar ik heb er tot nu toe bij dit paar geen last van gelukkig!

Krijg je er blaren door en/of knellen ze?

Nee, ze liepen meteen prima. Nu is dat natuurlijk per voet verschillend. Maar bij mij dus geen last en ook niet na een paar uur er op lopen.

Waar is het vegan leer dan van gemaakt?

Het materiaal is soepel en zacht en gemaakt van synthetisch polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc) dat subtiel is afgewerkt met twee tinten. Ook heeft dit model een Goodyear-zoolrand. Het bovenwerk en zool zijn warmtegelast en aan elkaar genaaid en niet gelijmd zoals veel andere schoenen.

Ik vind ze echt veel te duur!

Snap ik! Het is een grote uitgave. Maar deze schoenen gaat écht heel erg lang mee. Dus als je het zo bekijkt is het een investering.

Waar kun je ze kopen?

Je kunt ze online kopen via de website van Dr. Martens, maar het beste is natuurlijk om ze eerst goed te passen in de winkel. In veel grote steden zijn er Dr. Martens shops, zoals waar ik ze kocht in Antwerpen, in Amsterdam en Rotterdam. Kijk op de website voor vestigingen!

Vegan Dr. Martens met veganistisch leer

Natuurlijk wilde ik een paar dat was gemaakt van vegan leer. Er ging een wereld voor me open: wat een aanbod, ook aan vegan versies! Van knalgroen tot een ‘pride’ versie met regenboog kleuren en van bloemetjes tot spijkerstof. Gelukkig wist ik het eigenlijk al snel. Ik wilde de classic veterlaarzen. De 1460 boots in mat zwarte uitvoering.

1460

Dat is de code voor de klassieke Dr. Martens. Daar zijn dus wel weer verschillende uitvoeringen van zoals ik hierboven opnoemde, maar ze hebben allemaal gemeen dat ze 8 veterogen hebben, gegroefde zijkanten, een hiellus, geel stiksel en de iconische AirWair™ zool, die olie- en vetbestendig is en een goede schuur- en slipweerstand biedt. Het materiaal is soepel en zacht en gemaakt van synthetisch polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc) dat subtiel is afgewerkt met twee tinten. Ook heeft dit model een Goodyear-zoolrand. Het bovenwerk en zool zijn warmtegelast en aan elkaar genaaid en niet gelijmd zoals veel andere schoenen.

Dr. Martens stores

Je kunt ze ook online kopen, maar natuurlijk kun je dan niet passen. Iedere schoen is weer anders. Passen dus en dat deed ik, daar in de kleine winkel in Antwerpen centrum. De gegokte maat 39 zat meteen goed. Dit is normaal ook mijn maat en ik hoefde dus geen maatje groter. En gelukkig waren ze in voorraad. Ik hield ze aan, want ik wilde meteen beginnen met uitlopen.

Uitlopen

Van te voren las ik veel verhalen op internet over hoe lastig Dr. Martens uit te lopen zijn. Misschien heb ik gewoon heel aparte voeten, want ik heb gelukkig nergens problemen mee gehad. Nadat ik ze kocht heb ik er meteen uren lang op rondgelopen door de Antwerpse stad en ze zaten gewoon prima!

Tien maanden later

Inmiddels is het tien maanden later en draag ik ze heel regelmatig en ben er heel blij mee. Ze zitten prima en je merkt dat dit kwaliteit is. Ook merk ik een lichte vering in de zool, wat fijn loopt.

Valt er dan helemaal niks te klagen?

Nou vooruit. Als ik iets moet noemen: ik heb het een paar keer gehad dat mijn sokken afgleden terwijl ik ze aan had. Daardoor kwam de bovenkant van de schoenen tegen mijn blote huid boven mijn enkels en dat schuurt. Enorm. Daar zouden ze wel een soort zachte binnenvoering van gemaakt mogen hebben van stof of dergelijke. Sindsdien let ik er op dat ik sokken draag die ver tot boven de laarzen uitkomen, want anders schuurt het mijn huid open. Maar behalve dat: nee.

Onderhoud

Bij het aanschaffen vertelde de verkoper al dat er pas na maanden dragen onderhoud nodig zou zijn. Het bleek geen verkooppraatje: het is echt zo. De zool is olie- en vetbestending en het materiaal van de schoen zelf lijkt ook vuil en water af te stoten. Ik heb ze al best vaak aan gehad, maar ze blijven als nieuw.

Lush Ultrabalm

Aangeraden wordt om de Dr. Martens Wonder Balsam te gebruiken om het materiaal soepel en zacht te houden. Dit is echter niet vegan-friendly, want deze balsam bevat bijenwas. Gelukkig vond ik al snel een alternatief: de Ultrabalm van Lush wordt veel gebruikt om deze schoenen te onderhouden. Handig! Deze balm wordt normaal als een soort vaseline ingezet voor het lichaam: om weerbarstige wenkbrauwen in toom te houden en om jeukende plekjes te verlichten. Lush Ultrabalm kost € 14,95 voor een blikje met 45 gram en is veganistisch. Ik gebruik het met een microvezeldoek en wrijf er dan een klein beetje van in in het materiaal van de schoenen.

Conclusie

Na zo’n tien maanden regelmatig dragen kan ik concluderen dat het een geslaagde aankoop was. Tuurlijk, met € 170,00 een behoorlijk rib uit mijn lijf. Zeker voor iemand die normaal zelden boven de 50 euro uit komt bij de aanschaf van nieuwe schoenen. Maar deze Dr. Martens zijn van zulke kwaliteit, daar ga ik lang plezier van hebben. Ik heb wel vertrouwen dat ik die € 170,00 er sowieso wel uit ga lopen. Ik raad ze je zeker aan!

Wil jij nog iets weten over deze schoenen? Laat je vraag hieronder achter en ik zal ‘m beantwoorden! En heb jij ook (vegan) Dr. Martens en ben jij er net zo blij mee? Let me know, ik ben benieuwd!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

39 reacties

 • Reply Tamara de jonge

  Tof. Ik ben wel benieuwd of en hoe ze gaan slijten met de tijd. Ik heb nl 2 Matt&Nat tasjes bij de hudsons bay gekocht en tot mijn grote verdriet hebben beide al slijtage plekjes ?. Gelukkig uitverkoop gekocht dus is de pijn minder. Maar vraag me af als ze slijten of beschadigen hoe dat er dan gaat uitzien? Maar dan had je dat na 3 maanden al moeten zien toch?

  19 maart 2018 at 18:18
  • Reply Suzanne

   Ah wat balen van je tasjes! Ik heb nog geen slijtage plekjes, ik heb ook al 1 keer iemand gehad die er per ongeluk op ging staan en 1 keer is er iets op gevallen in een winkel, maar niks van te zien! 😀

   20 maart 2018 at 10:29
 • Reply Mevrouw Marloes

  Ik wil heel graag ook Dr. Martens, maar wat mij echt tegenhoud zijn al die horrorverhalen over het inlopen van die schoenen, hahah. Fijn dat ze nog helemaal geen slijtage hebt op je schoenen 🙂

  21 maart 2018 at 09:53
  • Reply Pietje

   Hoi! Dat is alleen bij de leren schoenen. Niet bij de vegans.

   5 april 2021 at 13:43
   • Reply Jasmina gimenez

    Zeker wel bij de vegans . Toen ik zet net had waren m’n enkels kapot en blauw. Maar dat ging na een paar maanden over. Heb er nu enorm veel plezier van

    23 juni 2021 at 17:48
 • Reply Steffie

  Wat helpt bij het inopen van schoenen is om vaseline of in dit geval de lush ultra balm aan de binnenkant van de schoen te smeren (daar waar je normaal gesproken blaren krijgt) en vervolgens de schoenen aantrekken. Door de warmte van je voeten en het vettige van de balm wordt het materiaal sneller zacht en past het zich aan, aan je voeten. Je krijgt er wek hele vettige sokken van, maar dat is er zo weer uitgewassen.

  Deze tip werkt ook heel goed bij blote voeten en harde randjes van schoenen. Ik smeer dan altijd zowel mijn voet als de schoen in.

  21 maart 2018 at 12:11
  • Reply Suzanne

   Wat een goeie tip, ga ik doen! <3

   21 maart 2018 at 12:23
 • Reply Jet

  Hoi!
  Ik vroeg me af…van wat voor materiaal zijn ze gemaakt, en krijg je er zweetvoeten in? 🙂

  4 augustus 2018 at 15:57
  • Reply Suzanne

   Hi Jet, ze zijn gemaakt van polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc) en ik krijg er zelf geen zweetvoeten in!

   6 augustus 2018 at 14:29
 • Reply Danielle

  Wat een leuk artikel zeg! Ik heb zojuist de oxblood chrome besteld! Dus ik ben erg benieuwd hoe ze over een tijdje er uit gaan zien!

  5 oktober 2018 at 09:53
  • Reply Madeleine

   Heb jij last gehad van knellen op de wreef en wat heb je er aan gedaan?

   27 november 2018 at 23:11
   • Reply Suzanne

    Nee, daar heb ik gelukkig geen last van gehad!

    30 november 2018 at 18:39
 • Reply Petra

  Hi, net de cherry red vegan 1460 besteld. Wat ik me afvroeg: welke sokken kan je hier het beste in dragen?

  5 oktober 2018 at 15:27
  • Reply Suzanne

   Ik draag er zelf gewoon normale katoenen sokken in.

   5 oktober 2018 at 15:31
 • Reply Priscilla

  Ik zou ook zo graag nog een zwart paar willen hebben! Die combineren zo leuk. Ik heb mijn paar (leren) bruine dr Martens nu alweer dik 20 jaar. Iedereen in mijn omgeving vindt ze heel lelijk maar ik vind het persoonlijk een van mijn beste kleding aankopen. Meestal geloof ik niet in “investeren in kleding” maar dit vind ik echt een kwaliteitsproduct. Tegenwoordig heb ik er het budget niet meer voor dus ik ben blij dat ik ze toen heb kunnen aanschaffen. Ik draag ze niet heel vaak maar in de winter komen ze altijd wel een aantal keer uit de kast.

  5 oktober 2018 at 17:08
 • Reply Irene

  Vorige week precies dezelfde
  gekocht, ik ga ook maar gelijk even langs lush?. Ben er zo blij mee, kan wel naar ze blijven kijken ?

  6 oktober 2018 at 01:10
 • Reply Laura

  Mega chill artikel, thanks!
  Nog een vraagje, zijn de schoenen ook warm voor in de winter? Heb je dan nog warme voeten of eigenlijk niet?

  10 oktober 2018 at 14:19
  • Reply Suzanne

   Thanks! 🙂 Ja, ik vind ze ook prima voor in de winter! Ik trek bij echte kou wel iets dikkere sokken aan. Maar ze beschermen goed!

   10 oktober 2018 at 14:52
 • Reply Jude

  Hey, dankjewel voor deze informatie! Ik ga mn ouders overhalen me om vegan docs te geven voor kerst of mijn verjaardag!?
  Ik denk trouwens dat ik weet hoe het kan dat je geen problemen had met het inlopen. Ik heb zelf ook wat doc. Martens, allemaal van leer. En ze doen zeer met inlopen, omdat ze van leer zijn. Ik denk dat deze schoenen geen zeer doen met inlopen omdat je dit “leer” niet hoeft uit te rekken/zachter maken.

  Als ik er naast zit, verbeter me dan!
  Groetjess! En nog veel plezier met je schoenen! 🙂

  22 november 2018 at 08:07
 • Reply Teet

  Hoi! ik lees verschillende recensies en las veel over dat ze piepen bij het lopen. Heb jij daar last van? Niet iedereen zegt het maar daardoor twijfel ik een beetje.

  26 november 2018 at 10:33
  • Reply Suzanne

   Daar heb ik gelukkig geen last van!

   26 november 2018 at 10:56
 • Reply silvia

  heb de zelfde vorige week (chrome) binnen gekregen, wat doen ze pijn 🙁 …… lijkt mij juist, omdat het geen leer is dat ze niet kunnen oprekken? of zit ik er naast, bij mij piepen ze ook met lopen

  8 januari 2019 at 12:53
  • Reply Suzanne

   Wat vervelend, misschien kun je contact opnemen met Dr. Martens voor tips? Ik had zelf geen enkele last met inlopen en ze piepen ook niet.

   9 januari 2019 at 10:53
 • Reply Julia

  Ik heb nu bijna een week deze vegan Dr. Martens. Nu ligt er sneeuw en heb ik natte tenen, had jij daar ook last van? Ook heb ik nu op verschillende plekken dat er al slijtage is en de “verf” eraf is.. vind dit toch wel erg jammer na 1 week, heb jij hier misschien ook ervaring mee?

  22 januari 2019 at 18:58
  • Reply Suzanne

   Daar heb ik zelf geen last van, ik zou dit wel melden bij Dr. Martens want zo snel slijtage kan niet de bedoeling zijn!

   1 februari 2019 at 13:21
 • Reply Ellen

  Welke maat heb jij van docs? Ik zelf heb in andere schoenen 37,5, Dr. Martens verkoopt alleen in hele maten. Heb 37 en 38 gepast. 37 was te klein en 38 was te groot. Worden ze naarmate je ze draagt nog groter?

  16 maart 2019 at 21:13
  • Reply Suzanne

   Ik heb maat 39, bij mij zitten ze prima. Ze zijn niet groter geworden.

