Regenachtige dag? Deze bijzondere Japanse recepten kun je koken

In Nederland zijn regenachtige dagen een veel voorkomende verschijning. In plaats van er tegenop te kijken, kun je het ook zien als een kans om iets bijzonders te koken. Zo kun je deze dag gebruiken om traditionele Japanse recepten te koken. Haal die regenjassen voor dames en bezoek de Toko om de lekkerste ingrediënten te halen. We zullen hier wat inspiratie geven waarmee je aan de slag kunt. Itadakimasu!

Yakisoba

Yakisoba is een udon gerecht. Udon is een dikke noodle, die gemaakt wordt van tarwebloem gemixt met zout en water. Ze kunnen zowel plat als rond zijn. Udon noodles worden in Japan veel gegeten, en ook op veel verschillende manieren. Zo kunnen ze, afhankelijk van het jaargetijde, warm of koud opgediend worden. Yakisoba is een voorbeeld van zo’n traditioneel Japans udon gerecht. Om het te kunnen maken, moet je naar de winkel met je regenhoed om sesamzaadjes, ui, winterpeen, bosui, witte kool, taugé en, uiteraard, shiitake te halen. Rooster eerst de sesamzaadjes. Doe ui, winterpeen en bosui op de wok tot ze beginnen te kleuren. Voeg daarna de witte kool en taugé aan de wok toe, en verhit ze tot ze ongeveer een derde geslonken zijn. Als laatste mogen shiitake geroerbakt worden. Daarna kun je het geheel op smaak maken met sauzen: sesamolie, sojasaus, mirin en rijstazijn. Tot slot laat je de noodles kort meewarmen, en hussel je de ingrediënten goed door elkaar. Doe er bij het opdienen de geroosterde sesamzaadjes overheen, en decoreer het geheel met ingelegde gember.

Misosoep

Misosoep, of ‘misoshiru’, in het Japans, is een basissoep die veel voorkomt in de Japanse keuken. De stad Nagoya, tussen Tokyo en Kyoto, is beroemd om haar miso gerechten. Vooral Misokatsu, een specialiteit met varkensvlees, is daar bekend. In Japanse restaurants in Nederland kun je misosoep vaak krijgen als voor- of bijgerecht, maar in Japan zelf kan het net zo goed als hoofdgerecht geserveerd worden. Ook bij het ontbijt, in combinatie met rijst, wordt het opgediend. Daarbij wordt de inhoud er met eetstokjes uitgehaald, en de bouillon wordt uit de kom gedronken. De basis van misosoep is dashi en misopasta. Dashi is een bouillon, volgens Japans recept met zeewier bereid. Je kunt dashi kant-en-klaar in Aziatische supermarkten of toko kopen. Als je de dashi aan de kook gebracht hebt kun je er misopasta, stukjes shiitake en tofu en verse bladspinazie doorheen doen. Kortom, Misosoep is voedzaam en gezond, maar makkelijk voor te bereiden.

Onigiri

Naast hele gerechten kun je op een regenachtige dag natuurlijk ook een Japanse snack voorbereiden. Onigiri zijn gestoomde rijstballen, waarbij als voetnoot vermeld moet worden dat ze meestal de vorm van een driehoek hebben en niet van een bal. Wat in Japan zelf vooral van belang is, is dat de Onigiri mooi van vorm blijft, welke vorm dat ook is. Ze zijn door hun formaat perfect om mee te nemen. De rijstballen hebben een vulling, en zijn omwikkeld met een stuk nori. Welke vulling gebruikt wordt, is heel verschillend en afhankelijk van waar je zelf trek in hebt. Populaire vullingen zijn zalm of tonijn, of veganistische alternatieven als gepekelde pruimen of pittige aubergine. Maar je kunt hier ook je eigen fantasie en creativiteit instoppen, en een hele nieuwe vulling bedenken.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer