Dit artikel bevat vegetarische recepten. Alle recepten die geplaatst zijn na 1 april 2017 zijn 100% vegan.
De liefde van de man gaat door de maag en dat geldt ook absoluut mijn vriend Fabien. Zijn ogen gaan glimmen wanneer het woord barbecue valt, daar is hij gek op. Toen ik hem onlangs vroeg of hij zin had om weer eens te barbecueën volgde een dromerige opsomming van wat er dan allemaal gegrild en gebraden zou worden. Worstjes, hamburgers en vooral spek! De eerst volgende keer wanneer het zonnetje zich weer zou laten zien in deze weer-technisch gezien tegenvallende zomer zou het gaan gebeuren. Afgelopen week was het dan eindelijk zo ver: ready, steady, bbq!
Vegetarische BBQ
Samen barbecueën? Maar jij dan, je eet toch geen vlees? Hoor ik je misschien denken. Inderdaad, geen vlees voor mij. Een groot misverstand dat onder nog vrij veel mensen leeft is dat barbecueën gelijk staat aan vlees, veel vlees. Maar ook ik als vegetariër kan los gaan op een barbecue, hoor! Wat dacht je van in folie gepofte aardappels, pakketjes met geroosterde groenten, spiezen met gemarineerde tofu en gegrilde plakken ananas? Tegenwoordig kun je zo’n beetje in iedere supermarkt heel lekkere vega braadworsten en plantaardige sateetjes kopen die echt niet onder doen voor the real thing. Maak je over mij maar geen zorgen!
Sauzen van Heinz
Geen barbecue is compleet zonder lekkere sausjes. Gelukkig werden die verzorgd door Heinz: de welbekende ketchup natuurlijk, maar ook een hot chili variant, barbecue saus, curry en mijn favoriet: yellow mustard.
Etiketjes checken
Buiten BBQ om eet Fabien vrijwel altijd vegetarisch en soms zelfs vegan met me mee sinds we elkaar kennen. Hij is door mijn levensstijl zelf ook meer gaan nadenken over zijn eetpatroon en voelt zich fijner en gezonder door minder vlees te eten. Ik vind het helemaal prima: leven en laten leven (pun intended!). Ook checkt hij heel lief de etiketten van producten wanneer we samen boodschappen doen. Zit er schellak in? Of gelatine? Maar, zo bevestigd hij zelf: zodra het om barbecueën gaat wil hij toch echt een stuk vlees zien op het rooster. En wie ben ik dan om hem dat te ontnemen? Zolang ik het maar niet hoef te eten!
Niet de enige
We zijn niet de enige die dol zijn op barbecueën. Maar liefst 42% van de Nederlands haalt meer dan 5 keer per jaar de BBQ uit de schuur om er vervolgens met het gezin (71%), verdere familie (53%) of vrienden (49%) van te eten en te genieten. Vroeger ging de creativiteit van de gemiddelde barbecue’er niet verder dan een stuk vlees, saus en stokbrood. Tegenwoordig wordt er echt uitgepakt, het is een feestje: lekkere salades, zelfgemaakte marinades, bring it on! Een aantal klassiekers die wel nog altijd tot de helden van de barbecue behoren zijn:
- Hamburger (73%)
- Saté (66%)
- Worst (58%)
- Speklap (55%)
- Drumstick (36%)
Heerlijke salade
Ik maakte een heerlijke salade voor erbij met sla, spelt, linzen, kalamata olijven, zongedroogde tomaatjes, feta, geroosterde bloemkool en avocado. Het recept kun je hier vinden. Serieus om je vingers bij op te eten zo lekker. Leftovers smaken de dag erna nóg lekkerder als lunch!
Jouw BBQ, mijn BBQ
De eerste keren dat Fabien en ik samen barbecue’eden ging dat op één gezamenlijke barbecue. Wel met aparte aluminium bakjes, dat wel. Maar toch voelde het niet helemaal 100% okay, dat gespetter van dat vlees. We kochten er maar eentje bij: jouw BBQ, mijn BBQ. Vanaf nu bbq’t hij op de stoere blauwe en grill ik mijn vega lekkers op een rode. Zo zie je maar dat met wat aanpassingen het prima barbecue’en is samen. Ik vergelijk het met twee geloven op één kussen, met een beetje aanpassen en vooral begrip en respect voor elkaar is er niks aan de hand.
Mijn BBQ Hero
Heinz vroeg zich af wie mijn BBQ Hero is. Nou, dat lijkt me wel duidelijk: Fabien! Ook al eten we niet hetzelfde, we genieten allebei van onze eigen maaltjes en van elkaars gezelschap. Dat er nog maar vele barbecues mogen volgen!
Dit artikel is in samenwerking met Heinz gemaakt.
geen reacties