   17 maart 2019 at 19:34
 • Reply Yenna

  Ik heb zelf deze schoenen gisteren gekocht. Nu vroeg of ik me af of je ze voordat je ze echt ging dragen hebt ingespoten met bijvoorbeeld een waterafstotende spray?

  15 juni 2019 at 14:03
  • Reply Suzanne

   Nee, zoals ik hierboven schreef: Bij het aanschaffen vertelde de verkoper al dat er pas na maanden dragen onderhoud nodig zou zijn. Het bleek geen verkooppraatje: het is echt zo. De zool is olie- en vetbestending en het materiaal van de schoen zelf lijkt ook vuil en water af te stoten. Ik heb ze al best vaak aan gehad, maar ze blijven als nieuw.

   15 juni 2019 at 14:10
 • Reply Nathalie

  Volgens mij is het vegan “leer” veel soepeler waardoor je veel minder in hoeft te lopen. Ook een mooie reden voor mensen die niet vega(n) zijn om toch vegan schoenen te kopen!!

  15 december 2019 at 10:08
 • Reply W. Vd Belt

  Ik heb mezelf vandaag getrakteerd op nieuwe dr martens. De witte sandalen. Ben heel erg benieuwd of deze net zo fijn lopen als de andere 2 paar doc’s die ik nu heb. Vindt het echt heerlijke schoenen, goede kwaliteit.

  5 augustus 2020 at 18:00
 • Reply Marzia

  Hi Suzanne!

  I came across your article about vegan Dr Martens and I was wondering if you are still happy with them after years and if they fit true size. I wear 38 should I buy that one or one more?

  Many thanks in advance,

  Kind regards,

  Marzia

  21 maart 2021 at 19:32
  • Reply Suzanne

   Hi, yes I’m absolutely still very happy with them! They fit true size. Would definitely recommend!

   22 maart 2021 at 19:09
 • Reply Rozemarijn

  Enorme twijfel over deze aankoop, maar komend weekend ga ik het gewoon doen. Vraag me wel af of de verschillen in uiterlijk groot zijn tussen de vegan en leer schoen? Zijn de vegan schoenen mat en de klassiekers glans? En zie je er bij de vegans sneller kreuken in (na het hurken) of niet?

  Ik kan dit verschil niet goed zien van de plaatjes op de website.

  Ben benieuwd omdat jij beide soorten in het echt hebt gezien wat jouw idee hierbij is. (Ik wil graag de meest matte versie die mogelijk is namelijk).

  Dankjewel vast voor je reactie!

  21 januari 2022 at 11:35
  • Reply Suzanne

   Hi Rozemarijn, het verschil tussen de leren en vegan versie weet ik niet omdat ik nooit leren Dr. Martens heb gehad. Ze kreuken niet snel. Wel is het uitkijken dat je geen krassen krijgt, op de mijne zit intussen een kras en dat is dan wit helaas. En ze zijn er volgens mij zowel in mat als glans, mijn voorkeur heeft ook mat, dat zijn deze dus.

   23 januari 2022 at 16:14
 • Reply Nicole Hickmann

  Ik heb de dr martens met lak. Heel blij mee, maar ik moet ze nog wel inlopen, wat werkt bij deze dan het beste. Kan ik deze ook behandelen wonderbalsem?
  Groetjes Nicole

  29 januari 2022 at 10:05
  • Reply Suzanne

   Hi Nicole, dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.

   31 januari 2022 at 11:01
 • Reply Ilona

  Hallo Suzanne,

  Ook net de vegan 1460 aangeschaft. Helaas is de ultrabalmvan lush niet meer verkrijgbaar. Heb je ook een alternatief gevonden? En waar kan ik de vegan dr. Martens vinden in verschillende kleuren? Online zie ik alleen zwarte uitvoeringen en donker rood en blauw.
  Mijn inloopperiode gaat nu van start. Hoop veel plezier te beleven van de mooie schoenen.

  23 maart 2023 at 11:36
  • Reply Suzanne

   Helaas is de Lush Ultrabalm inderdaad uit het assortiment. Ik heb nog geen goede vervanger gevonden ervoor. Dr. Martens heeft zelf ook een balsem, wonderbalm heet het alleen die bevat volgens mij honing en is dus niet vegan. En wat betreft de kleuren denk ik dat het assortiment ook is gewijzigd inmiddels, dit artikel is alweer van wat jaren geleden. In elk geval veel plezier met je nieuwe Dr. Martens!

   24 maart 2023 at 08:43

  reageer