Logitech ergonomische en efficiënte muis: een vergelijking + winactie! [winactie afgelopen]

Wanneer je zoals ik dagelijks veel tijd doorbrengt achter de computer en/of laptop is een goede muis daarbij een must. Ik mocht er twee proberen en laat je in dit artikel zien welke dat zijn, wat ze speciaal maakt en welke mijn voorkeur heeft. En dat niet alleen: jij kunt er een winnen! De winnaar is Hiltsje en heeft inmiddels bericht ontvangen.

Efficiënt of ergonomisch?

De twee muizen die ik heb uitgeprobeerd hebben ieder een belangrijk kenmerk: bij de een ligt de focus vooral op efficiëntie en bij de ander op het ergonomische aspect. Laat ik beginnen met de muis die belooft aan een soepele en efficiënte workflow bij te dragen, de Logitech MX Master 2S.

Logitech MX Master 2S – voor een optimale workflow

Switchen tussen je laptop en je PC gaat naadloos zonder dat je hier iets voor hoeft  te doen” lees ik in de beschrijving. Dat klinkt als een uitkomst: ik werk met zowel een desktop computer met 2 monitoren als een laptop ernaast. Die laptop heb ik niet altijd aan staan, maar vaak wel. Hoe handig zou het zijn wanneer ik alle schermen die ik op dat moment gebruik kan bedienen met 1 muis?

Uitpakken

De muis wordt geleverd met een handleiding, micro usb laadkabel en een unifying usb ontvanger.

Installeren

De installatie is zo gepiept. Aan de onderkant van de muis zit een aan en uit knop en een knopje met 3 standen waarmee je kunt switchen tussen de gekoppelde apparaten.

Je kunt de muis verbinden via bluetooth en vervolgens installeren via een programma van Logitech genaamd Logitech Options. Je kunt de muis ook aansluiten op de meegeleverde kabel als je dat fijner vindt.

Eén muis voor meerdere apparaten

Wat een uitkomst: de muis is nu aangesloten op zowel mijn desktop computer als de laptop. Wanneer ik met de cursor naar de rand van het scherm op de laptop ga, gaat hij direct verder op de monitor van mijn computer en andersom natuurlijk. Dat is inderdaad een stuk efficiënter werken! De muis kan met maximaal 3 apparaten verbonden worden.

Ligt prettig in de hand

De muis ligt prettig in de hand. Hij lijkt op de muis die ik zelf al gebruikte alleen is deze een stuk hoger en groter, waardoor mijn hand er wat relaxter op ligt dan de kleinere muis.

Horizontaal scrollwiel

Het scrollwiel bovenop vind ik erg fijn en is voor mij een must bij een muis: zo navigeer ik gemakkelijk door lange teksten en webpagina’s. Aan de zijkant zit een horizontale scrollwiel waarmee je ook horizontaal kunt scrollen door bijvoorbeeld grote Excel bestanden. Ideaal! De snelheid van het scrollwiel kun je aanpassen. Ik vind de fabrieksinstelling prima zoals die is, dus laat ik het zo.

Oplaadbaar

De muis gaat 70 dagen mee en is 3 minuten laden genoeg voor een dag werken met de muis.

Ervaring

Wat een fijne muis. Ik vond de muis die ik hiervoor had prettig, maar deze uitvoering ligt veel fijner in de hand. Ik ga deze dus zeker gebruiken als muis voor wanneer ik met de laptop werk. Dit vind ik de voor- en nadelen:

+ efficiënt: 1 muis voor zowel mijn computer als laptop tegelijkertijd.

+ comfort: de muis ligt lekker in de hand en het scrollwiel werkt soepel

+ batterij gaat lang mee

– de 2 knoppen aan de zijkant van de muis had ik liever vooraan gezien dan achteraan. Nu kan ik ze met mijn duim niet makkelijk bedienen.

De Logitech MX Master 2S kun je hier bestellen.

Dan nu de andere muis, waarbij de focus op het ergonomische aspect ligt.

Logitech MX Verticale Ergonomische Muis – voor een comfortabele werkdag

Deze muis ziet er op het eerste gezicht heel apart uit: hij is heel hoog en verticaal uitgevoerd.

Handshake ontwerp

Hoe deze muis aanvoelt heeft inderdaad wat weg van een handshake: alsof je de muis de hand schudt. Met een hoek van 57 graden voorkom je dat je je pols draait en wordt voorkomen dat je pezen en zenuwen bekneld raken. Hierdoor heb je ook 10% minder spierbelasting, een verminderde druk op de pols en 4x minder handbewegingen.

Uitpakken

De muis wordt geleverd met een handleiding, usb ontvanger en een usb c laadkabel.

Installeren

De muis kun je verbinden op 3 manieren: met de meegeleverde usb ontvanger of usb c laadkabel of direct via bluetooth. Ik kies voor dat laatste en dat gaat heel gemakkelijk en snel. Via de software Logitech Options heb je controle over de gekoppelde apparaten en de instellingen.

Merkbaar minder belastend

Het is natuurlijk wennen, want je hand ligt compleet anders over de muis dan bij een traditionele uitvoering. Maar ik merk dat dit veel natuurlijker aanvoelt en ik minder forceer. Op den duur denk ik dat je hier echt baat bij kunt hebben in het geval van een muisarm. Zelf heb ik daar gelukkig geen last van, maar merk na een dag achter de computer wel dat mijn pols belast raakt.

Ervaring

Ik ben erg verrast over deze muis. Ik had niet verwacht dat ik dit een prettige muis zou vinden, het leek me een zwaar en vrije lompe uitvoering om mee te werken. Het tegendeel is waar: deze muis is heel licht en glijdt soepel over mijn muismat. Mijn hand valt er soepel omheen. Ik ben blij met deze muis! De voor- en nadelen op een rij:

+ direct voelbaar minder belastend

+ de knoppen aan de zijkant zitten op precies de goede plek voor mijn duim in tegenstelling tot de andere muis

+ een soepel scrollwiel

– voor mij geen issue, maar het is wel goed om te weten dat deze muis alleen geschikt is voor rechtshandig gebruikers.

– de prijs, maar het zal zeker bij rsi-problemen de aanschaf dubbel en dwars waard zijn.

De Logitech MX Verticale Ergonomische muis kun je hier bestellen.

Conclusie

Welke is mijn favoriet? Ik vind dit een lastige, want beide muizen spreken me erg aan. De MX Master 2S vanwege dat het wel heel prettig werkt om met één muis verschillende beeldschermen te bedienen. Toch wint de ergonomische muis deze vergelijking wat mij betreft: deze muis is zo voelbaar minder belastend dat dit comfort me uiteindelijk meer waard is dan het stuk efficiëntie dat de MX Master 2S met zich meebrengt. Misschien kan Logitech beide voordelen meenemen naar een toekomstige muis, dat zou helemaal fantastisch zijn!

Winactie

Wil jij de Logitech MX Verticale Ergonomische Muis ook uitproberen? Doe dan mee aan de winactie, want ik mag er namens Coolblue één weggegeven! Meedoen doe je zo:

 • laat hieronder in een reactie weten dat je meedoet met de winactie en waarom je kans wil maken op deze bijzondere muis.
 • zorg ervoor dat je een geldig emailadres invult (deze zal niet zichtbaar zijn voor anderen) zodat ik contact op kan nemen mocht je de gelukkige winnaar zijn
 • je kunt meedoen tot en met zondag 2 juni 2019 20.00 uur.
 • de winnaar wordt daarna bekend gemaakt en krijgt persoonlijk bericht.

Dit artikel is in samenwerking met Coolblue tot stand gekomen. 

Advertisement

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

22 reacties

 • Reply Anouk Noordeloos

  Ik zou heel graag de muis willen winnen, ik heb veel pols en hand klachten en ben dus altijd opzoek naar een ergonomischere muis, deze had ik nog niet eerder gezien dus ik zou hem graag uitproberen.

  23 mei 2019 at 13:39
 • Reply Hiltsje

  Minder dan een jaar geleden ontdekten artsen – ik was toen 23- dat ik RA (reumatoïde artritis) heb. Met hopelijk nog heel wat (vitale) levensjaren in het verschiet komt deze ergonomische muis dus goed van pas 🙂

  23 mei 2019 at 13:56
 • Reply Ro

  Ik doe mee! Ik zit voor mijn studie de hele dag achter mijn laptop en begin na de zomer met een half jaar stage in Zuid-Amerika, daarvoor komt deze muis zeker van pas!

  23 mei 2019 at 14:00
 • Reply Vera

  Ik doe mee aan deze winactie want ik heb laatst met mijn vriend mijn eigen toffe pc gebouwd, en omdat het geld op was heb ik van mijn vader een standaard simpel kantoor muisje gekregen. Alhoewel deze prima werkt is zo’n toffe muis wel een stuk leuker en past deze beter bij mijn pc.

  23 mei 2019 at 14:34
 • Reply Emma

  Ik zou deze muis graag winnen. Ik ga volgend jaar studeren en dan komt een handige muis erg van pas!

  23 mei 2019 at 14:42
 • Reply Gusta van Strijen

  Mooie aktie! Mijn muis, een logitech trackball is een tweedehandsje en misschien wel 15 jaar oud. Petje af voor zo’n kwaliteit. Een nieuwe zou fijn zijn voor mijn artrose handjes.

  23 mei 2019 at 15:06
  • Reply Smilla

   Ik doe mee! Die muis ziet er echt super chill uit ik heb op dit moment geen muis, maar ik merk wel dat ik er steeds meer een mis dus deze winactie is vet leuk!

   24 mei 2019 at 08:09
 • Reply Charlotte

  Heel graag! Ik was mezelf al aan het oriënteren op een geschikte muis, nu ik fulltime werk en (te) veel achter de computer zit. Ik zou de MX verticale ergonomische muis heel graag willen winnen! ??

  23 mei 2019 at 15:35
 • Reply Kirsten

  Ik doe graag mee, een laptop stand heeft op mijn werk al veel verbeterd, maar ik denk dat een goede ergonomische muis een goede toevoeging hieraan zou zijn.

  23 mei 2019 at 15:43
 • Reply Aide Lewis

  Ik zou de muis heel graag voor mijn man winnen aangezien hij steeds vaker klachten heeft door zijn huidige muis op het werk. Hij is bouwtechnisch tekenaar en dus de hele werkdag aan zn pc en muis gekluisterd. Deze diervriendelijke muis zou ik hem dus graag namens jou en coolblue kado doen

  23 mei 2019 at 15:57
 • Reply Iris

  Helaas kan studeren niet meer zonder laptop. Helaas geeft dit wel klachten, een ergonomische muis zou deze heel goed weg kunnen nemen en maakt het werken een stuk effectiever/makkelijker. Ik moet nog even doorknallen tot de zomer met afstuderen. Een extra hulpmiddel zou ik hier heel goed voor kunnen gebruiken om mijzelf extra te motiveren.

  23 mei 2019 at 16:14
 • Reply Marian B

  Sinds kort heb ik soms lichte klachten. Een goed moment om een ergonomische muis te overwegen. Dit zou een mooie kans zijn om het uit te proberen, ik ben erg benieuwd!

  23 mei 2019 at 16:43
 • Reply Wensy

  Ik doe graag mee! Naast mijn kantoorbaan zit ik thuis vaak ook nog achter de pc en zou wel baat hebben bij zo’n muis. Ik voel mijn hand altijd wel savonds en moet ook altijd wel even pauze houden. Leuke actie!

  23 mei 2019 at 17:31
 • Reply Ilse

  Leuk, zou graag winnen. Heb al jaren last van RSI en al erg veel muizen geprobeerd. Helaas nog steeds niet de juiste gevonden. Ben benieuwd of een van deze een uitkomst biedt!

  23 mei 2019 at 17:44
 • Reply Gusta

  Mijn huidige muis, een logitech trackball is tweedehands, en zeker meer dan 15 jaar oud. Wat een kwaliteit! Nu zou het een goed moment zijn deze te vervangen, zeker de verticale lijkt me ideaal voor mijn artrosehandjes. Pleaaaaaaaase……

  23 mei 2019 at 18:09
 • Reply Stephanie van Gulik

  Oh wauw volg je al even! Maar wat fijn zo’n review komt op het juiste moment! Mijn vriend is voor zijn werk op zoek naar een goed muis die ergonomisch prettig werkt! Ik wil hem graag wel winnen voor hem! Zou een leuk kadootje voor hem zijn! We zijn al even op zoek en zo’n review helpt zeker!

  23 mei 2019 at 18:13
 • Reply Lucca

  Ik loop fulltime stage op het lab en krijg van het pipetteren al genoeg handpijn!

  23 mei 2019 at 18:37
 • Reply Los

  Ik zou heel graag kans maken op deze muis voor mijn vriend. Hij is halverwege zijn opleiding en moet dalijk stage gaan lopen. Hij zit nu al veel achter zijn computer voor school en dalijk wordt dat nog meer. Hij heeft nu een simpele goedkope muis en hij heeft er last van maar aangezien wij studenten zijn en het dus (ja dat is geloof ik vrij standaard) niet zo breed hebben, zou deze win actie een hele mooie kans voor ons zijn om dit te veranderen! Hij vindt zijn stage super spannend dus misschien dat dit hem een positief zetje de goede richting in kan geven 😉

  24 mei 2019 at 21:16
 • Reply Marit

  Een artikel over een muis op wateetjedanwel.nl, ik dacht even dat het over een vegan manier om muizen uit je huis te verdrijven 😉
  Lijkt me een ideaal ding, ik zit vanwege de studie veel achter de computer met veel statistische invoeren. Het lijkt me handig om dat een muis te doen die voor veelvoudig gebruik gemaakt is, in plaats van mijn goedkope action muis van tien jaar terug.

  25 mei 2019 at 08:08
 • Reply Marga J.

  Deze muis win ik graag voor mijn vriendje. Naast zijn werk als software developer, codeert meneer graag thuis verder of ontspant met een game. De oudere versie van deze Logitech is, zoals je misschien bedenken kan, inmiddels (meer dan) versleten. Ik hoop hem met deze actie te kunnen verrassen met een nieuwe die er weer een geruime tijd mee door kan 🙂

  27 mei 2019 at 20:14
 • Reply MargaJ

  Deze muis win ik graag voor mn vriendje. Naast zn werk als software ontwikkelaar, kan hij die muis thuis ook niet loslaten. Lekker coden, surfen, gamen. De vorige versie van deze is, zoals je bedenken kan, versleten, dus een nieuwe is zeer gewenst 🙂 #fingerscrossed

  2 juni 2019 at 16:19
 • Reply MargaJ

  Ik zou graag willen winnen voor mijn vriendje. Naast zijn werk als softwareontwikkelaar, kan hij ook thuis die muis niet loslaten. Surfen, coden & gamen. Een goeie muis is een must! De vorige versie van deze is, zoals je bedenken kan, versleten. Een nieuwe is zeer gewenst ?

  2 juni 2019 at 16:25
 • reageer